Furnizorii de carbune ii joaca pe degete cum vor, in fiecare an, pe reprezentantii CET Iasi. Cel putin asa reiese dintr-o simpla analiza a listei puse la dispozitie de catre conducerea Termica Suceava in legatura cu firmele care vor asigura carbunele pentru iarna 2008-2009 la un pret mult mai mic decit la Iasi. Surpriza sau nu, firmele sint chiar cele care au participat la licitatiile CET Iasi, in timp ce reprezentantii regiei iesene cautau huila prin Africa de Sud sau Indonezia. Cireasa de pe tort? CET Iasi a cumparat 50.000 de tone de carbune de la societatea Global International 2000 la pretul de 238 de dolari/tona, in timp Termica Suceava a achizitionat tona de carbune de la aceeasi firma cu doar 224,5 dolari.
Dupa ce, ieri, reporterii „Jurnalului de Est“ au aratat ca Termica Suceava a cumparat carbune mai ieftin decit societatea ieseana, o simpla trecere in revista a furnizorilor celor din Suceava scoate in evidenta ineficienta managementului de la CET Iasi. Astfel, firmele care vor asigura carbunele pentru societatea suceaveana sint o parte din cele pe care CET Iasi se chinuie sa le convinga sa lase din pret sau le-au descalificat in cadrul licitatiilor. Conform datelor puse la dispozitie de catre directorul Termica Suceava, Constantin Placinta, societatea a incheiat contracte pentru carbune cu firmele Global International 2000, Carbotix Bucuresti, Doriasi Bacau SRL, Dendan Chisinau si Magna SRL Holboca. De remarcat ar fi prezenta unei firme situata in vecinatatea CET II, respectiv Magna Holboca SRL, aceasta urmind sa furnizeze sucevenilor 9.000 de tone de huila la un pret de 210 dolari/tona. Oarecum apropiate sint si preturile solicitate de cei de la Doriasi (215 dolari/tona) si Carbotix (225 de dolari/tona), care vor livra impreuna societatii Termica Suceava 40.000 de tone de huila. Surpriza mare apare insa atunci cind vine vorba de o cantitate similara de carbune cumparata de cele doua societati de la aceeasi firma: Global International 2000. Astfel, in cursul saptaminii trecute, reprezentantii CET Iasi au achizitionat tona de carbune cu un tarif de 238 de dolari, in timp ce Termica Suceava a reusit sa obtina un pret de doar 224,5 dolari pe tona. „Probabil noi ne-am miscat mai repede sau am oferit conditii mai bune de plata decit cei de la Iasi, nu imi pot da cu parerea despre ce se intimpla la Iasi“, a precizat Placinta. Un alt aspect de remarcat este faptul ca in timp ce reprezentantii CET Iasi cauta cabune prin Africa de Sud sau Indonezia, Termica Suceava a cumparat o parte din huila la preturi mult mai mici decit la Iasi de la firme din imprejurimi: Bacau, Chisinau si chiar Holboca.
Oficialii CET, de negasit
In cursul zilei de ieri am incercat sa-i contactam din nou pe reprezentantii CET pentru a lamuri diferenta dintre tarifele pentru carbunele achizitionat de catre CET Iasi si Termica Suceava. Dupa zeci de apeluri nereusite catre directorul Didi Melinte, am reusit sa discutam cu purtatorul de cuvint al CET Iasi, Ovidiu Mihaiuc, care ne-a promis ca ne va raspunde la o serie de intrebari. Pina la ora 15.00 nu am primit nici un fel de raspuns din partea reprezentantilor CET, iar incercarea noastra de a lua legatura dupa aceasta ora cu cineva din cadrul CET a esuat, deoarece programul de lucru se incheiase. Pe de alta parte, ar fi de remarcat transparenta reprezentantilor Termica Suceava, care ne-au pus la dispozitie toate datelel legate de achizitia de carbune, cantitate, pret si firme, directorul Placinta precizindu-ne chiar ca „fiind vorba de bani publici, trebuie transparenta“. Acest lucru insa nu este cunoscut si la CET Iasi, care a incercat sa tina secret pretul de achizitie a primului lot de carbune de 50.000 de tone, printr-un act de confidentialitate pe care au fost nevoiti sa-l semneze membrii comisiei de licitatie.
Termica Suceava ar putea cumpara carbune si cu 170 de dolari/tona
In timp ce reprezentantii CET Iasi se chinuie sa asigure carbunele pentru iarna 2008-2009, reprezentantii Termica Suceava au identificat noi firme de la care ar putea achizitiona ca rezerva inca 50.000 de tone de huila la un pret, atentie, de 170 de dolari. „Acum ne-am orientat spre Ucraina si sintem in discutii. Nu pot spune mai multe. Noi dorim un pret de 170 de dolari pe tona, deoarece de achizitiile facute pina acum nu sintem multumiti ca pret. Consideram ca tot este un tarif mare“, a afirmat Placinta. De remarcat ca reprezentantii Termica Suceava au fost cei care au tras primii semnalul de alarma in legatura cu explozia pretului carbunelui in acest an, inainte de sustinerea licitatiilor. De asemenea, managementul Termica pare a fi mult mai bun decit cel de la Iasi, societatea suceveana mergind in ultimii ani pe profit, si fara prime pentru conducerea societatii. La Iasi este exact este invers: societatea a mers si merge de multi ani in pierdere, iar directorii primesc frecvent bonusuri.
luni, 22 septembrie 2008
Sefii CET cautau carbune in Africa, in vreme ce Termica Suceava a gasit furnizori la Holboca!
sursa: jurnaluldeest.ro