marți, 9 octombrie 2007

Anchete facute cu pumnul

Comisarul sucevean bataus risca trei ani inchisoare 09.10.2007

La sfârsitul saptamânii trecute, conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Suceava a fost informata ca procurorii de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Suceava au inceput urmarirea penala impotriva sefului de la Investigatii Criminale. Barbatul care a fost lovit este din judetul Hunedoara si venise la Suceava pentru a vinde diferite maruntisuri pe strazi. Totul a plecat de la un scandal intr-un restaurant din Suceava in care a fost implicata si persoana respectiva. Adus la sediul Politiei, barbatul a fost introdus in biroul Sefului de la Investigatii Criminale. Comisarul a trecut la glume si jigniri ieftine asupra rromului. Nu s-a multumit cu atât si, folosindu-se de un baston, i-a aplicat acestuia si câteva lovituri „parintesti“ la fund. Nu s-a gândit nici un moment ca vreunul dintre subalterni ar putea sa-i faca figura. Razvan Andreica, si el politist la Biroul de Investigatii Criminale al Politiei Suceava, a prezentat un CD cu scenele de umilinta conducerii politiei, mai-marii Inspectoratului inaintând apoi inregistrarea procurorilor de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel. Un coleg i-a platit o polita mai veche
Andreica are o varianta originala asupra modului in care a intrat in posesia imaginilor. El spune ca ar fi gasit CD-ul in cutia postala si apoi i s-a parut deontologic sa-l prezinte superiorilor pentru a lua masurile care se impun. Din primele cercetari se pare ca inregistrarea cu telefonul mobil a fost realizata chiar de unul dintre subordonatii lui Halaicu, care i-ar fi platit astfel o serie de polite mai vechi.

Risca inchisoare pâna la 3 ani
Filmul de pe CD are aproximativ 30 de secunde, In film se vede si se aude clar cum barbatul este lovit si luat peste picior in cel mai pur stil militienesc. Desi fapta s-a petrecut in urma cu aproximativ jumatate de an, procurorii au inceput urmarirea penala abia zilele trecute, aceasta pentru ca au avut nevoie de mai mult timp pentru a identifica si audia victima. Infractiunea pentru care se deruleaza cercetarile impotriva comisarului Ioan Halaicu a fost incadrata la articolul 250 din Codul Penal, respectiv purtare abuziva.
„Amenintarea savârsita de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda penala. Lovirea sau alte acte de violenta savârsite de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda“, se specifica in Codul Penal, la articolul 250.

Dupa ce va fi trimis in judecata, va fi suspendat din functie
In momentul in care dosarul va fi trimis in instanta, comisarul Halaicu va fi suspendat din functia de sef al Biroului de Investigatii Criminale. Pâna ce judecatorii nu se vor pronunta definitiv si irevocabil asupra cauzei, omul legii nu-si va mai putea exercita functia. „Ce am avut de declarat am declarat la Parchet. Daca sunt vinovat, va stabili instanta de judecata“, s-a rezumat sa declare presei comisarul.

0 comentarii: