> Compania intenţionează să privatizeze 16 astfel de unităţi, la nivelul întregii ţări, pentru aproape 7 milioane euro, în februarie 2008
Producătorul de energie e-lectrică deţinut de stat Hidroelectrica va organiza, în intervalul 25-29 februarie 2008, cinci licitaţii cu strigare pentru vânzarea a 16 microhidrocentrale, grupate în loturi, pentru o sumă totală 24,29 milioane lei (6,9 milioane euro), potrivit datelor companiei. Compania intenţio-nează să privatizeze cele 16 unităţi încă de la sfârşitul anului 2006, dar procesul de vânzare, deşi a fost anunţat periodic de oficialii Hidroelectrica, nu a avut loc. Totodată, compania de stat a anunţat că în perioada 2007-2008 va privatiza peste 100 de microhidrocentrale, după ce în anii 2004 şi 2006 a vândut 48 de unităţi de acest tip.
Primul lot de microhidrocentrale (unităţi de producere a energiei cu puteri de până la 10 MW) care va fi scos la vânzare este situat în bazinul râului Suha Mare, judeţul Suceava, şi este format din unităţile Mălini, Suha Mare, Poiana Mărului şi Văleni. Preţul solicitat de Hidroelectrica pentru cele patru microhidrocentrale este de 11,1 milioane lei. Preţul de pornire a licitaţiei pentru lotul al doilea, format din centralele Slatina, Suvariţa şi Găineşti, situate în bazinul Suha Mică, judeţul Suceava, se ridică la 7,1 milioane lei. Pentru unităţile din lotul al treilea, compus din centralele Adunaţi, Bunget 1, Bunget 2, Ilfoveni şi Brăteşti, din bazinul râului Ilfov, ju-deţul Dâmboviţa, Hidroelec-trica solicită un preţ de pornire a vânzării de 2,1 milioane lei. Lotul al patrulea, reprezentat de centralele Sacadat 1 şi Sa-cadat 2, amplasate în bazinul râului Sovata, judeţul Mureş, va fi scos la vânzare pentru preţul de pornire de 1,5 mi-lioane lei. Microhidrocentralele Feneş 1 şi Feneş 2, care formează lotul al cincilea, am-plasate în bazinul râului Feneş, judeţul Alba, vor fi scoase la privatizare pentru un preţ de pornire de 2,4 milioane lei.
Hidroelectrica solicită companiilor interesate să par-ticipe la privatizarea micro-hidrocentralelor cu un plan de afaceri pentru o perioadă de până la cinci ani de la data preluării unităţilor de pro-ducţie a energiei, asumarea unui buget de investiţii din surse proprii, pentru rea-bilitare şi dezvoltare pentru fiecare lot, precum şi un program de investiţii pentru protecţia mediului.
Astfel, pentru lotul din ba-zinul râului Suha Mare, cum-părătorul va trebui să inves-tească 2,6 milioane lei, pentru unităţile din lotul Suha Mică - 1,4 milioane lei, microhidro-centralele din bazinul râului Ilfov - 881.563 lei, activele din ba-zinul râului Sovata - 922.547 lei, iar pentru unităţile din ba-zinul râului Feneş - 857.990 lei.
Cea mai recentă vânzare a unor microhidrocentrale a-parţinând Hidroelectrica a avut loc în octombrie 2006, când compania a privatizat 20 de unităţi, pentru opt milioane de euro. Anterior, compania deţinea 227 de microhi-drocentrale, dintre care 150 erau funcţionale.
Potrivit angajamentelor asumate faţă de Comisia Eu-ropeană, Hidroelectrica tre-buia să privatizeze, până la finele anului 2007, toate cele 150 de unităţi funcţionale. Puterea instalată a centralelor Hidroelectrica cumulează 6.325 MW, respectiv aproape 40% din capacităţile totale ale sistemului de producere a energiei din România. Hidro-electrica a obţinut în primul semestru al acestui an un pro-fit similar cu cel înregistrat în primele şase luni din 2006, în valoare de 30 milioane lei (nouă milioane de euro), în timp ce veniturile s-au cifrat la 950 milioane lei (circa 285 milioane de euro).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu