marți, 19 februarie 2008

Criză gravă de medicamente la Spitalul Suceava



Criza de medicamente de la Spitalul Judeţean Suceava a atins cote alarmante. Aproximativ 100 dintre produsele absolut necesare tratării bolnavilor internaţi lipsesc din farmacia unităţii, ca urmare a refuzului distribuitorilor de a mai onora comenzile fără o actualizare a preţurilor.

În timp ce medicii se plâng că nu mai au cu ce trata pacienţii şi îi trimit să-şi cumpere cele necesare de la unităţile de profil din apropiere, conducerea spitalului poartă tratative cu furnizorii pentru reluarea livrărilor.

Ieri, directorul general al spitalului, doctorul Doina Ganea Motan, a declarat că unitatea pe care o conduce trece printr-o criză foarte gravă, generată de refuzul distribuitorilor de medicamente de a-şi vinde produsele la preţurile vechi.

Medicul sucevean a arătat că, din cauza neonorării comenzilor, 97 de tipuri de medicamente au dispărut din farmacia unităţii. Este vorba în special de antibiotice, printre care amoxicilină, oxacilină, gentamicină, dar şi de produse necesare tratării pacienţilor cu osteoporoză, diabet, boli cardiace, a celor cu afecţiuni care ţin de oftalmologie.

Criza de medicamente este simţită acut şi de bolnavii din secţia de Oncologie, care au rămas fără medicamentul care combate greaţa şi stările de vomă, simptome apărute ca reacţii adverse după chimioterapie.

Preţuri cu 50% mai mari, pentru unele medicamente

„Furnizorii nu-şi mai pot menţine preţurile la nivelul de anul trecut şi ca atare ne refuză comenzile. Contractele sunt ferme şi nu permit modificări de preţuri, iar singura soluţie viabilă a fost să facem o negociere şi să încheiem un nou contract. Nu cred că este o modalitate agreată de Ministerul Sănătăţii, dar nu avem ce face, trebuie să supravieţuim până pe data de 29 februarie, când vom putea face licitaţia. Marţea trecută am negociat cu distribuitorii de medicamente pentru 77 de produse lipsă şi am încheiat contract, iar joi vom purta discuţii pentru celelalte 20”, a spus dr. Motan, cu precizarea că pentru a umple golurile din aprovizionare, la tratativele din 12 februarie cu distribuitorii, a fost nevoită să accepte o parte din pretenţiile acestora, plătind pentru unele produse şi cu 50% mai mult.

Medicamentele comandate de spital pe data de 12 februarie vor fi livrate în cursul acestei săptămâni.

0 comentarii: