luni, 15 octombrie 2007

Fotbal » ROMANIA- OLANDA 1-0 » Un „brânci” mare spre Euro 2008


Sport



Dorin GoianRomânia a terminat un meci cu greutate, sâmbătă seară, la Constanţa, în preliminariile Euro 2008, învingând Olanda cu 1-0. Goian al nostru a fost din nou la locul şi momentul potrivit, înscriind, în min. 72, golul victoriei. Din ofsaid... Nu mai contează însă, cât timp steagul tuşierului a rămas jos, iar românii au luat încă trei puncte din „traista cu portocale”.

Partida a început pe frig, ploaie şi vânt puternic, în faţa a circa 13.000 de suporteri, îmbrăcaţi în impermeabile galbene, gata să înfrunte intemperiile, cu speranţa unei victorii a României în faţa trupei lui Marco van Basten.

Minute în şir, după începutul meciului, jocul a fost echilibrat şi nici batavii, nici tricolorii n-au părut foarte ofensivi. Vântul extrem de tare a făcut balonul să ia traiectorii greu de calculat, iar ploaia ce a bătut aproape oblic în teren nu a ajutat deloc la crearea de faze tehnice. Olandezii au pasat mai mult, cum le place să facă de obicei, dar nu s-au apropiat prea tare de poarta lui Lobonţ; abia în min. 15, au tras primul şut în acea direcţie…

În min. 21, românii au cea mai bună ocazie de până atunci, prin Chivu, care a executat o lovitură liberă de la 23 de metri, dar mingea trece puţin peste viclul porţii lui Stekelemburg. Olandezii replică imediat şi în câteva secunde Bouma trimite balonul cu capul în bara porţii adverse. Peste câteva minute, din lovitură liberă, Mutu trimite mingea în zid, apoi vine rândul lui Seedorf să dea frisoane asistenţei. „Loby” este însă la post şi respinge sigur. Din min. 30, oaspeţii pun însă[ stăpânire pe joc. Astfel, Van Nistelrooy îl mai încearcă o dată pe portarul român, care respinge un şut din întoarcere, degajat apoi de Ogăraru. Ruben scapă şi el periculos spre poartă, dar este anihilat de intervenţia lui Tamaş. Până la pauză, tricolorii se „irosesc” de cel puţin două ori; în min. 39 când Bănel Nicoliţă, lansat de Marica, se complică şi „răceşte” atacul, şi în min. 44 când Adi Mutu pierde mingea în colţul careului olandez, luptă şi o recuperează, şutează din unghi, dar balonul trece pe lângă bara din dreapta a porţii locţiitorului lui Van de Sar. Zero peste tot rămâne astfel, la fluierul de pauză al arbitrului Vassaras, iar suporterii care au pronosticat un egal cu Olanda păreau să fi avut dreptate.

Repriza a doua începe cam la fel, cu vânt şi ploaie, cu Chivu bine lipit de Seedorf şi cu Goe aproape de Van Nistelrooy şi cu ocazii „moi” la o poartă sau alta. Elevii lui Piţurcă stau pe poarta Olandei minute în şir, dar nu reuşesc să înscrie nici prin Marica, nici prin Ovidiu Petre, care luftează în careu ca un începător, şi nici prin Mutu. La rândul său, Nicoliţă a jucat de multe ori mai bine ca sâmbătă, când, până prin min.65, nu reuşise nicio centrare mai acătării.

Fericirea vine pentru tricolori în min. 72. Un minut cât o calificare! Chivu execută o lovitură liberă, Codrea reia cu capul, Stekelemburg respinge şi Goian, pe fază, reia cu piciorul în plasa portocalie. Gol! 1- 0 pentru România! Suceveanul Dorin Goian, care numai el ştie de câte ori a jucat cu dureri de spate, a dat un brânci mare României spre Euro 2008.

„Sunt foarte fericit. E cel mai important gol din cariera mea”, avea să declare Goe după meci. Dar până la declaraţii mai aveau să treacă minute bune, în care românii au rezistat asaltului olandez. În min. 77, de exemplu, Van de Vaart a şutat peste poartă o „liberă” ce părea dispusă să intre în poartă. Cele trei minute de prelungiri au adus şuviţe albe în părul suporterilor de pe stadion sau din faţa televizoarelor. Încordarea a ţinut până în ultimele secunde de joc, când Seedorf aproape a trimis mingea în poartă, dar Goian a fost din nou unde trebuia. Dragul şi preţiosul nostru Goian, fundaşul golgheter, autorul exploziei de bucurie ce a urmat fluierului de final al grecului Vassaras!

Bătut de ploaie, vânt şi frig, antrenorul Marco Van Basten n-a reproşat arbitrului nimic. Are convingerea că se va califica la Euro 2008 şi fără să fi bătut românii. „Nu am ce să le reproşez băieţilor mei, le voi spune doar că trebuie să câştige următoarele meciuri”, a declarat el după meci. Van Basten a strâmbat din nas însă vizavi de calitatea spectacolului şi a fotbalului practicat de echipe. „A fost un joc urât din partea ambelor echipe”, a spus el. Dar cui îi mai pasă...

Piţi râde rar, dar sâmbătă, când îşi pupa şi felicita băieţii, avea gura până la urechi. Era mulţumit şi a recunoscut el însuşi că a fost o victorie mare cea împotriva olandezilor. Am făcut un pas uriaş pentru calificare şi ţin să felicit toţi băieţii. Au dovedit că sunt un grup senzaţional, au muncit foarte mult, au alergat mult, fiindcă doar aşa puteam să câştigăm în faţa Olandei”, a afirmat selecţionerul. Dar n-ar fi fost unul de valoare dacă s-ar fi întins cu veselia. Revenit cu picioarele pe pământ, Piţurcă ştie că vin meciurile cu Luxemburg şi cu Bulgaria, iar Luxemburgul a bătut sâmbătă Belarus. Şi mai ştie că miercuri nu-i va avea în teren pe Mutu, Codrea şi Nicoliţă, care nu vor putea juca din cauza cartonaşelor galbene.
Rezultatele celorlalte meciuri din grupa G

Belarus – Luxemburg 0 – 1

Slovenia – Albania 0 – 0
Clasament – Grupa G

România 9 7 2 0 18-5 23

Olanda 9 6 2 1 11-3 20

Bulgaria 9 5 3 1 14-6 18

Slovenia 10 3 2 5 9-12 11

Albania 9 2 4 3 8-7 10

Belarus 10 2 1 7 11-20 7

Luxemburg 10 1 0 9 2-20 3

0 comentarii: