joi, 28 februarie 2008

Elev cuţitar, scăpat de poliţie de un profesor şi un agent de pază



Violenţa întâlnită din ce în ce mai des în şcolile din judeţ are „complici” şi printre cadrele didactice şi cei care ar trebui să asigure paza în unităţile de învăţământ.

Un caz care demonstrează acest aspect s-a petrecut la începutul săptămânii, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din municipiul Suceava.

Un elev de la un alt liceu, ajuns pe terenul de sport al colegiului, s-a luat la ceartă cu o fată aflată la ora de sport. Având asupra sa un cuţit, tânărul din afara şcolii a provocat panică printre elevii aflaţi pe teren, care l-au alertat pe unul dintre profesorii de sport. Acesta a intervenit şi l-a imobilizat pe scandalagiu.

Cazul a ajuns la urechile poliţiştilor abia după ce presa s-a interesat de caz, în urma unei sesizări venite de la unul dintre părinţii unui elev.

Nici profesorul, nici agentul de pază de serviciu, la care a ajuns cuţitul băiatului, nu au suflat o vorbă despre cele întâmplate nici poliţiei, nici directorului şcolii.

Cuţitul, oprit de agentul de pază

În cursul zilei de ieri, după ce am aflat despre acest caz, am purtat o discuţie cu Mircea Popescu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Acesta s-a arătat surprins de cele auzite, declarând că nu cunoaşte nimic despre un asemenea caz. După o serie de investigaţii interne, acesta ne-a confirmat că incidentul într-adevăr s-a produs.

Cum s-au petrecut lucrurile pas cu pas este foarte greu însă de stabilit, deoarece fiecare are o variantă mai mult sau mai puţin diferită asupra celor petrecute.

Dacă unii elevi ne-au povestit că băiatul ar fi intrat după fată cu cuţitul şi în sala de sport, profesorul spune că incidentul s-a petrecut pe terenul de sport de afară, iar agresorul a fost condus chiar de el în sală, pentru a-l linişti.

Nimeni nu ştie cum îl cheamă pe elevul cuţitar

Cert este însă că atât cadrul didactic, cât şi agentul de pază au greşit. Primul nu a anunţat directorul despre incident şi, punându-se în postura de om al legii, a purtat o discuţie cu agresorul şi cu un văr al acestuia chemat la faţa locului, după care i-a lăsat să plece.

Profesorul nu le-a putut indica poliţiştilor, ajunşi ieri la şcoală după ce au fost sesizaţi de către reporterii „Monitorului”, nici măcar numele elevului, spunând doar că ar fi elev la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

Agentul de pază la care a ajuns cuţitul a susţinut iniţial că a predat arma albă poliţiştilor.

După confruntarea cu aceştia, el a recunoscut că cuţitul a rămas la el, iar incidentul nu a fost raportat poliţiei, aşa cum cere fişa postului în cazul său.

Practic, atât profesorul, cât şi agentul, din motive numai de ei ştiute, au încercat să ferească de poliţie incidentul.

Caz de dosar penal

Directorul Mircea Popescu recunoaşte că atât profesorul, cât şi agentul de pază au greşit, în primul rând că nu au sesizat imediat poliţia, şi în al doilea rând pentru că nu au înştiinţat conducerea şcolii despre cele petrecute.

După cum prevede Codul Penal, doar portul în sine al unei arme intră sub sfera penalului.

„În aceste cazuri regulile sunt clare. Agentul de pază trebuie să anunţe imediat poliţia, care să facă cercetări la faţa locului. Aşteptăm eventual o plângere din partea părinţilor fetei ameninţate”, ne-a declarat agentul şef adjunct Eusebiu Tătaru, poliţistul de proximitate care răspunde de zona în care se află colegiul, precizând că cercetările în acest caz vor continua.

Directorul nu are de gând să facă un raport la Inspectoratul Şcolar

La Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, trei agenţi de pază de la SC RPG sunt plătiţi pentru a asigura ordinea. După cum ne-au confirmat şi poliţiştii, în această unitate de învăţământ nu au mai fost probleme legate de violenţă. Pentru părinţi este neplăcut însă că, deşi plătesc câţiva lei lunar astfel încât copiii lor să fie în siguranţă măcar în perimetrul şcolii, s-a ajuns în situaţia ca un astfel de caz, deşi cunoscut, să nu fie anunţat la poliţie.

Directorul Mircea Popescu ne-a declarat că nu este necesar ca Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava să fie informat despre acest caz. Inspectorul şcolar adjunct Vasile Monacu l-a contrazis însă. „Dacă incidentul este aşa cum îl relataţi dumneavoastră, Inspectoratul ar trebuie să fie informat în scris despre cele petrecute”, ne-a declarat inspectorul.

0 comentarii: