marți, 19 februarie 2008

IPP acuza mimarea transparentei publice in administratia locala


Legea privind liberul acces la informatii de interes public este aplicata prost intr-o mare parte a administratiei locale, fiind multe primarii de orase si municipii fara pagina de internet, in care se cer taxe exorbitante pentru xerocopierea documentelor sau nu se consemneaza legal sedintele consiliilor locale, atentioneaza un studiu lansat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Studiul a fost desfasurat de IPP la nivelul primariilor si consiliilor locale din 36 de municipii, 23 de orase si din cele sase sectoare ale Capitalei, in perioada noiembrie 2007 - ianuarie 2008. Astfel, 16 primarii de orase si sase primarii de municipiu, dar si primariile sectoarelor 2 si 5 din Bucuresti au fost date in judecata de IPP pentru nerespectarea termenului legal de 30 de zile admis pentru a raspunde unor solicitari de informatii de interes public.
"Exista si primarii care practica preturi exorbitante si descurajante, de 1-2,5 lei pe pagina, pentru serviciile de copiere a documentelor de interes public cerute primariilor monitorizate. Este si cazul Primariei Municipiului Bucuresti, care a cerut pretul de aproape 1 leu pagina xeroxata, desi ar fi putut pune la dispozitie documentele cerute si in format electronic" - a mentionat coordonatorul proiectului IPP, Adriana Bunea. Ea a adaugat ca, potrivit legii, autoritatilor publice le este interzis sa obtina profit din acest serviciu de copiere.
De asemenea, majoritatea primariilor din orasele monitorizate de IPP nu au o pagina oficiala de internet iar la cele care au, se afiseaza un numar redus de informatii de interes public.
Totodata, din solicitarile IPP privind procesele verbale ale sedintelor consiliilor locale s-a constatat ca persista inca practica adoptarii unor hotarari fara dezbatere publica iar in procesele verbale nu se consemneaza nominal, cum cere legea, prezenta consilierilor si modul cum acestia isi exprima votul.
Astfel, la consiliile locale din municipii precum Cluj-Napoca, Gherla, Giurgiu, Satu Mare sau Tulcea se consemneaza doar numarul de voturi exprimate de consilieri, nu si numele acestora, iar din cauza acestor practici, cetateanul obisnuit nu poate avea certitudinea ca hotararile sunt adoptate in conditii de cvorum. Directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, a aratat ca este grav si faptul ca hotararile, legislatia locala adoptata de consilii si Primarie nu sunt disponibile pentru cetatean.

Studiul IPP este publicat in urma unui proiect de monitorizare finantat de Ambasada Statelor Unite prin programul "Small Democracy Grant" pentru asigurarea unei reforme reale si durabile a administratiei publice locale din Romania.

0 comentarii: