joi, 19 iunie 2008

Act normativ pentru stimularea investiţiilor



Guvernul a adoptat miercuri în primă lectură, un proiect de act normativ privind stimularea investiţiilor, elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor. „Actul normativ vizează menţinerea, pe termen lung, a unui ritm înalt de investiţii în România, investiţii române şi străine, într-o manieră nediscriminatorie”, a afirmat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
Şeful Executivului a arătat că noile reglementări vor permite încurajarea unor proiecte, în funcţie de priorităţile de dezvoltare, în condiţiile în care pe primele luni ale anului 2008, volumul investiţiilor străine în România a crescut cu 60% în comparaţie cu anul trecut.
Un alt avantaj al acestui act normativ, a spus primul-ministru, îl constituie faptul că va permite dirijarea investiţiilor în regiunile mai puţin vizate de investiţii. “Produsul Intern Brut pe locuitor în Timiş este de două ori mai mare decât în Vaslui. Prin aceste facilităţi vrem să asigurăm o dezvoltare echilibrată din punct de vedere teritorial”, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. O altă componentă importantă a Ordonanţei de Urgenţă este faptul că Ministerul Economiei şi Finanţelor a primit mandat să elaboreze cadrul legal pentru înfiinţarea Agenţia Română de Investiţii, prin reorganizarea ARIS. "Avem în vedere transformarea acestei agenţii, astfel încât să primească un mandat care să corespundă nevoilor şi cerinţelor investitorilor", a arătat primul-ministru. Şeful Executivului a arătat că stimularea investiţiilor, potrivit acestui act normativ, se bazează pe următoarele principii:


1.Tratament egal – aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor şi mijloacelor de acordare de facilităţi;


2. Transparenţă – aducerea la cunoştinţa tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la procedura de acordare de facilităţi pentru investiţii;


3. Eficienţa utilizării facilităţilor – aplicarea unor criterii clare care să reflecte avantajele economice ale proiectelor de investiţii;


4. Confidenţialitatea – garantarea protejării informaţiilor referitoare la drepturile de proprietate intelectuală aparţinand investitorilor. De asemenea, primul-ministru Tăriceanu a precizat că facilităţile acordate investitorilor se prezintă sub forma unor scheme de ajutor de stat fundamentate pe baza unor criterii specifice, cum ar fi: obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul, furnizorul, procedura de acordare, domeniile în care se face investiţia, astfel încât acestea să fie în concordanţă cu legislaţia naţională şi cea comunitară în materia ajutorului de stat. Astfel, facilităţile se acordă investiţiilor realizate în următoarele sectoare de activitate: industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă; distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare; telecomunicaţii şi activităţi de servicii informatice; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.
Prin aceste reglementări se creează temeiul legal pentru acordarea de facilităţi ca măsuri de sprijin a investiţiilor care contribuie la realizarea unuia din următoarele obiective:
1. Dezvoltare regională
2. Protecţia şi reabilitarea mediului înconjurător
3. Creşterea eficienţei energetice şi/sau producerea şi utilizarea energiei din resurse regenerabile de energie
4. Cercetare-dezvoltare şi inovare
5. Ocuparea şi formarea forţei de muncă
6. Dezvoltarea acelor domenii de activitate care sunt prioritare în conformitate cu politicile economico-sociale guvernamentale
Primul-ministru a mai precizat că acest act normativ a fost pregătit ca proiect de lege, însă va fi promovat ca Ordonanţă de Urgenţă, pentru a răspunde cât mai rapid aşteptărilor mediului de afaceri.