joi, 3 ianuarie 2008

Broşteni, un oraş sub ameninţarea sloiurilor de gheaţăBroşteni, un oraş sub ameninţarea sloiurilor de gheaţăBroşteni, un oraş sub ameninţarea sloiuril



Ameninţarea sloiurilor de gheaţă. Locuitorii din mai multe zone ale oraşului Broşteni trăiesc de mai bine de o săptămână cu securea deasupra capului.

După ce, în Ajunul Crăciunului, sloiurile de gheaţă au intrat în curtea unui sătean, zilele următoare fenomenul s-a repetat în alte şase gospodării.

Pentru ca sloiurile să nu afecteze şi alte anexe, s-a recurs la o variantă de moment pentru rezolvarea problemelor. În albia pârâului Neagra au acţionat mai multe utilaje care au îndepărtat gheaţa pe o distanţă de 2-3 km, astfel încât pericolul a fost îndepărtat pe moment.

O altă problemă a apărut pe drumul judeţean 174, Broşteni-Panaci. Aici, din cauza podului de gheaţă format pe pârâul Neagra, apa a început să curgă pe carosabil. Pe o distanţă de circa 50 de metri s-a format un adevărat pod de gheaţă, iar dacă fenomenul va continua, cei peste 200 de oameni care locuiesc în Dârmoxa riscă să rămână izolaţi. Totuşi, cea mai importantă ameninţare priveşte alimentarea cu apă potabilă a oraşului Broşteni şi a altor 3 localităţi. Conducta care transportă apa potabilă spre casele oamenilor s-a fisurat în mai multe locuri.

Stelian Chirilă, primarul din Broşteni, a precizat că situaţia este tot mai gravă de la o oră la alta şi că alimentarea cu apă potabilă poate fi sistată în orice moment.

„Dacă sloiurile de gheaţă vor continua să preseze asupra conductei, aceasta se va rupe în mod sigur. Vor fi afectaţi circa 2.500 de oameni, în special cei care locuiesc la blocurile din Broşteni. Zilele următoare vom încerca să găsim o soluţie, eventual să montăm o pompă de mare putere care să ne permită să furnizăm apă în continuare”, a declarat Stelian Chirilă.

0 comentarii: