Propunerea unui institut din Austria de a se mari volumul exploatarilor de lemn din Romania i-a scandalizat pe arhiepiscopul Sucevei, dar si pe silvicultori. IPS Pimen are grija de masa lemnoasa a Romaniei. Ideea maririi volumului exploatarilor de lemn, cu 10-12 milioane de metri cubi pe an, a fost lansata la un seminar desfasurat la inceputul acestei luni la Sinaia, in fata oficialilor din Ministerul Agriculturii si ai Romsilva, de catre un institut forestier privat din Viena, care a facut un studiu finantat de BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare).
Autorii studiului sustin ca volumul exploatarilor poate fi marit cu aproape 50% prin scaderea virstei de taiere a copacilor. Ipoteza a stirnit insa reactia vehementa a arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, care a trimis ieri o scrisoare deschisa de protest autoritatilor de la Bucuresti. IPS Pimen atrage atentia asupra pericolelor pe termen lung ce ar putea aparea daca s-ar pune in aplicare propunerea austriecilor, pe care o considera exclusiv in interesul firmelor straine deschise in Romania. Sint vizate companiile Schweighoffer si Egger, care si-au construit fabrici la Dornesti, linga Radauti. „Dupa 10 ani, sau chiar mai putin, oare romanii vor mai avea ce taia pentru nevoile interne si, nu in ultimul rind, pentru obtinerea surselor financiare necesare ingrijirii padurii sau pentru acoperirea cheltuielilor mai sus-amintite se va recurge la un imprumut la Banca Mondiala prin mijlocirea BERD-ului?“, intreaba ironic IPS Pimen in scrisoarea sa.
Pe aceeasi lungime de unda cu ierarhul, dar cu alte argumente, se afla si specialistii in silvicultura din cadrul Academiei de Stiinte Silvice si Agricole. „Este nefiresc ca un institut privat din Austria sa faca aceasta propunere pe baza unor simple calcule, ignorind datele stiintifice. Este o insulta la adresa stiintei si practicii silvice din Romania“, spune acad. Victor Giurgiu. Fara elaborarea unor „amenajamente silvice“, cu alte cuvinte fara mersul pe teren, arata acesta, nu se poate stabili cresterea volumului de exploatare decit cu riscuri foarte mari pentru zonele cu pricina, inundatii si alunecari de teren. Nici oficialii din Ministerul Agriculturii nu par sa agreeze propunerea austriecilor. „Nu poate spune BERD care sa fie cantitatile de masa lemnoasa exploatata de Romania. Politica Ministerului Agriculturii este de a taia in cadrul posibilitatilor padurilor, iar aceste posibilitati sint de 22,5 milioane de metri cubi pe an. Cotele se aproba pe baza amenajamentelor silvice, a planurilor de management, iar pentru acest an cota este de 18,5 milioane mc. Oricum, la nivelul Uniunii Europene se are in vedere utilizarea durabila a resurselor regenerabile“, a spus Ciprian Pahontu, director general al Directiei generale de Dezvoltare Forestiera din cadrul Ministerului Agriculturii. El sustine ca pozitia BERD a fost scoasa din context, la seminar fiind prezentate pe grupe de lucru diferite scenarii posibile ale evolutiei exploatarii masei lemnoase. „Regia Nationala a Padurilor nu impartaseste punctul de vedere al BERD. Ei au vorbit despre scaderea virstei de exploatare la rasinoase, dar acest lucru tine de politica de exploatare a fiecarei tari. Oricum, la nivelul Comisiei Europene se discuta despre o reducere a cantitatii de masa lemnoasa exploatata, in nici un caz de cresterea cantitatilor“, spune si Dan Aldea, directorul general Romsilva.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu