joi, 21 februarie 2008

Gemene plasate la asistent maternal după ce au ajuns intoxicate cu fum la Spitalul Fălticeni


Actualitate




gemene Lăsate în voia sorţii, două gemene în vârstă de 2 ani au ajuns la Spitalul Municipal Fălticeni - secţia pediatrie- intoxicate cu monoxid de carbon, iar una dintre ele avea şi arsuri în zona feţei. Astfel, a fost înştiinţat de acest caz Serviciul de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă din cadrul DGASPC Suceava.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava (DGASPC), Nicoleta Lenţa, micuţele au ajuns la spital deoarece au fost lăsate nesupravegheate în casă, dezbrăcate şi neîngrijite, cu plita de la sobă fierbinte. „Jucându-se, au dat haine pe plită, acestea s-au topit şi au scos mult fum, fapt care le-a pus viaţa în pericol. Părinţii celor două minore trăiesc în concubinaj , şi locuiesc împreună cu bunica paternă a minorelor, consumă în mod repetat băuturi alcoolice şi au un comportament neadecvat faţă de fetiţe. Din declaraţiile vecinilor am aflat că minorele au fost lăsate în repetate rânduri nesupravegheate în casă şi neîngrijite”, precizează Nicoleta Lenţa.

Aceasta a adăugat că s-a constatat că familia nu oferă un mediu securizat pentru copii, existând dovezi certe de neglijare, care au pus în pericol viaţa celor două minore şi nu există rude până la gradul IV care să dorească sau să poată îngriji cele două fetiţe.Din aceste motive s-a propus plasamentul acestora în regim de urgenţă la asistent maternal profesionist.

„Sprijinul comunităţii locale în depistarea şi rezolvarea în timp util a diferitelor probleme care pun în dificultate dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor este foarte important. Acest sprijin nu se reduce doar la personalul din cadrul primăriilor, ci şi la vecini şi cunoştinţe care pot semnala existenţa acestor situaţii. O comunitate puternică şi unită, care îşi cunoaşte membrii şi nevoile acestora va găsi modalităţi eficiente pentru sprijinirea părinţilor şi prevenirea separării copilului de familie. Cea mai buna metodă de a sprijini un copil este de a ajuta familia să poată avea grijă de el”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.

0 comentarii: