• După ce au dat naştere unor bebeluşi, mămicile sunt fugărite de acasă
• Multe dintre ele sunt minore, şi creşterea unui copil li se pare o mare povară
• De la începutul acestui an, la Centrul Maternal Suceava au fost internate 15 cupluri mamă şi copil, iar la Gura Humorului au găsit adăpost 13 copii şi 11 mame
Copiii scăpaţi de necazurile propriilor familii dezorganizate intră în alt coşmar atunci când se trezesc ei înşişi părinţi, fără un adăpost, fără hrană, fără afecţiune. Este cazul mai multor minore care au dat naştere unor copii din flori, şi care au fost aruncate în stradă de cei dragi.
Adriana are 17 ani, şi deja are un băieţel de 8 luni. Deşi s-a născut într-o familie destul de înstărită din zona Câmpulung, neînţelegerile dintre părinţi i-au tulburat copilăria. Acum 5 ani, pe când fata avea doar 12 ani, părinţii ei s-au despărţit. Fiind două surori, ea a fost încredinţată tatălui, iar surioara ei mai mică mamei. Fiecare dintre părinţi a încercat să-şi refacă viaţa. Tatăl Adrianei s-a recăsătorit, şi a plecat în Italia, iar mama fetei a plecat să-şi caute de lucru în Spania. Tânăra a devenit victima certurilor dintre părinţi, a nepriceperii şi lipsei de educaţie a acestora, fapt ce a aruncat-o, la doar 15 ani, în braţele unui tânăr, cu care, spune ea, a fost prietenă 4 ani. În momentul în care a rămas însărcinată, băiatul a rupt relaţia cu tânăra, şi nu şi-a mai arătat faţa. A fost şi momentul în care rudele fetei din partea tatălui au alungat-o pe fată din casa tatălui ei, aflat în Italia. Mai mult, i-au promis fetei că dacă se mai întoarce în comună, îi vor spune tatălui ei, care ar fi în stare „s-o nenorocească pentru că a făcut familia de râs”.
Fata a născut un băieţel, pe Alin, dar necazurile au continuat. Micuţul a fost mereu bolnav, şi a fost internat prin mai multe spitale din judeţ. În cele din urmă, Adriana a apelat la serviciile Centrului Maternal din Gura Humorului. Bebeluşul avea deja 4 luni de zile. Tânăra ne-a povestit că a mai încercat să ia legătura cu tatăl copilului, dar acesta nu a dorit să-şi recunoască copilul. „Acum nici nu mă mai interesează. Am pentru cine să lupt. Mama s-a întors din Spania, şi vreau să o rog să mă ajute într-un fel. Tatăl meu încă nu ştie de copil. Aş vrea să mă întorc în casa tatălui, pentru că am condiţii acolo, şi pot să-mi găsesc şi un loc de muncă. Copilul meu este sănătos, şi asta mă bucură cel mai mult”, ne-a mai spus Adriana. Deşi minora abandonase şcoala în clasa a VII - a, a fost ajutată de personalul de la Centrul maternal din Gura Humorului să termine clasa a VIII – a, şi să urmeze şi un curs de lucrător în agro-turism.
• Căsătorie de convenienţă pentru 50 de lei
Tot la Centrul maternal de la Gura Humorului am întâlnit-o şi pe Loredana, o tânără în vârstă de 23 de ani, care provine din sistemul de protecţie a copilului. A fost abandonată de părinţi şi crescută de mică prin centre de plasament, şi, din păcate, are deja doi copii care vor avea aceeaşi soartă. Primul copil are peste un an, şi nu a fost recunoscut de tatăl natural (şi el un fost elev al şcolii speciale din Humor). Băieţelul a fost dat în plasament simplu, la o familie fără grad de rudenie cu mama copilului. Loredana se află acum în Centrul Maternal din Gura Humorului, internată cu fetiţa ei, Denisa, de doar două luni. Nici acest copil nu a fost recunoscut de tată, mai ales că era o persoană căsătorită, care are o altă familie.
Deşi nici unul dintre copii nu are un tată, tânăra este căsătorită cu acte în regulă. Mai mult, bărbatul cu care s-a căsătorit îi poartă numele. Am aflat de la ea că această căsătorie a fost doar de convenienţă. „Mi-a promis un milion şi trei sute de lei vechi dacă mă însor cu el, să ia numele meu şi să plece în străinătate. Mi-a dat doar 50 de lei. A spus că după două luni vine şi ne despărţim. N-a mai venit”, ne-a povestit tânăra. Personalul din Centru o ajută acum pe tânără să divorţeze de acest bărbat, un ţigan care a profitat de naivitatea tinerei.
Asistentul social Floarea Cofler, şefa centrului de la Gura Humorului, ne-a declarat că „Centrul oferă un mediu adecvat pentru mamă, sprijinind-o şi abilitând-o în creşterea copilului. Acesta duce la crearea unui ataşament afectiv puternic şi necesar pentru dezvoltarea ulterioară a copilului şi exclude practic riscul instituţionalizării. De fapt, asta se şi doreşte, ca mama să nu-şi părăsească copilul, ci să fie ajutată să şi-l crească singură. Acolo unde există familie lărgită, încercăm să creăm o punte între tinerele mame şi părinţii acestora, pentru ca tinerele mame să fie acceptate cu tot cu copii acasă”.
• Şi-au dat copiii la Stat, şi s-au întors în casa bunicilor
La Centrul maternal de la Suceava am întâlnit o tânără din zona Breaza, care la 20 de ani are deja doi copii „din flori”. Primul copil a fost acceptat de familia maternă, şi este acum crescut de către bunici. Faptul că Elena a dat naştere la un al doilea copil, al cărui tată nu îşi asumă nici o responsabilitate, i-a revoltat foarte tare pe părinţii tinerei. Familia nu vrea să mai ştie nimic de fiica lor. Aceasta trece printr-o perioadă dificilă, este confuză, mai ales că al doilea copil – o fetiţă – are doar 12 zile. Din ce ne-a spus această mămică, ea are alte planuri: „am un contract de muncă în Germania, şi vreau să plec”. Dacă părinţii ei nu vor dori să-i crească şi acest al doilea copil, micuţa va fi dată în plasament la un asistent maternal.
De la începutul acestui an, la Centrul Maternal de la Suceava au fost internate 15 cupluri mamă şi copil. Dintre cele 15 mămici, două sunt minore. Nici una dintre fete nu şi-a păstrat copilul lângă ea. Pruncii lor au fost daţi în asistenţă maternală, iar ele s-au întors în familie, unde sunt crescute de bunici.
În acelaşi timp, în centrul sucevean şi-au găsit un sprijin real şi familii cu doi copii, care au fost date afară din casa în care locuiau pentru că nu aveau bani de chirie, sau o studentă care după ce a dat naştere unui copilaş s-a încăpăţânat să termine şi facultatea, deşi părinţii ei muriseră, şi nu avea nici un sprijin din partea familiei. După ce şi-a dat licenţa, tânăra şi-a găsit un loc de muncă şi a reuşit să-şi închirieze o locuinţă, unde locuieşte împreună cu copilul. Cei mai mulţi bebeluşi sunt botezaţi în aceste centre, iar naşi le sunt angajaţi ai centrului.
La centrul de la Gura Humorului şi-au găsit adăpost temporar 13 copii şi 11 mame. Mămicile aflate în dificultate sau cele care aşteaptă un copil, şi se află în situaţie de risc, pot să apeleze la numerele de telefon 232054 (Gura Humorului) sau 551255 (Suceava), unde vor primi informaţii şi consiliere din partea specialiştilor în protecţia copilului.
joi, 13 septembrie 2007
Mamele cu copii din flori, renegate de propriile familii
sursa: Monitorul de Suceava
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu