joi, 3 ianuarie 2008

Precauţii în alimentaţie de Revelion


Sanatate



carnati După analizarea cazurilor înregistrate de medici cu ocazia Crăciunului, specialiştii Ministerului Sănătaţii Publice recomandã populaţiei acordarea unei atenţii deosebite şi a unei griji permanente în ceea ce priveşte starea de sãnãtate, în preajma Revelionului.

În acest sens, organismul nu trebuie supraincãrcat cu alimente greu digerabile, reprezentate în mod special de carnea de porc sau alte produse de sezon (carnaţi, caltaboş, slănină, tobă etc). Carnea trebuie să fie verificată din punct de vedere sanitar –veterinar, întrucat existã pericolul apariţiei trichinelozei. Aceste preparate trebuie consumate în cantităţi moderate şi, în nici un caz, la masa de seară. Este bine să se înlocuiascã prãjirea alimentelor cu alte moduri de preparare mai sănătoase: fierbere, grãtar, coacere la cuptor.

Prin conţinutul crescut în zahăr, grăsimi şi chiar sare, dulciurile şi produsele de patiserie reprezintă factori de risc care pot agrava starea de sănătate a bolnavilor cu diabet zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitate şi, din acest motiv, consumul lor trebuie limitat.

O atenţie mãritã trebuie acordatã consumului de alcool.
Se recomandã ca, în aceastã perioadă, alimentaţia să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minim 300g), fructe (min. 450g), lapte şi derivate (500ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minim 1500 ml pe zi (apa, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj.

Pentru ca organismul să funcţioneze la capacitate optimă, pe lângă o alimentaţie cât mai echilibrată, se recomandă practicarea exerciţiului fizic de cel putin 3 ori pe săptămână (mers pe jos, exerciţii de înviorare, alergat, schi, patinaj etc.).

De asemenea, recomandăm cetăţenilor cu afecţiuni cunoscute să-şi consulte medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare.

Le urăm tuturor cetăţenilor să-şi petreacă Revelionul în mod sănătos !

0 comentarii: