joi, 21 februarie 2008

Csibi Istvan, achitat de Tribunalul Suceava intr-un proces de constituire de grup infractional


Actualitate - Csibi Istvan, achitat de Tribunalul Suceava intr-un proces de constituire de grup infractional

Tribunalul Suceava l-a achitat, joi, pe Csibi Istvan si pe alti sase inculpati in procesul in care omul de afaceri din Harghita era acuzat de dare de mita si constituire de grup infractional organizat, transmite Mediafax.

Presedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, a declarat ca instanta i-a achitat pe cei sapte inculpati in baza prevederilor art. 11 punctul 2, litera a, raportat la art. 10 litera a, din Codul de Procedura Penala, care prevede ca actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca fapta nu exista.

Bunduc a precizat ca s-au revocat, totodata, si masurile preventive privind obligarea de a nu parasi tara.

La sfarsitul lunii decembrie 2004, procurorii anticoruptie au finalizat ancheta privindu-l pe omul de afaceri Csibi Istvan, care - ajutat de un prim-procuror, de politisti si de sefi din cadrul Garzii Financiare - ar fi infiintat o retea de crima organizata prin care, potrivit anchetatorilor, avea practic controlul in judetul Harghita.

Procurorii au finalizat, dupa zece luni de anchete, urmarirea penala in dosarul penal legat de cercurile mafiote de influenta constituite in jurul omului de afaceri Csibi Istvan si a acolitilor sai. Astfel, in acest dosar au fost trimise in judecata sapte persoane (printre care cei doi sefi de la Garda Financiara Harghita, Moise Fluieras si Gogu Stefan, in alte cauze fiind cercetati un prim-procuror si opt politisti (persoane care nu mai ocupa in prezent aceste functii).

Au fost arestati preventiv Csibi Istvan, pentru dare de mita si constituire de grup infractional organizat, Moise Flueras (Garda Financiara Harghita) si adjunctul sau Stefan Gogu - luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, dar si Robert Tanko, Janos Katona si Danut Andrei Cirlescu.

Gyula Kovics, cercetat pentru constituire de grup infractional organizat, a fost dat in urmarire generala pentru ca s-a sustras urmaririi penale.

In dosar s-au disjuns cercetarile fata de Nicolae Bleoju - fost prim-procuror al Parchetului Tribunalului Harghita, dar si fata de opt fosti politisti din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Harghita, urmariti penal pentru implicarea in sprijinirea grupului infractional condus de Csibi Istvan.

Anchetatorii au stabilit ca din aceasta retea - implicata atat in crima organizata, cat si in coruptie - faceau parte inalti functionari publici, oameni de afaceri si personaje ale lumii interlope. Potrivit anchetatorilor, incepand cu 1998, Csibi Istvan ar fi incercat, prin intimidare si constrangere, sa se impuna in mediul de afaceri harghitean, pe care l-a impartit pe zone de influenta.

Csibi Istvan, arestat in septembrie 2004 pentru fapte de coruptie, a fost eliberat, in 24 martie 2006, din Penitenciarul Botosani, alaturi de alte cinci persoane din anturajul sau.

Curtea de Apel Suceava a decis eliberarea din arest a omului de afaceri Csibi Istvan pe motiv ca prelungirea detentiei acestuia - in conditiile in care a stat arestat timp de peste un an si trei luni - ar contraveni principiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

In cursul acestei luni, procurorii au inceput cercetarea penala a lui Csibi Istvan intr-un alt caz in care acesta este acuzat de instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, la spalare de bani si la fals in inscrisuri sub semnatura privata. In acest caz procurorii DIICOT l-au retinut pe Csibi, insa instanta a respins cererea de arestare a acestuia.

0 comentarii: