joi, 21 februarie 2008

Măcel în PNL Neamţ!


Ce se întîmplă la PNL Neamţ nu este un fenomen naţional de migraţie către partidul lui Băsescu, cum s-ar putea crede privind la mărşăluirea capilor din administraţia nemţeană către PD-L. Ceva asemănător, dar nu de asemenea proporţii, se mai întîmplă la Suceava şi se pregăteşte la Botoşani. În rest, PNL rămîne pe poziţiile de acum, graţie faptului că se află la guvernare şi are în mîini banii şi puterea de a decide cui îi dă.

Ce îi determină pe aceşti oameni, în frunte cu Vlad Marcoci, să plece la PD-L? Ce li s-a promis?. Răspunsul se află în negocierea liderilor PD-L cu cei pe care i-au adus în partid. Gheorghe Ştefan, care a recunoscut că este "negociatorul şef", a spus că "a fost determinantă echipa, înrolarea într-o echipă puternică, bună, capabilă să aducă bani europeni şi fonduri de la Guvern". Fireşte, Guvernul viitor, iar asta înseamnă că nu numai PD-L se vede cîştigător în alegeri, dar şi primarii care îl urmează în orb.

PD-L are 40 de primari şi, spune Gheorghe Ştefan, vor mai veni. Fără îndoială că vor mai veni, şi asta contrazice tot fenomenul de migraţie politică de pînă acum, potrivit căruia toată lumea pleacă la partidul aflat la Putere. Unde şi cînd a pierdut PNL în Neamţ? A pierdut chiar în momentul în care a cîştigat reşedinţa de judeţ, punînd la bătaie puterea de seducţie a unui singur om, Gheorghe Ştefan. El a tras căruţa şi tot el a răsturnat-o, astfel că, cei care au rămas, trebuie să demonstreze că Gheorghe Ştefan n-a contat, ci a contat PNL şi echipa. Va fi foarte greu pentru senatorul PNL Şerban Strătilă, om politic fidel PNL, să formeze o echipă la fel de puternică şi credibilă, şi, mai ales, la fel de agresivă în campania electorală. La Piatra Neamţ şi în zonele limitrofe a rămas un singur om cu notorietate în PNL, şi acesta este Şerban Strătilă. Este secondat de un singur consilier local, Viorel Chirilă. Nici la Roman lucrurile nu sînt mai bune. Acolo este deputatul Dorinel Ursărescu, cam singurul pe poziţii.

PNL ar mai avea 8 consilieri judeţeni. Se ştia încă înaintea plecării lui Vlad Marcoci la PD-L, că o parte dintre consilierii judeţeni liberali a mers cu Gheorghe Ştefan de pe vremea cînd acesta a înfiinţat PLD în Neamţ. Cîţi dintre aceşti consilieri mai rămîn în PNL? Acatrinei Dumitru, Bab?t? Vasile, Dumitra?cu Dionisie, Harasemiuc Daniil, Marcoci Vlad, Negur? Mihai, Niculi?? Mihai şi Ţubucanu Ionel sînt consilieri judeţeni PNL, iar dintre ei, cel puţin 3 s-au declarat simpatizanţi ai PD-L.

Astăzi, se întruneşte Biroul Teritorial PNL, care va avea un coordonator de la centru, într-o şedinţă în care se încearcă, iar, regruparea. Întrebat dacă ar dori să preia frîiele organizaţiei judeţene, senatorul Şerban Strătilă a fost sceptic. PNL riscă să intre în alegeri puternic decimat, PD-L întărit, dar, tot atît de adevărat că puterea e în mîinile alegătorilor, iar ei vor decide, cu siguranţă, cine e mai bun.

0 comentarii: