vineri, 14 martie 2008

Control în unităţile de alimentaţie publică

R A P O R T

In perioada 10.03 – 12.03.2007, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a continuat controlul privind modul de respectare a prevederilor legale referitoare la protecţia consumatorilor în unităţile fast-food.
Controlul s-a desfăşurat la nivel naţional, cuprinzând 585 unităţi fast-food constatându-se că 87% nu respectau prevederile legale, în vigoare, referitoare la protecţia consumatorilor.
Cu prilejul controlului s-au verificat circa 33150 kg alimente materii prime şi preparate culinare, constatându-se că 4800 kg (reprezentând ~14,5%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri:
- oprirea definitivă de la comercializare şi/sau utilizare a 875 kg alimente în valoare de circa 9000 lei care puteau fi periculoase pentru consumatori (alimente cu data durabilităţii minimale depăşită, nerespectarea condiţiilor de depozitare impuse de producători, alterate, lipsa documentelor de provenienţă etc);
- oprirea temporară de la comercializare şi/sau utilizare a circa 3500 kg alimente în valoare de peste 53000 lei până la remedierea deficienţelor;
- aplicarea de 507 sancţiuni contravenţionale dintre care 172 avertismente şi 335 amenzi contravenţionale în valoare de 817100 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

I. Utilizarea la prepararea mâncărurilor de alimente neconforme şi/sau cu data durabilităţii minimale/data limita de consum depăşită

Controlul a depistat comercializarea de legume proaspete, brânză Fromage şi cascaval Parmigiano ce prezentau modificări organoleptice datorate depozitării necorepunzătoare la SC AMERICAN CATERING NETWORK SRL, judeţul Timis; salata de varza prezenta un gust amar la SC PATIFIN SRL Galati, iar foile de clatite prezentau portiuni cu arsura la SC AMARICORN SRL Galati;
SC GELVIVI 2010 SRL Galati avea pe stoc carnati populari ce prezentau mazga la suprafata; SC TRANSPARENT SRL Vaslui comercialiaza sandwichuri cu parizer care prezenta aspect necorespunzator, cu goluri in masa produsului, cu urme ale inghetarii-dezghetarii acestuia; SC TOP SECRET SRL Vaslui utiliza la prepararea sandwich-urilor produsul Tostino feliat ce prezenta pete de mucegai pe suprafata;

Utilizarea la prepararea mâncărurilor de alimente cu data durabilităţii minimale, respectiv, data limită de consum depăşită a fost depistată, astfel : SC ROMINTER-TRANS SRL Tulcea utiliza la prepararea produsului „ shaorma” pâine libaneză expirată de 1-4 zile, SC KALACRIS SRL Tulcea avea în stoc ceafă de porc dezosată expirată de 7 zile, SC SUBSAN SRL Brăila oferea spre consum produsul „Sandwich umflat” care prezenta data durabilitătii minimale depăşită, SC GROUP C&G FOOD Călăraşi avea în stoc frigărui congelate ce prezentau modificări organoleptice fiind expirate din 12.06.2007 SC LOVE’M SRL Călărasi avea „Bere la cutii de 330 ml Heineken” expirată din data de 20.01.2008, SC BISTRO LIBERTY SRL Glodeanu Sărat Buzău-Fast Food Urziceni (chifle expirate), SC TRICOM SRL feteşti (băuturi răcoritoare expirate); SC AZO SRL Tg Neamt şi SC MISS CEREMONIA SRL Piatra Neamt unităţi fast-food utilizau pâine libaneză expirată de 5-9 zile şi aveau bere expirată de 15 zile, SC EUROCIF SRL Piatra Neamt avea „Ceai LIPTON”, „EARL GREY” şi „GREEN TEA” expirate de 35 de zile, SC PAMADOR SRL Tg Neamt, SC PROD OZARCOM SRL Săbăoani şi SC OLTEANU FELIX SNC Piatra Neamţ comercializau diferite sortimente de băuturi răcoritoare expirate de 14-125 de zile,SC ROTY SRL Câmpia Turzii, SC SIMPERIDAVA SRL Câmpia Turzii, SC FALCUSAN& FALCUSAN SRL Dej (pastă de mici refrigerată, preparate din carne şi băuturi răcoritoare expirate);SC BOSFOR SRL Bucureşti utiliza la preparare ouă expirate, iar SC KOSTIS FRESH SRL Bucuresti utiliza „ salam peperoni” şi lipii expirate; SC MARICRISSION SRL Tg. Mures- Pizzeria Maria avea depozitat in vederea utilizarii mici, cotlet şi ceafa de porc in state refrigerata expirete; SC EMMA UND TIB COMIMPEX SRL – FAST FOOD CHEBAB Tg. Mures utiliza la prepararea meniurilor cimbru expirat din decembrie 2007 şi gris expirat din luna ianuarie 2008; SC AUGUST SRL Fast-Food SAHARA Tg Mureş folosea la preparare margarină expirată din luna august 2007, maioneză expirată din luna februarie 2008 si oferea spre consum băuturi răcoritoare expirate din lunile septembrie, octombrie si decembrie 2007; SC COSIMO COMPANY IMPEX SRL Hunedoara avea în stoc smântână expirată de 19 zile; SC PERIN SRL Sighisoara-pl Medias, judetul Sibiu comercializa bautura racoritoare Coca Cola si napolitane Voyager expirate de 22 zile, respectiv 39 zile; SC FLIPPER SRL Galati avea in stoc sunca romaneasca expirata de 60 zile;
16,7% dintre fast-food-urile controlate pe raza judetului Brasov aveau in stoc produse alimentare expirate (aripi de pui refrigerate, carne de manzat, carne de porc refrigerata, creveti, sare iodata, condimente specifice preparatelor culinere chinezesti);
AF VERES ETELCA Carei, judetul Satu Mare avea in stoc faina de grau expirata de 30 zile.

Produse alimentare (materii prime) pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienta, inclusiv documente de calitate, la: SC CRIS& ANTO SRL Roman, judeţul Neamt utiliza la prepararea hambugerilor carne de vită refrigerată pentru care nu existau documente din care să rezulte încadrarea în data limită de consum; SC CIBIBON SRL Piatra Neamt folosea ca materii prime lapte praf si cascaval neetichetate;
SC KOSTIS FRESH SRL Bucuresti utiliza la prepararea unor meniuri carne de oaie pentru care nu deţinea documente sanitare-veterinare.

Starea necorespunzatoare a ambalajelor s-a constatat la SC MOPIEL SRL râmnicu-Sărat, judetul Buzău (lipie libaneză); SC FAST FOOD MC CHIKEN SRL DrTrSeverin, judetul Mehedinti (ulei Palmier, ketchup);

II. Blocuri alimentare, spaţii de depozitare, dotare

Lipsa dotarii cu cantare pentru cântărirea alimentelor în bucătărie sau folosirea de cântare neverificate metrologic, la : SC MONA BLUE COM SRL Feteşti, judeţul Ialomiţa; SC MISS CEREMONIA SRL Piatra Neamt, SC D&F PARTENERS SRL Piatra Neamţ, SC DONEX SRL Moldova Nouă, judeţul Arad, SC MARCELA SRL Reşiţa, judeţul Caras-Severin;SC ALESIL SRL Satu Mare si SC ZAMBONI ALBERT SRL Baia Mare, judetul Maramures, iar SC PAPAFIN SRL Galati nu avea dotata bucataria cu cantar pentru cantarirea alimentelor;

Spaţii de prelucrare a alimentelor si de depozitare insuficiente

In Municipiul Bucureşti la SC PIZZA DOMINIUL RESTAURANT SRL ambalajele pentru livrarea produsului finit erau depozitate în spaţiul destinat spălării legumelor, la SC BOSFOR SRL depozitarea grăsimilor vegetale, sos de maioneză, ketchup erau depozitate în biroul sociatăţii, la SC ROMFORM STYLE SRL lipsea spaţiul de depozitare si prelucrare a legumelor, acestea fiind păstrate si prelucrate în spatoiul de spălat vesela, la SC CAMILLA SRL ouăle erau păstrate în frigiderul de preparate din carne şi brânzeturi, iar la SC MATI INTERTRADE SRL ambalajele de livrare a produsului finit (pizza) erau depozitate alături de obiectele personale ale angajaţilor.

III. Nerespectarea reţetelor de fabricaţie

Lipsa existenţei retetarului pentru preparate culinare, la: AF RUS VERONICA Jibou, judeţul Sălaj; SC MARKET SPALLER SRL Năsăud, judetul Bistriţa-Năsăud,
La SC FREDDY SRL Sibiu s-au gasit la comercializare sandwichuri cu sunca si cascaval cu lipsa la cantitatea nată , respectiv cantitatea de sunca declarata 30 g, determinata 27 g;

IV. Nerespectarea condiţiilor de depozitare a alimentelor

Alimente depozitate în alte condiţii decât cele prevăzute de producător, fără a se respecta temperatura de depozitare impusă de acesta sau prin prevederi legale, prin schimbarea stării termice a produsului ex: sniţelele vegetale erau păstrate în stare congelată deşi producătorul recomanda forma refrigerată de depozitare, respectiv la 5-10 º C la SC EGRETA STAR FOOD SRL din incinta METRO Piteşti, SC D&F PARTENERS SRL Piatra Neamţ păstra produsul „ lipie libaneză” în stare congelată contrar conditiilor impuse de producător de 5-15 º C, SC OLTEANU FELIX SNC Piatra Neamt păstra cremwurştii în stare congelată; SC PAN ADIDAN SRL Ciceu Giurgeşti Fast-Food Bistriţa pieptul de pui congelat era decongelat , transat si recongelat, contrat prevederilor sanitare-veterinare în vigoare; SC BRICIU M SRL Cepari şi SC KENDY SRL Năsăud aveau cârnaţi cabanos si jambon de porc păstrate în stare congelată contrar condiţiilor de păstrare sub formă refrigerată impuse de producător; SC RORAS FAST SRL Pecica Arad păstra sub formă congelată aripi de pui aprovizionate sub formă refrigerată; la SC TRANSPARENT SRL Vaslui, parizerul utilizat la prepararea sandwich-urilor era pastrat in congelator si nu la temperatura impusa de producator de 1-5 º C.

Alimentele erau depozitate fără a se respecta vecinătatea acestora (materii prime, semifabricate şi produse finite depozitate şi păstrate în acelaşi spaţiu frigorific), la: SC LOVE’M SRL Călărasi depozita în aceeaşi ladă frigorifică, fără urmărirea temperaturilor de depozitare, produse alimentare nepreambalate ( carne de porc, mici refrigerati, brânză, ouă, cascaval si legume) şi într-un alt agregat frigorific erau expuse la comercializare sandwich-uri nepreambalate alături de sticle cu băuturi răcoritoare.

Nerespectarea condiţiilor de depozitare prin lipsa termometrelor în spaţiile frigorifice: SC EUROMOD SRL Tulcea, SC ROMINTERTRANS SRL Tulcea, SC Mc DONALD’s ROMANIA SRL –filiala Iaşi (lipsa termometru în spatiul de depozitare şi păstrarea maionezei, sosurilor si toppingurilor la temperatura mediului ambiant), SC MASTER SERVICE SRL Bucureşti păstra ouăle la temperatura mediului ambiant; SC SOL SRL arad păstra ciorbele la temperatura mediului ambiant; SC ATRIUM SRL DrTrSeverin, judetul Mehedinti.

Nerespectarea condiţiilor de depozitare: SC GIOVIVAS SRL Humoreni-Restaurant Fast-Food, Bistro , Grill Suceava- în spatiul friforific perisoarele fierte erau depozitate în vase neacoperite alături de pulpe de pasăre crude; SC MARKET SPALLER SRL Năsăud, judetul Bistriţa-Năsăud, SC GHZV GENERALPROD COMSERV SRL Bistrita şi SC SIRENA SRL Bistriţa aveau sandwich-urile cu şuncă si salam depozitate la temperatura mediului ambiant; SC AND ECOTUR SRL Zăbala judeţul Covasna, pct de lucru Sf Gheorghe spaţiile de depozitare erau supraaglomerate, neasigurându-se o bună ventilaţie, produsele fiind depozitate unele peste altele, aceesul persoanelor în incinta făcându-se cu dificultate;
La SC FLIPPER SRL Galati aparatul frigorific in care erau depozitate sandwich-urile prezenta defectiuni (conducta de scurgere a apei infundata) determinand existenta in interior a umiditatii excesive, precum si aparitia mucegaiului pe peretii agregatului;

V. Nerespectarea prevederilor privind informarea consumatorilor

Alimente fără nici un element de identificare-caracterizare s-au constatat la: SC PROD OZAR COM SRL Săbăoani, judetul Neamt (maioneză); SC MISS CEREMONIA SRL Piatra Neamt (carne de porc), SC DANILUS SRL Botoşani - Fast-Food Roman şi SC KAUFLAND ROMANIA SCS- Fast-Food Roman foloseau ca materii prime cârnaţi, crenwurşti, carne tocată la care nu s-a putut identifica data durabilitătii minimale; SC ROMUNIVERS SRL, SC ALCRIS EXPRES SRL, SC CAMILLA SRL, SC KOSIS FRESH SRL, SC ALEX PROD SRL toate din municipiul Bucuresti utilizau la prepararea produselor fast-food materii prime pentru care nu au putut prezenta documente de identificare, şi de stabilire a datei durabilitătii minimale produsele încadrându-se în categoria „produselor nesigure”; SC STEF’S SRL Sibiu (produse zaharoase : tank trailer, Sour Candy Bottle, Candy Spray).

Lipsa informatiilor complete si corecte privind cantitatea netă/portie si/sau a preturilor/portie, respectiv a componentelor preparatului culinar pe portie, la : SC Mc DONALD’S, judeţul Buzău, SC GYA OANA MIRUNA SRL Râmnicu-Sărat, SC ALIDOR PRODUCTIE SI COMERT SRL şi SC HOLDING COM SRL Pătârlagele, judeţul Buzău;SC LUKOIL ROMANIA SRL – Fast Food statie 2 Călăraşi, SC DAYO FOOD SRL Călăraşi, SC RODISIL IMPEX SRL Slobozia (lipsă mentionare a cantităţii nete per porţie pentru pizza); SC RELU TRANS 92 SRL Suceava, SC CARSTEN SRL Fast Food din incinta METRO Suceava;
SC SABRINA SERV SRL Sibiu si SC RECA SERV SRL Sibiu (lipsa informare cantitati nete/portie la sandwichuri, snitel, cheesburger, minipizza); SC JOHNY POP SRL Bacau (lipsa informare cantitati nete/portie la hot dog), SC AMERICAN RESTAURANT SYSTEM SA Bucuresti-pl Bacau(lipsa informare cantitati nete/portie la sortimentele de antreuri, salate, paste saute); SC ANDYMAR COMPANY SRL Bacau (lipsa informare cantitati ingrediente la sosuri, pizza, sandwich-uri, salate);
AF PITIS VIORICA, AF GINDELE IOSIF, SC ECONOPLUS SRL si SC ALESIL SRL din CAREI, judetul Satu Mare (preparate fast-food); SC SOCHER SRL Bacau, SC VIPADAL SRL Moinesti, judetul Bacau si SC MIHAI ALIMENT SRL Iasi (shaorma, hamburger, sandwich-uri, pizza, salata bulgareasca fara a informa consumatorul asupra ingredientelor).

Elemente de identificare-caracterizare incomplete, incorecte, la: SC AMODIS INVEST SRL Brasov (ketchup-pliculete si maioneza Heintz nu aveau traducerea in limba romana a datelor de identificare-caracterizare);
SC US FOOD NETWORK SA Brasov-KFC comercializa sortimentul de cafea EURO CAFEE, ambalat de SC EUROEST IND COM SRL Bucuresti, care avea mentionat de ambalaj „amestec cu naut (25%, 35%, etc) si cafea prajita aroma italiana pura 100%”, fapt ce induce in eroare consumatorii in ceea ce priveste denumirea produsului;

Lipsa elementelor de identificare ale materiilor prime utilizate la prepararea mâncărurilor s-a constatat la o serie de operatori economici, existând cazuri când nu s-a putut determina data durabilităţii minimale sau data limită de consum: PF DUMITRU ADRIAN Piteşti, SC NORMAL MAG SRL Piteşti, SC ENTRY SRL Piteşti, SC ARIBA SRL Târgovişte, SC LICEUM IMPEX SRL, SC AISHA FOOD SRL, SC BINACA COM SRL toate din Turne Severin, judeţul Teleorman; SC SAVEX IMPEX 2005 SRL Deva, judeţul Hunedoara, SC COMBIANO ALIMPEX SRL Deva, judeţul Hunedoara; SC MARIA SRL Sibiu; SC JOREX SRL , SC LAURA&VASI COM SRL, SC MAGIC FOOD SRL si SC FOUR SARA SRL Brasov; SC PROIECT LOTUS SRL, SC ANCESTRAL SRL Husi, judetul Vaslui, SC ELAMAR COM SRL Focsani, judetul Vrancea;
SC TOP SECRET SRL Vaslui utiliza la prepararea sandwich-urilor produsul Tostino feliat, import Grecia, importator SC MEATEAM INT’L STL Bucuresti caruia ii lipseste denumirea produsului.

Publicitate înşelătoare: SC GREGORY’S ROMANIA SA Bucureşti comercializa produse pe bază de brânză utilizând denumirea de „ FETA” pentru un sortiment de brânză ce nu se încadra în această categorie;

Neafişarea preţurilor la loc vizibil, uşor de citit: SC EMA 2005 SRL Câmpia Turzii , SC PURA TRANS ALTEXT SRL Dej, judeţul Cluj, SC KOSTIS FRESH SRL Bucuresti (preturile la salate si mâncăruri).