vineri, 14 martie 2008

Contrabandă cu ţigări ucrainene cu elicopterul dinspre Sadău


• mafia ţigărilor de contrabandă de la Poliţia de Frontieră, în varianta propusă de familiile poliţiştilor de frontieră trimişi în judecată în dosarul contrabandei cu ţigări de la Ulma • "dacă numai rudele noastre vor suferi, vom face greva foamei în faţa Poliţiei de Frontieră Rădăuţi", spun semnatarii unei scrisori trimise pe adresa redacţiei "Obiectiv" • " nimeni nu se va putea eschiva de la rigorile legii, beneficiind de vreo calitate specială sau o funcţie", declară procurorul Marius Cazac, şeful Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT
Familile inculpaţilor din dosarul de contrabandă cu ţigări de la Ulma au decis să iasă în public pentru a-i apăra pe membrii lor care au fost trimişi în judecată în urma rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT la începutul acestui an. De reţinut că o bună parte dintre cei inculpaţi şi-au petrecut revelionul în arestul poliţiei, după care au fost puşi în libertate.
Redăm în cele ce urmează conţinutul scrisorii adresate redacţiei "Obiectiv" de familiile lui Calancea Octavian, Marocico Petru, Tărâţă Gheorghe, Fodor Mihai, Boiciuc Petru şi Juravle Florin, care poate fi apreciată şi ca un denunţ pe numele altor poliţişti de frontieră rădăuţeni, unii cu nume grele, de la şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră şi şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră în jos, spre alţi "colonei" care, potrivit scenariului propus de familiile reunite ale poliţiştilor de frontieră implicaţi în ancheta DIICOT, s-ar ocupa mai intens de traficul cu ţigări pe relaţia Ucraina - România, punând la dispoziţie logistică importantă, inclusiv elicoptere.
"De la Ulma şi Brodina, suntem membrii familiilor agenţilor şi civililor care au fost arestaţi în data de 15.12.2007, pentru că au fost complici la traficul de ţigări din Ucraina în România", se prezintă semnatarii scrisorii.
Ei declară că "nu spunem că ei au fost arestaţi fără vină, dar ei nu au făcut aceste fărădelegi fără să fie în legătură cu poliţiştii de frontieră, şefii de la Rădăuţi, Vicov şi Izvoarele Sucevei, care i-au protejat şi ajutat să aducă ţigări peste graniţă şi prin punctele Ulma şi Vicov, iar atunci când au fost prinse maşinile pe drum cu ţigări (în drum spre bazarul Suceava), ei au aranjat totul să iasă bine şi i-au scăpat de câteva ori", se spune în scrisoarea care a fost pusă la dispoziţia procurorului şef al DIICOT Suceava, Marius Cazac.
"Noi vrem să îi denunţăm pe înalţii domni ofiţeri care sunt toţi la Rădăuţi şi la Vicov, care au luat bani grei de la neamurile noastre, de ordinul zecilor de mii de euro. Aceştia sunt: colonelul Pop Ion, colonelul Robu Gheorghe, colonel Prisăcari Mihai, colonel Simion Marcel, colonel Bernicu C-tin, colonel Floriştean Vasile, maior Mironescu Cătălin, maior Schipor Vladimir, maior Budeanu Ion, colonel Tipa Ion şi flămândul de maior Pătrăucean Petru care de mulţi ani face treaba asta şi el l-a pus pe Zaridon să facă contrabanda. Va spune Zaridon şi Boiciuc Petru cum stă toată treaba", se spune în primul paragraf consistent al scrisorii, cu comentariul că puţine nume din conducerea Poliţiei de Frontieră Rădăuţi nu au fost amintite în acest context.
"Noi vrem să se afle tot adevărul şi să se facă anchetă de la Bucureşti şi să se scoată la iveală cine conducea contrabanda la Ulma, Brodina, Straja şi Vicov şi cine lua grosul de bani, adică 70% din câştigul de la un bus de ţigări. Noi ştim că aceşti bani mergeau la colonel Pop Ion şi la banda lui din Rădăuţi. Ei spuneau că trebuie să cotizeze la Bucureşti", spun semnatarii scrisorii, care se declară "oameni cu credinţa în Dumnezeu" şi drept urmare apreciază că nu se putea întâmpla ceea ce s-a întâmplat (contrabanda cu ţigări dovedită, n.r.), fără ştirea şi ajutorul şefilor de la Poliţia de Frontieră Rădăuţi. "Pe maiorul Pătrăucean, zis Corlei, şi o grămadă de agenţi care nu sunt încă prinşi, o să-i spună neamurile noastre, arestate, ei sunt hotărâţi să spună totul.
Domnul colonel Bernicu Constantin, maiorul Mironescu Cătălin şi maiorul Schipor Vladimir făceau paravan să poată aduce ţigările peste frontieră, iar colonelul Tipa Ion, şeful de la Brodina, de multe ori a primit bani să închidă ochii. Aceşti ofiţeri şi agenţi erau întinşi ca o pânză de păianjen spre bazarul Suceava şi chiar la Bucureşti cu comerţul de ţigări din Ucraina. Tot timpul le spuneau rudelor noastre că dacă îi vor prinde, ei îi vor scoate, că au colegi la poliţie la Suceava, unde au lucrat şi ei, deci nimeni nu le putea face nimic, dar se vede lucru că nu este aşa. Ei stau la Rădăuţi bine mersi, iar ai noştri sunt cercetaţi penal. La arest li s-a spus să tacă, fiindcă au ei grijă să îi scoată, dar acum nu mai fac nimic. (…) Contrabanda se face de vreo doi ani şi unii au scos bani de nu vă închipuiţi şi cred ei oare că vor rămâne basma curată, dacă nu se va lua nicio măsură, noi vom scrie şi la Strasbourg.
Vrem să vă spunem că sunt foarte mulţi agenţi de la Brodina, Ulma, Vicov, Straja care au făcut contrabandă şi care stau bine mersi şi chiar mai trec ţigări peste graniţă şi astăzi, cu toţii au dat dreptul la Rădăuţi, de asta stau liniştiţi acasă".
Pe de altă parte, semnatarii scrisorii se întreabă "ce au căutat colonelul Pop Ion şi alţi ofiţeri la grătar acasă la cumnatul lui Zaridon, ce au căutat la grătare la stâna de la Costileva. Au uitat colonelul Pop Ion şi colonelul Robu Gheorghe chermezele şi bairamurile pe care le făceau la cabana Sadău? Au uitat cum banda lor încărca baxurile de ţigări în elicopterul poliţiei de frontieră care ateriza în loc retras lângă graniţă, la cabana Sadău, ştie paznicul cabanei şi cu pădurarii responsabili despre aceste transporturi, numai trebuie chemaţi la Suceava. Este un pădurar pe nume Haliţa Ion, care ştie mai multe. Ca să cari cu elicopterul, nu se poate să nu ştie cei de la Bucureşti, că de acolo vine elicopterul. (…) Îi rugăm pe procurorii care anchetează cazul (domnul procuror Cazac) să fie drepţi şi să nu lase colegii coloneilor Simion Marcel şi Robu Gheorghe să îi scoată basma curată pe poliţiştii de la Suceava".
Pus la curent cu conţinutul scrisorii ajunse la redacţia "Obiectiv", procurorul şef al Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT, Marius Cazac, a transmis: "Aşteptăm membrii familiilor care şi-au asumat această scrisoare, în condiţiile în care pot să probeze afirmaţiile făcute ,,să vină la DIICOT Suceava pentru a oferi detalii care să poată fi verificate şi eventual transpuse în probe. Soluţiile în dosarele noastre se întemeiază pe probe, şi niciodată o persoană a cărei vinovăţie este stabilită conform normelor procedurale nu se va putea eschiva de la rigorile legii beneficiind de vreo calitate specială sau o funcţie".