Alb... ca Zăpada
Lucrează în continuare în Poliţie. Agentul şef Cătălin Costel Radu, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, subofiţerul care, spre sfârşitul lunii octombrie 2007, a fost protagonistul unui scandal care a şifonat serios imaginea Poliţiei Suceava, după ce a fost reclamat la '112' că se află sub influenţa băuturilor alcoolice la volanul maşinii radar şi, ulterior, a fost prins cu o alcoolemie peste limita legală, a scăpat de destituire.
Deşi, iniţial, mai marii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava vorbeau despre demiterea agentului şef Radu, acesta a rămas cu uniforma pe el. Subofiţerul s-a ales doar cu o amendă şi îşi va lua gândul de la promovare pentru doi ani.
Poliţistul Cătălin Costel Radu a fost cercetat şi de către procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, însă dosarul său nu a mai ajuns în instanţă.
Salvarea agentului de circulaţie a fost cu siguranţă faptul că probele biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei i-au fost recoltate mult prea târziu, abia după aproximativ cinci ore din momentul în care a fost reclamat la '112' că s-a urcat băut la volan.
Radu le-a dat o explicaţie cât se poate de simplă procurorilor: a consumat alcool după ce a lăsat maşina radar şi a ieşit din serviciu, declaraţie care nu a putut fi demontată de către anchetatori.
Sentinţa Consiliului de Disciplină, dată la trei luni de la scandal
Deşi incidentul în care a fost implicat agentul şef Radu s-a petrecut în octombrie 2007, Consiliul de Disciplină al IPJ Suceava a luat o decizie în acest caz abia zilele trecute.
Motivul: poliţistul s-a internat în ziua următoare scandalului la un spital de psihiatrie şi şi-a luat concediu medical, situaţie în care mai marii Poliţiei nu s-au putut atinge de el cu vreo sancţiune disciplinară. Aceasta a fost luată abia după ce agentul de la Circulaţie s-a reîntors la serviciu, lucru petrecut în cursul săptămânii trecute.
Verdictul, amânarea în gradul profesional următor timp de doi ani a fost hotărât şi în urma soluţiilor date de procurorii care l-au anchetat pe poliţist. Totodată, mai marii Poliţiei au hotărât şi mutarea poliţistului la un alt compartiment.
De ce nu l-au dat procurorii pe mâna judecătorilor
Printr-o adresă primită, ieri, de la Parchetul de lângă Tribunalul Suceava, prim-procurorul Elisabeta Cocârlă ne-a explicat care au fost motivele pentru care agentul şef Cătălin Costel Radu nu a fost dat pe mâna judecătorilor.
În ceea ce priveşte infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală –se arată în adresa cu pricina (n.r.-răspuns la o cerere făcută de reporterii Monitorului de Suceava) –, probele biologice de sânge, care au indicat o alcoolemie de 1,60 grame la mie, au fost luate de la poliţist după aproape cinci ore de la sesizarea făcută pe 112.
„Având în vedere intervalul lung de timp scurs de la momentul efectuării apelului la Serviciul de urgenţă 112 şi momentul prelevării probelor biologice (aproximativ 5 ore) nu se poate stabili cu certitudine gradul de alcoolemie pe care acesta (n.r.-agentul şef Radu) l-ar fi avut în momentul în care a condus autoturismul de serviciu pe drumurile publice”, explică prim-procurorul Cocârlă motivele care i-au determinat pe anchetatori să dispună neînceperea urmării penale pentru această acuzaţie.
Referitor la cea de-a doua infracţiune pentru care Radu a fost pus sub învinuire, abuz în serviciu contra intereselor publice, procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a poliţistului şi aplicarea unei amenzi (sancţiune administrativă) de 1000 lei.
„Întrucât învinuitul nu a respectat regulile privind activităţile ce trebuiau îndeplinite la finalizarea programului de lucru (centralizarea situaţiei din cursul zilei, parcarea autoturismului din dotare în parcarea supravegheată din faţa sediului IPJ etc.), a produs o tulburare în activitatea autorităţii publice. Având în vedere acest aspect şi modalitatea în care a fost comisă fapta de abuz în serviciu contra intereselor publice s-a apreciat că aceasta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, motiv pentru care i s-a aplicat sancţiunea administrativă a amenzii”, argumentează prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Filmul unui scandal care a făcut fâs
Incidentul în care a fost implicat Cătălin Costel Radu s-a petrecut pe data de 27 octombrie 2007. În după-amiaza acelei zile, în jurul orei 16:00, doi tineri, soţ şi soţie, care veneau cu maşina dinspre Fălticeni înspre Suceava, au observat în faţa lor Loganul Poliţiei Rutiere, pe care se află instalat unul dintre aparatele radar ale oamenilor legii. Cum Loganul circula cu viteză mult sub limita legală, cei doi soţi s-au gândit că poate poliţistul de la volan vrea să-i determine să depăşească pe linia continuă şi să-i sancţioneze, astfel încât au mers o bună bucată de drum în spatele maşinii radar.
„Nimeni nu avea curaj să-l depăşească... în spatele maşinii noastre, era o coloană întreagă de autoturisme”, mărturiseau cei doi tineri, precizând că pe unele porţiuni de drum maşina Poliţiei se deplasa în zig-zag, fiind condusă haotic.
La un moment dat, pe raza localităţii Buneşti, tinerii au depăşit Logan-ul Poliţiei. „Ne-am uitat şi l-am văzut pe poliţist la volan, cu capul plecat, ca şi când ar fi dormit”, spuneau cei doi soţi, care au sunat imediat la '112'.
Curioşi să vadă cum se rezolvă o astfel de sesizare, soţii cu pricina au întors maşina, observând că între timp poliţistul care conducea Loganul (n.r. agentul şef Radu) oprise autoturismul într-o parcare de pe marginea drumului şi stătea cu capul rezemat de volan.
În câteva minute, la faţa locului a ajuns şi şeful postului de poliţie de la Buneşti, agentul şef Gheorghiţă Lazăr, căruia tinerii i-au relatat cele întâmplate.
Lazăr, însă, s-a făcut că plouă şi, deşi tinerii i-au cerut să-şi verifice colegul dacă se află sau nu sub influenţa băuturilor alcoolice sau să-l ţină în loc, până la sosirea unui echipaj al Poliţiei Rutiere, l-a lăsat pe agentul şef Radu să-şi continue drumul. „Am nasu’ înfundat”, povesteau cei doi tineri că le-ar fi răspuns şeful de post de la Buneşti (n.r. - sancţionat cu diminuarea salariului cu 10% pe două luni), în momentul în care i-au spus acestuia că din Logan venea un puternic miros de alcool.
Cei doi soţi nu au renunţat şi s-au dus direct la sediul Poliţiei municipiului Suceava, unde au povestit tot ceea ce li se întâmplaseră din momentul în care au sunat la 112. Incidentul a ajuns şi la urechile şefilor IPJ Suceava, care au dispus imediat constituirea unei echipe care să dea de urma agentului şef Radu.
Deşi maşina acestuia fusese parcată între timp, în curtea IPJ Suceava, Cătălin Costel Radu intrase parcă în pământ. A fost găsit în cele din urmă, după câteva ore, la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, unde a şi fost pus să sufle în alcooltest (0,81 la mie) şi, ulterior, să dea probe de sânge.
Reporterii Monitorului au fost de faţă în momentul în care agentul şef Radu a fost pus să sufle în alcooltest, imagini din acea seară putând fi vizionate pe site-ul ziarului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu