miercuri, 13 februarie 2008

Raspuns provocat


Am primit zilele trecute un comentariu, de la un tanar rezident in Franta. Silviu ma provoaca la un dialog si temele pe care le propune mi se par interesante, avand in acelasi timp legatura cu ceea ce am in agenda parlamentara in aceasta perioada.

Intrebarile lui sunt legate de ceea ce se petrece in Romania in acest moment, de situatia politica si economica. 1 Ce sfat ati da unui tanar roman care ar dori sa se intoarca in Romania? Propunere: ar fi interesant ca prin activitatea de la Bruxelles sa incercati sa lucrati putin si pe aceasta parte, sa creati un program de informare a tinerilor romani din strainatate care doresc sa se intoarca in Romania.
A doua intrebare: 2 Credeti ca exista o legatura intre coruptie si capacitatea institutiilor din Romania de a utiliza fondurile europene?

In primul rand, as vrea sa incep cu o precizare, ieri seara, timp de doua ore am avut o intalnire cu reprezentantii Clubului Romania - UE, club infiintat de romani care traiesc si muncesc in Belgia, la intalnire fiind prezenti mai multi deputati. De la PSD, in afara de mine, au mai fost Corina Cretu, Adriana Ticau, Victor Bostinaru, de la Popularii Europeni Sorin Frunzaverde, Theodor Stolojan, Drados David, Nicolae Vlad Popa, Oprea Dumitru, Csaba Sogor, in timp ce PNL a fost reprezentat de Adina Valean si Daniel Daianu. Alaturi de noi, peste 40 de romani, majoritatea tineri, stabiliti in Belgia. Prezentari, discursuri, intrebari, raspunsuri si la final un pahar de vin romanesc.

1 Ce-am vrut sa spun prin asta? Exista un interes din ambele parti pentru dialog, chiar daca multe dintre interventiile politicienilor nu m-au convins pe mine, pus si in postura de observator, pentru ca statutul meu si modul in care am ajuns in politica europeana, castigand un concurs national cu jurizare din mass media, imi da un astfel de drept. Sau ma rog, asa cred.

Asa ca, ii raspund lui Silviu cu ceea ce le-am zis si celor prezenti aseara, intr-una din salile parlamentului. Aveti si voi obligatii, cei care ati ales sa traiti in afara Romaniei, pentru ca in tara nu va puteati asigura un trai decent sau pentru ca nu puteati sa va formati profesional de o maniera similara cu formarea europeana. Obligatii in sensul bun al cuvantului, pentru ca de multe ori se spune ca elitele au ales sa plece din tara si atunci intrebarea care se poate pune este ce-a mai ramas in tara? Obligatii in ceea ce priveste nevoia de a schimba Romania din exterior, pentru ca voi aveti sansa sa o vedeti in toata splendoarea si goliciunea in egala masura. Voi sunteti cei care aveti inca dorinta latenta de a va intoarce acasa, insa stiti ca acasa inca nu inseamna nici pe departe standarde comparabile cu cele pe care le aveti aici. Asa ca trebuie sa va implicati mai mult in a forta, daca vreti, un anumit parcurs guvernamental, politic si economic poate. Puteti deschide larg ochii romanilor in dorinta de a visa departe, de a fixa obiective indraznete. Nu fuga de penalizare europeana trebuie sa fie preocuparea guvernantilor ci dorinta de performanta mai ales in ceea ce priveste fondurile europene, la care suntem atat de deficitari pana acum. Informarea tinerilor romani stabiliti in Europa trebuie sa ramana un obiectiv pentru noi, cei care suntem parlamentari europeni, deschiderea mea, cel putin, este clara. Insa nu doar de informatie aveti nevoie. Am primit aseara felicitari pentru cum am vorbit si le multumesc tuturor celor care au avut rabdare sa ma asculte. Ca ultim vorbitor aveam cel mai mare handicap, plictiseala instalata dupa doua ore si faptul ca cei dinaintea mea au "maturat" spectrul discutiei dintr-un capat intr-altul. Avem prin urmare nevoie de proiect politic, discutat, analizat, criticat, imbunatatit. Avem nevoie de deschidere si de parteneriat. Nu stiu cand vom intelege asta, dar am rabdare. Sper sa aveti si voi. Pana atunci, fac tot ceea ce tine de mine.

2 Nu cred ca exista nicio legatura intre coruptie si capacitatea de utilizare a fondurilor europene. Sigur, nicio legatura care sa puna in pericol aplicarea vreunui POS sau alt domeniu din zona fondurilor structurale si de coeziune. Cunosc atatia primari care stau cu dosarele in sertare, cu studii de fezabilitate, priecte tehnice, draft-uri de proiect, asteptand ca maria sa guvernul sa dea unda verde la finantarile europene. Nu vreau sa ma intelegeti gresit, dar nu coruptia este principala problema in Romania. Este doar o tema publica usor de vandut, un fel de balaur cu sapte capete, capabil sa inspaimante si sa distraga atentia de la trista realitate din Romania. Iar lipsa de performanta in accesarea fondurilor este de departe problema majora in aceasta perioada in care suntem contributori neti la bugetul Uniunii Europene. Iar noi ramanem cu traiul mizer, cu statutul de cea mai saraca regiune a UE, regiunea de Nord Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), cu alte 5 regiuni in topul saraciei, cu vesnicul scandal intre palate.

In loc de incheiere, un fel de anunt la monitorul oficial:
"Pierdut 1 an de integrare europeana. Il declar nul si neavenit. Romania".

0 comentarii: