marți, 19 august 2008

Deputatul PSD, Mirela Adomnicăi, îşi contrazice şeful de partid, spunând că instituţia imunităţii nu este „o invenţie românească”


Politica




Deputatul social-democrat sucevean, Mirela Adomnicăi, care este membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, s-a declarat pentru păstrarea imunităţii parlamentarilor, fiind astfel în contradicţie cu şeful său de partid, Mircea Geoană, care a anunţat că PSD va propune renunţarea integrală la imuntate pentru toţi parlamentarii. Mihaela Adomnicăi a spus luni, într-o conferinţă de presă, că imunitatea demnitarilor este necesară, arătând că instituţia imunităţii nu este „o invenţie românească”. Aceasta a spus că imunitatea demnitarilor este o instituţie întâlnită în ţările europene civilizate şi nu crează piedici în calea actului de justiţie. Deputatul sucevean a mai subliniat că în cazul membrilor Guvernului, instituţia imunităţii asigură şi eficienţa funcţionării Executivului. Mirela Adomnicăi a amintit că imunitatea este acordată parlamentarilor pentru opiniile politice, membrilor Executivului pentru activitatea în funcţie, iar preşedintele ţării are „imunitate totală”, arătând că aceasta a fost dovedită în „cazul Mihăileanu”, când Traian Băsescu s-a sustras urmării penale pentru o casă dobândită în condiţii destul de ciudate.

Deputatul Mirela Adomnicăi a precizat că propunerea făcută de preşedintele PSD, Mircea Geoană, nu a fost discutată în Departamentul juridic al partidului, unde se discută de obicei propuneri pe teme juridice şi că, în această situaţie nu are argumente care au stat la baza propunerii. Aceasta a mai spus că votul Parlamentului privind avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul unui parlamentar pentru activitatea din perioada în care a îndeplinit funcţia de ministru este „un vot de natură politică”. Mirela Adomnicăi a apreciat că acest vot este de verificare prealabilă privind existenţa elementelor de încălcare a legii, arătând că în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea, Parchetul nu a adus elemente esenţiale de încălcare a legii. „A fost un vot împotriva politizării justiţiei şi a poliţiei politice”, a mai spus deputatul PSD, adăugând că, în România, prezumţia de vinovăţie este un principiu care nu mai funcţionează. Deputatul Adomnicăi crede că presiunea mediatică asupra subiectului privind avizul acordat în cazul cercetării miniştrilor care sunt parlamentari face parte dintr-o strategie mai largă, care să sublinize lacune ale Constituţiei şi să sublinieze că ar fi necesară revizuirea Constituţiei cu sporirea competenţelor preşedintelui ţării.

articol : Deputatul PSD, Mirela Adomnicăi, îşi contrazice şeful de partid, spunând că instituţia imunităţii nu este „o invenţie românească”