joi, 3 ianuarie 2008

Preferinţe culinare de sărbători


Turiştii care au petrecut sărbătorile de iarnă în zona Cîmpulung Moldovenesc au avut pretenţii culinare tradiţionale şi nu numai. S-au ferit de "salata de boeuf", pe motiv că au şi acasă, dar au rîvnit după păstrăv afumat, mezeluri de porc preparate în casă, brînză iute, tochitură şi murături din belşug.

Gazdele de la pensiuni sau de la casele particulare în care s-a cazat surplusul de turişti ce n-a mai încăput prin pensiuni spun însă că nu preparatele deosebite şi rafinate au avut cel mai mare succes. Cele mai cerute au fost, pînă la urmă, scrobul cu jumări şi mămăligă, precum şi mămăliga de cartofi cu lapte acru. Deşi nu e vorba de preparate de sărbătoare, ci de mîncare ţărănească, de toată ziua, gazdele le-au făcut hatîrul musafirilor şi spun că le înţeleg pofta ciudată, pentru că ştiu că oaspeţii lor vin de la oraş, unde "nimic nu mai are gustul de odinioară şi ei se bucură, bieţii, ca nişte copilaşi".

0 comentarii: