Termica SA Suceava îşi garniseşte lada de zestre
Singura mare întreprindere de stat din Suceava care a rezistat perioadei de tranziţie de după Revoluţie fără a fi privatizată, Termica SA, societatea de termoficare, ar putea fi şi motorul renaşterii industriei în această zonă.
De aproape doi ani, tot mai multe firme internaţionale se arată interesate de privatizarea societăţii, printre acestea numărîndu-se E.ON şi Mechel International Holding. Marile companii care vor să preia Termica intenţionează să dezvolte activitatea acesteia, mai ales pe partea de producere a energiei electrice, prin crearea de noi grupuri de producţie. În anii următori, societatea de termoficare a Sucevei ar putea juca un rol cu mult mai important decît cel actual, de asigurare a căldurii şi apei calde pentru mai mult de 27.000 de familii. "Suceava va deveni un mare centru energetic al ţării, fiind singura centrală termo-electrică din zona Moldovei, care nu doar că are o situaţie financiară echilibrată, a făcut şi face în continuare investiţii serioase pentru respectarea normelor de protecţie a mediului, avînd în acelaşi timp o capacitate de producţie mare, care va putea fi uşor dezvoltată prin modernizarea centralei de cogenerare şi prin construirea de noi grupuri termice. Există interese puternice pentru dezvoltarea capacităţii de producere a energiei electrice şi sînt convins că dacă planurile de privatizare vor fi reuşite, în anii următori societatea se va dezvolta şi vor fi create şi multe locuri de muncă pentru populaţia Sucevei", susţine cu convingere directorul Constantin Plăcintă.
O nouă zonă industrială
Pe terenurile din jurul societăţii de termoficare ar putea să se ridice noua zonă industrială a Sucevei, avînd aici toate condiţiile necesare funcţionării la parametri optimi -B apă potabilă, canalizare, apă caldă, abur şi energie electrică, furnizate direct de la Termica, la preţuri convenabile. Conducerea societăţii de termoficare consideră că interesul manifestat de mari firme din domeniul energetic se datorează atît faptului că centrala funcţionează în cogenerare, odată cu agentul termic fiind produsă şi energie electrică, dar şi stării bune de funcţionare a centralei, care a fost menţinută la standardele de calitate şi chiar a beneficiat de o serie de îmbunătăţiri semnificative, în principal pe linie de mediu (care sînt foarte importante acum, după aderarea la UE). "Privatizarea Termica este o afacere de zeci de milioane de euro, iar Consiliul Local are o carte foarte importante de jucat pentru că, prin contractul de privatizare, vor putea obţine nu doar sume mari de bani la bugetul local, ci şi energie termică ieftină pentru populaţie", a spus dl Constantin Plăcintă.
Efectele colaterale ale modernizării
Odată cu demararea lucrărilor de modernizare a punctelor termice, a înlocuirii magistralelor şi conductelor secundare de transport şi distribuţie a agentului termic, mulţi suceveni nu vor avea deloc apă caldă, pe o perioadă de aproximativ 3 luni. Mai mult, zeci de străzi vor arăta exact ca după un bombardament, după ce vor fi sparte ca să poată fi înlocuite conductele. Conştienţi de toate inconvenientele create sucevenilor de aceste lucrări, conducerea Termica a ţinut să le transmită scuze anticipate. "Termica a ajuns acum într-un punct de succes, dar are nevoie şi de sprijinul populaţiei şi a autorităţilor locale, pentru a reuşi mai departe. Sîntem prima societate suceveană care face investiţii de sute de miliarde de lei vechi în infrastructura de utilităţi, dar asta înseamnă să spargem zeci de străzi, să blocăm circulaţia şi să fie distruse trotuare şi spaţii verzi. Cu siguranţă, mulţi vor fi supăraţi, vor exista şi greşeli din partea noastră, nemulţumiri, dar la final pe lîngă faptul că vom avea reţele de utilităţi moderne, capabile să funcţioneze foarte bine, chiar şi 100 de ani. Populaţia trebuie să înţeleagă că prin reducerea pierderilor, ei vor plăti mai puţin pentru energia termică consumată, iar toate aceste lucrări vor avea ca efect creşterea valorii de piaţă a apartamentelor, ba chiar şi a nivelului de trai", a mai adăugat directorul Termica SA.
Energie termică ieftină
Decizia AGA de majorare a tarifului la energia termică de la 140 lei la 155 lei a fost luată ca urmare a analizei economice a societăţii, principalii factori care au impus luarea acestei măsuri fiind scumpirile succesive la energie electrică, gaz, apă şi canalizare, la diverse materiale, precum şi de creşterea cheltuielilor cu forţa de muncă. "Nu în ultimul rînd, necesitatea majorării tarifului plătit de populaţie, nu a costului gigacaloriei, aprobat de ANRE, vine ca urmare a întîrzierilor înregistrate la plata subvenţiei de 45 la sută pentru combustibili, care trebuia asigurată de către stat, în prezent datoriile respective fiind de zeci de miliarde de lei. De asemenea, preţul de 140 de lei a fost stabilit ca un tarif social, urmînd să fie subvenţionat de municipalitate. Cum şi în acest caz subvenţiile au fost acordate tot parţial, costurile de producţie nu se acoperă cu cele de vînzare a energiei termice. Din toamna anului trecut şi pînă acum, toţi furnizorii de utilităţi au crescut preţurile, unii chiar şi de cîteva ori, în vreme ce la noi tariful a fost menţinut la acelaşi nivel întreaga iarnă. Orice majorare de tarife la alte utilităţi se regăseşte şi în costurile noastre, pentru că la producerea energiei termice utilizăm atît curentul electric şi gazul, cît şi apa şi serviciile de canalizare", a mai arătat directorul societăţii de termoficare. Chiar şi cu o majorare de 10 la sută a tarifului plătit de populaţie, sucevenii vor plăti unul din cele mai mici tarife din ţară pentru căldură şi apa caldă, pentru că majoritatea societăţilor de termoficare au mărit, între timp, preţul pentru serviciile furnizate.
Irina Bucşinescu
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu