La Mănăstirea Putna
În perioada 5-7 iunie, la Mănăstirea Putna, va avea loc a VII-a ediţie a Olimpiadei Interjudeţene de Religie, la care vor participa 130 de elevi din clasele V- XII, din 13 judeţe, şi 40 de profesori şi inspectori. Masa şi cazarea tuturor participanţilor, pe perioada concursului, vor fi suportate de Mănăstirea Putna. Joi, de Înălţarea Domnului, este programată primirea invitaţilor, la mormântul lui Ştefan ce Mare de la Putna.
Vineri, 6 iunie, se vor redacta subiectele şi concurenţii vor susţine proba scrisă. După amiază, elevii participanţi la Olimpiada Interjudeţeană de Religie vor avea posibilitatea să viziteze Muzeul Mănăstirii Putna, peştera Sf. Daniil Sihastrul, Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Sâmbătă, 7 iunie, după ce oaspeţii vor lua parte la Sf. Liturghie, se vor bucura de un program artistic cu datini şi obiceiuri din Bucovina, susţinut de elevi de la Şcoala Generală din Putna, dar şi elevi de la şcoli din municipiul Rădăuţi, după care se va oficia premierea concurenţilor.
Ediţia de anul trecut a Olimpiadei de Religie a avut loc la Vatra Dornei.
Cunoaşterea trecutului istoric - religios
Preotul Gheorghe Hostiuc, inspector şcolar în cadrul IŞJ Suceava, a spus că Olimpiada Interjudeţeană de Religie, care se desfăşoară an de an doar în judeţul Suceava, suplineşte Olimpiada Naţională de Religie, la care participă doar elevi de la liceele de teologie.
„Olimpiada de la Putna se organizează cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Am ţinut să participe cât mai multe judeţe, astfel încât elevii să cunoască trecutul istoric – religios al domnitorilor şi strămoşilor din Bucovina şi Moldova, care au ridicat zeci de mănăstiri pe aceste meleaguri”, a completat preotul Hostiuc.
Organizatorii Olimpiadei din acest an sunt Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Şcoala 'Ştefan cel Mare' Putna, Protopopiatele din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Parohia Ciumârna şi Parohia Pâraie – Mălini.