Perioada transferurilor de iarna in politica se apropie de sfarsit. Cei doi mari pretendenti la castigarea alegerilor locale, PSD si PD-L, au intrat pe ultima suta de metri, inaintea campaniei pentru alegerile locale.
Gestul PSD de acum 10 zile de a arunca in lupta 94 de primari pentru municipii, orase si comune, a fost replicat si de PD-L, care sambata trecuta si-a prezentat 92 de candidati.
Pana acum, avantaj PSD, prin numarul mai mare de nume si prin prezenta a doi reprezentanti din politica nationala, Titus Corlatean si Cristian Diaconescu, fata de unul singur, Cezar Preda, de la PD-L.
La o trecere scurta in revista, propunerile celor doua formatiuni difera mult, una fata de cealalta. Daca la PSD intalnim nume remarcate in politica si in administratia publica, care au in spate o experienta ca edil al unei localitati, la PD-L, in afara de cateva „achizitii” din zona PNL, PSD si PRM, lista e populata cu foarte multi oameni de afaceri, a caror calitate umana nu o contest, sub nici o forma, insa nu pot sa nu ma intreb asupra motivatiei care a stat la baza acceptarii posturii de candidat.
Ce inseamna, totusi, diferentele dintre cele doua liste? In primul rand, la PSD, capacitatea de continuitate a unui proiect politic pe termen mediu, cu oameni care au rezistat presiunilor de toate felurile, facute de exponenti PD-L si factori de conducere ai institutiilor deconcentrate de la nivelul judetului. Gestul acestor oameni, de a ramane verticali si de a pastra propria optiune si crezul politic, este laudabil si le multumesc pentru faptul ca nu au cedat, blocand astfel drumul PD-L catre statutul de partid prezidential.
In cazul democrat liberalilor, acestia au fost nevoiti sa calce promisiunile din 2004, iar racolarea primarilor, fenomen cu care acuzau atat de sonor PSD, devine acum un procedeu acceptat si practicat pe scara larga. In al doilea rand, PD-L si Gheorghe Flutur joaca o ultima carte acum, la alegerile locale. Ajuns unul dintre cele cateva zeci de persoane numite in conducerea partidului prezidential, Gheorghe Flutur a fost retrimis in transee, acasa la Suceava, pentru a incerca, din nou, sa rastoarne barca pesedista. De fapt, de succesul la alegerile locale depinde si viitorul politic al senatorului Flutur, fost ministru al agriculturii, unul dintre domeniile cele mai lipsite de performanta din guvernarea Basescu – Tariceanu, si nu intamplator, Cezar Preda a fost cel care l-a lansat la apa, aruncandu-l in batalia pentru castigarea presedintiei consiliului judetean.
Ce va urma in lupta pentru primarii, consilii locale si consiliul judetean, e greu de prevazut la acest moment. PD-L pleaca cu un avantaj legat de faptul ca sunt discipolii lui Traian Basescu, cred cu tarie in preluarea guvernarii in toamna acestui an si sunt manati de o dorinta aproape inexplicabila de a distruge PSD.
Ramane de vazut si ce vom face noi, social democratii, ca raspuns la actuala situatie din politica damboviteana, mai ales ca vineri, 22 februarie, va fi Consiliul National PSD, eveniment la care avem doua variante, ori continuam sa ne reformam, multumindu-ne cu circa 20% din intentiile de vot, ori ne reafirmam ca cel mai important partid din tara, capabil sa guverneze asa cum trebuie o Romanie aflata la capatul rabdarilor tranzitiei.
marți, 19 februarie 2008
Incepe turul
sursa: catalinnechifor.blogspot.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu