miercuri, 4 iunie 2008

Elevii din clasa tânărului care s-a spânzurat, terorizaţi de diriginte

Severitate maximă



Elevul în vârstă de 17 ani care şi-a pus capăt zilelor spânzurându-se cu o funie de grinda din camera în care stătea în chirie învăţa într-o clasă cu un diriginte extrem de sever, de care mulţi elevi încearcă să scape.

Cea mai elocventă dovadă, dintre cei 26 de elevi care au început în toamna lui 2007 clasa a IX-a F la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava (clasa unde predă dirigintele respectiv), şase au cerut şi li s-a aprobat transferul la o altă clasă din liceu ori la altă şcoală, între cele două semestre.

Mama uneia dintre fetele care s-a transferat a făcut o sesizare scrisă către Ministrul Educaţiei, în care reclamă comportamentul abuziv al dirigintelui, profesorul de sport Ioan Gavrilă Braicu.

Se plângea părinţilor de comportamentul dirigintelui

După cum relatam şi în ediţia de ieri a ziarului nostru, motivul pentru care tânărul Cozmin Gheorghe Trandafir şi-a pus capăt zilelor nu este cunoscut cu certitudine nici măcar de apropiaţi, asta deoarece copilul a refuzat orice comunicare cu aceştia în ultimele două săptămâni de viaţă, de când devenise mai abătut ca niciodată. Apropiaţii spun că acesta şi-ar fi luat zilele fie din cauza unei decepţii din dragoste fie datorită problemelor de la şcoală. Cert este că tânărul se plângea în trecut părinţilor şi fratelui de comportamentul dirigintelui său, care ar fi fost mult prea aspru cu el, făcându-l adesea de râs în faţa clasei. Fără a vrea să sugerăm în vreun fel că moartea băiatului s-ar datora în primul rând dirigintelui (o atitudine cât de nepotrivită a unui cadru didactic nu ar trebui să împingă un elev spre un astfel de gest), se pun totuşi câteva semne de întrebare cu privire la atitudinea profesorului de sport care îi era şi diriginte şi a cărui severitate este bine cunoscută în tot liceul.

„Scroafă, vacă nesimţită, putoare ordinară”

În sesizarea trimisă pe 26 februarie a.c. către Ministerul Educaţiei de mama uneia dintre fostele eleve ale clasei a IX-a F, sunt dezvăluite aspecte şocante. Conform declaraţiei femeii, deşi fata sa avea scutire medicală de la sport, profesorul continua să îi pună absenţe şi să o oblige să participe activ la orele de educaţie fizică, rupându-i chiar la un moment dat scutirea medicală. „Acest a considerat normal să adreseze cuvinte jignitoare, nedemne calităţii de cadru didactic, cum ar fi: „scroafă, vacă nesimţită, putoare ordinară”, apelative folosite practic zilnic de acest profesor şi diriginte al clasei”, spune femeia în sesizare.

Pentru a afla ce s-a întâmplat cu sesizarea, am luat legătura cu Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, instituţie care a primit sarcină de la Ministerul Educaţiei să verifice cele reclamate. Conform acesteia, nici un aspect din cele sesizate de femeie nu s-a confirmat. Asta pentru că scutirea medicală a fetei nu a fost înregistrată la secretariatul şcolii, pentru că elevii nu ar fi confirmat atitudinea profesorului şi că media la purtare ar fi fost scăzută justificat, din cauza absenţelor.

Hacman a ţinut să sublinieze că toate acuzaţiile în scris au fost înregistrate după ce fata a obţinut deja transferul la o altă şcoală, nu în perioada cât aceasta a învăţat la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, ceea ce, în opinia ei, nu este tocmai în regulă.

Directorul şcolii nu vede situaţia anormală

Bineînţeles că, la modul oficial, cererile de transfer ale elevilor invocă cu totul alte motive, de obicei dorinţa tinerilor de a învăţa la un alt profil sau la o şcoală mai apropiată de casă.

Crăiţa Buda Niga, directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, ne-a confirmat că şase elevi de la clasa a IX-F au cerut transferul după doar un semestru de şcoală. În opinia acesteia, însă, nu este vorba de o situaţie anormală, ci de opţiunea legală a elevilor şi părinţilor acestora. Aceasta nu a dorit să comenteze nimic despre acuzaţiile cu privire la atitudinea dirigintelui.

Foşti şi actuali elevi povestesc despre „coşmarul Braicu”

În urma apariţiei articolului cu privire la moartea elevului Cozmin Gheorghe Trandafir din ediţia de ieri a ziarului nostru, în care se făcea referire şi la dirigintele acestuia şi presupusul său comportament inadecvat faţă de băiat, în ediţia electronică a ziarului s-au făcut zeci de comentarii, postate de elevi sau foşti elevi ai profesorul Ioan Gavrilă Braicu.

Cele mai multe îl acuză grav pe acesta, făcând chiar referire directă la cazul elevului care s-a sinucis.

„Eu sunt o fostă colegă de clasă a lui Trandafir Cosmin, dar m-am transferat tot din cauza domnului Braicu. Este adevărat k dom diriginte tot timpul avea ceva cu Cosmin, jignindu-l mereu, cu vorbe urâte, băiatul venind de la ţară, dintr-un mediu retras, ajungând aici printre diferite caractere, era mai sensibil, avea o fire mai slabă, dar domn Braicu nu era oră să nu îl scoată în faţa clasei dându-l exemplu negativ pentru clasă, adresându-i cuvinte deosebit de jignitoare...”, comentează Ioana.

„Vă rog tare mult să-l întrebaţi şi pe dirigintele băiatului dl. Braicu de ce s-a sinucis acesta. Să ştiţi că o mare vină o are şi el. Tot timpul l-a scos in faţa clasei şi l-a dat exemplu prost in faţa colegilor. Îi punea pe colegi să râdă de el că are faţă de ,,bidon turtit” că fumează, că pute etc. Acest diriginte este un om de nimic, pe toţi copiii ii face proşti , vaci, boi, îi înjura si nimeni nu face nimic”, spune şi „Anonimul”.

„Scriu ADEVARUL. Sunt o fostă elevă la Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, pe atunci Liceul Alimentar nr.3. Şi în clasa mea au fost probleme din cauza acestui "profesor". .....De bătaie nici nu mai spun, daca îţi adresa o întrebare şi nu ştiai ce să răspunzi te lua la palme. Cei care îl au sau l-au avut ca profesor ştiu despre ce vorbesc”, comentează o altă cititoare.

Cum se apără dirigintele

În cursul zilei de ieri am purtat o discuţie şi cu profesorul Ioan Gavrilă Braicu. Acesta a precizat că se consideră un profesor sever în sensul bun al cuvântului, iar elevii din clasa unde este diriginte sunt verificaţi şi sancţionaţi conform regulamentelor pentru absenţe şi alte abateri.

„Cei mai mulţi dintre elevii care au plecat au făcut-o datorită situaţiei şcolare, pentru că nu ţineau pasul. A fost opţiunea lor, elevii buni au rămas în clasă. La mine în clasă, cine are absenţe se alege cu nota scăzută la purtare, conform regulamentelor, nu vreau să comentez ce se întâmplă la alte clase. Despre fata care mă acuză că am forţat-o să vină la sport deşi era scutită medical, nu s-a pus problema să o forţez, doar o încurajam să facă gimnastică medicală”, se apără profesorul.

Despre elevul care s-a sinucis, Ioan Gavrilă Braicu spune că era un copil „cu sensibilităţi”, cu probleme sentimentale şi nu îşi poate reproşa nimic cu privire la moartea acestuia şi implicit la comportamentul lui faţă de el.