luni, 28 ianuarie 2008

Locuri: Prin Moldova, pe la manastiri

Cate manastiri exista in Moldova, n-am putea spune nici cu aproximatie. Mai noi, mai vechi, ascunse sau pline de grupuri de turisti, pictate de sus pana jos si pretioase ca niste oua Faberge sau curatate de spoiala de atate secole de viscole, manastirile Moldovei sunt un traseu de pelerinaj foarte frumos mai ales primavara si vara.

bucovina

Daca le vezi iarna, frumusetea face mai degraba loc unei spiritualitati inghetate, dezgolita de pospaiul multicolor al gradinilor. Pe albul zapezii zidurile lor se contureaza mai colorat, iar clopotele suna mai curat printre nameti. Maicutele se misca mai greu sub cojoace, umbre negre si mute pe langa ziduri. Pasii ti-s mai cumpaniti, pentru ca ti-e rusine sa crantani cu ecou prin zapada, sa nu trezesti vreun sfant.

sucevita
Sucevita

In judetul Suceava, pe unde ne-au dus pe noi drumurile de iarna, sunt manastiri la tot pasul - de la cele din Cetatea de Scaun a Moldovei pana la Putna, unde a fost ingropat Stefan cel Mare, din Radauti la Gura Humorului, de la Agapia la Dragomirna si de la Vatra Moldovitei pana in Siret. Excursia trebuie dozata cu rabdare - dupa vreo 3-4 vizite incepi sa le vezi cam la fel si sa nu mai fii atent la povestile de pe ziduri, ba chiar sa incepi sa cauti similitudini - si acestea exista, cu siguranta.

sucevita

Sucevita

A fost construita de familia Movila, pe la sfarsitul secolului 16. Chiliile au fost distruse pe la 1830, intr-un incendiu, iar toata manastirea a fost restaurata intre 1954 si 1970. Picturile originale au fost facute de Ioan Zugravul si fratele sau Sofronie, iar culoarea dominanta este verdele.

sucevita
Sucevita

Manastirile Sucevita, Moldovita, Voronet, Arbore, reprezinta ceea ce s-a numit "testamentul artei vechi moldovenesti", inchizand curentul picturilor murale ale secolului 16. Secolele urmatoare au mai cochetat cu picturile, combinandu-le insa cu alte elemente decorative.

sucevita
Sucevita

sucevita
In ciuda anunturilor "nu zgariati peretii", picturile sunt distruse bilingv - in ucraineana si romaneste.


Moldovita

Construita de Petru Rares pe la 1532, are o cromatica predominant rosiatica. Inauntru se afla si jiltul domnesc al lui Rares. Intrarea (pridvorul) seama destul de bine cu cel al manastirii Humor.

moldovita

moldovita
o scena pe care am revazut-o si la Voronet, si la Gura Humorului

In cimitirul de langa Moldovita am admirat un obicei pe care nu-l cunosteam - in noaptea de An Nou se aprind lumanari pe la morminte, iar spectacolul este fascinant la amurg, pe zapada:

cimitir

Voronet


Construita in 1488 in doar trei luni si trei saptamani, e probabil cea mai cunoscuta manastire a Moldovei pentru ca a dat numele nuantei "albastru de Voronet" si are inceputurile legate de numele lui Stefan cel Mare, sfantul ocrotitor al Moldovei, ctitorul cel mai prolific de biserici si manastiri. Aproape de ea se afla si chilia lui Daniil Sihastrul.

voronet

Povestea albastrului este o enigma - este culoarea dominanta a peretelui de sud si este considerat unic (nu s-a depistat inca din ce anume a rezultat culoarea respectiva).

voronet
chiar si a doua zi din an sunt mai multi vizitatori decat la oricare alta manastire moldoveneasca


voronet
scena despre care vorbeam: la Voronet (sus) si la Humor (jos)

humor

Gura Humorului

Una din manastirile micute, ale carei picturi murale sunt din ce in ce mai sterse de vreme si pe care se sprijina batraneste doi brazi.

humor

humor

In interiorul zidului de aparare (refacut), caracteristic tuturor manastirilor din zona Sucevei, se afla un turn medieval, pe terasa caruia se poate urca, pe o scara de piatra, abrupta si ingusta cat un calugar mai subtirel, si atat de intunecoasa incat iti da impresia ca te duci in strafundurile pamantului. Cam asa probabil ca se simtea si Hillalum, muncitorul pierdut prin turnul din Babilon al lui Chiang.

humor
Urcatul e usurat de luminita pe care o vezi sus, la capat, dar coboratul are un efect foarte sinistru - ca si cum ai merge pas cu pas spre limbo.

0 comentarii: