vineri, 14 martie 2008

Consiliul Local a aprobat privatizarea TERMICA

Consiliul Local a aprobat privatizarea TERMICA


Societatea comercială TERMICA al cărei unic acţionar este Consiliul Local al municipiului Suceava va fi scoasă la privatizare. Decizia a fost luată în şedinţa extraordinară a deliberativului local desfăşurată joi cu 12 voturi pentru, 4 împotrivă şi două abţineri. Consiliul Local a aprobat începerea procedurilor de privatizare, conform variantelor propuse de firma de consultanţă Schnecker van Wyk & Pearson mai exact prin vânzarea de active scopul final fiind producerea unei gigacalorii mai ieftine pentru populaţie, fără ca bugetul local să fie grevat de subvenţii pentru căldură.

Consilierii PSD s-au opus privatizării

Opoziţia privind privatizarea producătorului de energie termică a venit din partea consilierilor PSD care au apreciat că societatea ar tebui să rămână în curtea municipalităţii. Social democratul Ovidiu Donţu a pomenit de investiţiile de circa 40 de milioane de euro făcute în ultimii 10 ani în sistemul de producţie şi cel de distribuţie, de faptul că acum Termica este cea mai profitabilă şi cea mai eficientă societate de termoficare din ţară, precum şide faptul că ar mai putea fi obţinute fonduri pentru realizarea investiţiilor necesare reducerii costurilor de producere a energiei termice livrate populaţiei.

Fără investiţii de 50-60 de milione de euro TERMICA riscă închiderea

Directorul TERMICA, Constantin Plăcintă a prezentat situaţia reală a societăţii care în condiţiile actuale fără investiţii de 50-60 de milioane de euro riscă să-şi închidă porţile în câţiva ani. Plăcintă a arătat că deşi situaţia financiară este destul de echilibrată cel mai mare pericol vine din direcţia normelor de mediu impuse de Uniunea Europeană, care cer investiţii foarte mari, ce trebuie realizate în scurt timp. Primarul Ion Lungu a insistat pe ideea ca un investitor privat să vină să realizeze toate aceste investiţii necesare, urmând să îşi scoată banii din producerea de energie electrică în sistem de cogenerare. “În acest moment, Termica, ca afacere, este în faliment. Nu e normal ca tu să produci o gigacalorie cu 3 milioane de lei vechi şi să o vinzi cu 1,5 milioane. Cum nu e normal ca pe luna ianuarie Primăria să aibă de achitat subvenţii de 51 de miliarde de lei vechi şi să facă doar 11 miliarde încasări totale de la populaţie. Dacă va fi nevoie, voi face şi un referendum, să întreb populaţia ce doreşte – să băgăm toţi banii în Termica şi să lăsăm oraşul de izbelişte, ori să facă altul investiţiile necesare la Termica şi banul public să fie folosit pentru dezvoltarea oraşului”, a declarat Lungu.