miercuri, 19 septembrie 2007

Suceava – vedere de la mansardă

Suceava – vedere de la mansardă


Iniţiativa Primăriei Suceava de a construi mansarde la blocuri s-a bucurat de succes. Proiectul executivului a fost imediat preluat de investitori privaţi, care au construit mansarde în toate cartierele municipiului.

Suceava – vedere de la mansardă

În zona George Enescu fenomenul are luat mai mare amploare faţă de celelalte cartiere ale urbei. Din păcate, Primăria Suceava nu a construit decît două mansarde, la tot atîtea blocuri.

Mansarda şi faţada

Mansardele ridicate în ultimul timp sînt deosebit de avantajoase pentru proprietarii de apartamente din blocuri. Asociaţiile de proprietari se bucură de faptul că firmele care vor amenaja apartamente sînt obligate să repare gratuit şi faţadele clădirilor. Aceasta în condiţiile în care proprietarii nu negociază şi zugrăvitul casei scării sau reparatul trotuarelor. Fenomenul este susţinut de administrativul local şi urmăreşte îmbunătăţirea gradului de confort, concomitent cu diminuarea cheltuielilor de întreţinere. Pe de altă parte, urbea capătă un aspect plăcut şi îşi schimbă înfăţişarea mohorîtă. Cu toate că autorizaţia de construire prevede reabilitarea exteriorului imobilului, unii dintre viitorii beneficiari de apartamente mansardate nu s-au ţinut de cuvînt. Investitorii care vor încălca hotărîrea Consiliului Local, neducînd la îndeplinire programul de refacere a faţadei, vor avea de dat socoteală în faţa autorităţilor. "Noi nu vom semna procesul verbal de recepţie. Este obligatoriu ca la finalizarea lucrărilor să se facă o recepţie a acestora, respectivii investitori putîndu-se trezi şi cu o amendă care nu este deloc mică", a spus viceprimarul Angela Zarojanu, menţionînd că sancţiunea contravenţională poate atinge şi valoarea de 1 miliard de lei vechi.

Cu ochii după coşmelii

Deoarece în ultima parte a anului ritmul ridicării de construcţii scade, compartimentul specializat al executivului municipal se va ocupa, în mod special, de verificarea obiectivelor realizate în 2007, iar cei certaţi cu legea urmează să fie sancţionaţi. În anii anteriori, susţine adjunctul şefului executivului sucevean, nu au mai fost făcute mansarde neautorizate. Însă, în peisajul urban, există acele coşmelii care cu greu pot fi numite mansarde şi împotriva cărora nu pot fi luate măsuri, deoarece au depăşit termenul de intrare sub incidenţa legii. "Eu sper că locuitorii Sucevei care stau la blocuri vor înţelege şi vor solicita ca aceste cocioabe, care oferă un disconfort vizual, să fie înlocuite cu mansarde şi cu tot ceea ce ţine de acest program al administraţiei locale", a spus dna Zarojanu.

De ce mansardare?

Cea mai dificilă este obţinerea semnăturilor de cedarea a cotei de la proprietarii apartamentelor. Deşi, la prima vedere acordul pare o formalitate, din păcate, foarte mulţi dintre locatari refuză să-şi dea acceptul. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru familiile de la ultimul etaj al blocului, ci mai ales pentru cele de la nivelurile intermediare. "Mai grav este că unii dintre proprietari se gîndesc să speculeze momentul, construirea mansardei fiind un bun prilej de cîştig", a mai adăugat Angela Zarojanu. O recentă reclamaţie din cartierul Zamca evidenţiază că, la un bloc cu 20 de apartamente, 19 locatari agreează ideea construirii mansardei deasupra ultimului nivel, în timp ce unul dintre vecini nu vrea să-şi pună semnătura. Potrivnicul riscă o acţiune în instanţă. "Trebuie corijaţi cei care, pînă la urmă, se opun dezvoltări urbanistice şi îmbunătăţirii condiţiilor de habitat", relevă viceprimarul Sucevei.

Primăria a ridicat două mansarde

În sensul celor menţionate, s-au făcut o serie întreagă de intervenţii la Guvern. Demersurile vizau investiţii în condiţiile reducerii numărului de semnături de la 100 la sută la doar două treimi ale proprietarilor de locuinţe din clădirea supusă mansardării. Din nefericire, încă nu s-a găsit o reglementare juridică pentru cedarea cotei indivize. "Noi, totuşi, nu ne-am pierdut speranţa, deoarece nu numai Suceava se confruntă cu această problemă. Mă gîndesc că, în cele din urmă, se va găsi calea legală pentru a înlătura această piedică", a precizat viceprimarul PNL al Sucevei, Angela Zarojanu. Primăria intenţionează să ridice mansarde la şase blocuri ANL din Ansamblul "Privighetorii", din cartierul Burdujeni. În curînd va avea loc licitaţia pentru desemnarea constructorului, care vatrebuie la final să ofere 18 unităţi de locuit. Termenul de recepţionare este sfîrşitul lunii decembrie 2007. În Suceava au avut loc, deja, pe banii Primăriei, două lucrări de mansardare. Este vorba despre cele de la imobilul de la nr 70, de pe strada Nicolae Iorga, din cartierul Burdujeni, la care s-a investit 7,2 miliarde lei vechi. Acesta include, în plus, două apartamente cu cîte două camere şi 8 garsoniere. Al doilea bloc mansardat a costat bugetul 5,5 miliarde lei vechi şi este amplasat pe strada Grigore Ureche, din cartierul Zamca (are două apartamente cu cîte două camere, precum şi 9 garsoniere.

0 comentarii: