Săptămâna trecută Inspectoratul Şcolar Suceava a continuat întâlnirile de lucru pe tema schimbării legislaţiei din învăţământ, conform Calendarului judeţean, întocmit la solicitarea M.E.C.T. Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman, dezbaterile au fost organizate pe grupuri ţintă, evidenţiindu-se specificul unor importante domenii ale învăţământului preuniversitar, cu alte propuneri.
Astfel la învăţământ preşcolar s-a propus încadrarea unui profesor psihopedagog, logoped sau consilier în grădiniţe şi precizarea condiţiilor degrevării unui director de grădiniţă; la învăţământ primar s-a solicitat precizarea condiţiilor de organizare a învăţământului simultan ( inclusiv a numărului minim de elevi într-o clasă), organizarea studiului limbilor străine pe grupe încă de la acest nivel şi precizarea numărului de ore pe săptămână a cadrului didactic învăţător sau institutor; învăţământ gimnazial şi liceal obligativitatea creării în fiecare unitate a unui post de psiholog iar la învăţământ special prevederi explicite privind protecţia absolvenţilor fără părinţi sau alţi susţinători, prin organizarea „atelierelor protejat” – unităţi cu personalitate juridică care să asigure locuri de muncă, hrană şi locuinţă, având în vedere imposibilitatea acestora de a-şi asigura condiţii minime de trai.
O asemenea întâlnire a avut loc şi cu reprezentanţi ai celor 24 de instituţii de învăţământ particular. Aceştia au solicitat autonomie în gestionarea resurselor umane privind numirea managerilor ( care nu sunt exclusiv cadre didactice), stabilirea structurilor de conducere şi a procedurilor de ocupare a catedrelor, în sensul realizării unei eficienţe reale a serviciilor educaţionale şi aceleaşi condiţii de acreditare a unităţilor ca şi pentru învăţământul de stat.
„La reuniunea directorilor de licee tema cea mai interesantă a dezbaterilor a constituit-o finanţarea unităţilor şcolare. Participanţii au argumentat în favoarea ideii unei finanţări sigure, necesară aplicării unitare a tuturor prevederilor legislative - inclusiv a hotărârilor guvernamentale şi a metodologiilor, văzută mai degrabă ca sursă guvernamentală, decât locală. Atâta vreme cât există diferenţe mari între bugetele unor comunităţi, vor exista şi diferenţe de neasigurare a standardelor educaţionale între diferite unităţi şcolare aparţinând acestora. Prin urmare, transferul soluţionării problemelor de la o autoritate la alta, să fie însoţit şi de transferul sursei de finanţare, cel puţin până când comunităţile locale vor deveni capabile să asigure condiţii egale în învăţământul obligatoriu” precizează inspectorul şcolar pentru imagine din cadrul IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman.
Aceasta mai menţionează că, la finalul acestor reuniuni, IŞJ Suceava apreciază că, pe ansamblu, propunerile legislative au fost bine primite de cadrele didactice şi managerii şcolari. S-a considerat că cele două legi reprezintă o abordare modernă a sistemului de învăţământ şi că multe dintre noile prevederi cum ar fi de exemplu, măsurile de îmbunătăţire a frecvenţei elevilor, înfiinţarea postului de director educativ în fiecare şcoală, reducerea numărului de elevi într-o clasă, clasa pregătitoare la învăţământul primar, pregătirea prin învăţământul superior a cadrelor care predau în învăţământul preşcolar şi primar, eliminarea restricţiilor discriminatorii de mediu rural / urban sau gimnazial şi liceal în transferul cadrelor didactice, vor putea determina o creştere a calităţii serviciilor de educaţie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu