• Primarul Ion Lungu crede că oraşul are nevoie de o nouă arenă pentru echipa de fotbal, care să corespundă standardelor europene
• Stadionul urmează să fie construit la ieşirea din Suceava spre Fălticeni în următorii 2-3 ani
Startul lansat în actuala ediţie de campionat a Ligii a III-a i-a determinat pe specialişti să plaseze echipa locală de fotbal ca principală favorită la promovarea în eşalonul doi valoric. Cu un lot care ar putea face faţă oricând şi în Liga a II-a, Cetatea Suceava ocupă după cinci etape disputate prima poziţie în Seria I a ligii a treia, având şi un golaveraj de invidiat, 22-0. Evoluţiile constant bune ale formaţiei antrenată de Marian Pană au atras la stadion şi un număr mare de spectatori, mai mulţi chiar decât la unele meciuri de primă ligă. Tradusă în cuvinte, dragostea sucevenilor pentru sportul rege ar însemna revenirea în elita fotbalului din România, acolo unde Suceava a fost reprezentată într-un trecut nu prea îndepărtat. Printre cei care visează să vadă formaţia locală în Liga I se află şi primarul Ion Lungu. Conştient că o promovare alături de echipe ca Steaua, Dinamo sau Rapid înseamnă un buget consistent, edilul Sucevei a gândit un plan de viitor susţinerea sportului rege.
• Actualul stadion nu mai corespunde normelor de siguranţă
Una din principalele preocupări este ridicarea unui noi arene de joc, mai ales că actuala locaţie, stadionul Areni, se află într-o stare avansată de degradare, iar specialiştii spun că prezintă şi o serie de riscuri în exploatare. „S-a speculat că echipa a retrogradat în Liga a III-a la dorinţa mea pentru a putea dărâma stadionul actual. Nu este nimic mai fals, iar faptul că Primăria susţine în continuare echipa de fotbal, iar rezultatele se văd în clasament este o dovadă că la Suceava se doreşte sport de performanţă. Motivele pentru care dorim să construim un alt stadion sunt cu totul altele”, a spus Ion Lungu. Acesta a arătat că tendinţa europeană este aceea ca stadioanele să fie amplasate la periferia oraşelor, acolo unde există spaţii largi şi posibilităţi de parcare. În plus, actualul stadion nu mai corespunde din multe puncte de vedere normelor de securitate, iar investiţiile pentru a-l aduce la standardele normale ar fi uriaşe. „Eu spun că Suceava va avea un stadion modern în 2-3 ani, un stadion care să corespundă tuturor cerinţelor. Vrem să facem o arenă de nivel Occidental şi nu suntem singurul oraş din România care renunţă la vechiul stadion pentru a construi altul, o situaţie asemănătoare fiind şi la Bacău. Oricum, până când noul stadion nu va fi gata, echipa de fotbal îşi va disputa meciurile pe actuala arenă”, a precizat Ion Lungu.
• Proiectul privind noul stadion va fi unul transparent
Primarul Sucevei a dezvăluit şi sursa de finanţare pentru ridicarea viitorului stadion. Este vorba de cele două hectare de teren pe care se află actuala arenă fotbalistică şi unde urmează să se ridice un complex de afaceri şi turism, cu capacităţi de cazare de cel puţin patru stele. „Vom face practic două lucruri deodată. Vom obţine sumele necesare ridicării unui nou stadion la ieşirea din municipiul Suceava şi vom avea şi o clădire reprezentativă pentru mediul de afaceri. Este un proiect de anvergură pe care îl vom derula cât se poate de transparent, parcurgând toate etapele legale”, a spus Ion Lungu. În ceea ce priveşte susţinerea echipei de fotbal, primarul este de părere că aceasta trebuie să revină unor oameni de afaceri, cheltuielile în Liga I fiind de câteva milioane de euro la ora actuală. Unul dintre investitori se prefigurează deja, după ce primarul Ion Lungu a reuşit să-l convingă pe patronul firmei Altex, Dan Ostahie, să se implice în fenomenul fotbalistic din Suceava. Parteneriatul cu firma Altex a început deja să se materializeze, în conturile clubului Cetatea fiind deja virate o parte din sumele de bani convenite pentru actualul sezon. „Pe viitor, parteneriatul care se va încheia cu persoana sau persoanele care vor finanţa echipa de fotbal va avea termeni foarte clari. Mai precis, Primăria va pune la dispoziţie noul stadion şi va asigura utilităţile, iar formaţia va fi susţinută de oamenii de afaceri care vor dori să se implice la echipă. Este obligatoriu ca administraţia locală să se implice activ în acest sport, mai ales că Suceava are un potenţial fotbalistic impresionant, dovadă în acest sens fiind echipele de copii şi juniori existente pe care le şi susţinem financiar”.
• Credit total pentru antrenorul Marian Pană
Dacă planurile de viitor pentru echipa de fotbal sună bine, edilul Sucevei nu a putut trece nici peste ce s-a întâmplat în trecut. Ion Lungu îşi reproşează că a dat credit unor persoane care au dezamăgit, în special o serie de jucători care nu au evoluat cu inima pentru echipă. „E frustrant să ştii că după un început excelent de campionat, în care am fost pe primul loc, s-a ajuns la retrogradare. Au fost tensiuni la echipă, tensiuni create artificial, pentru că altfel nu-mi pot explica de ce echipa era pe val, iar o parte a spectatorilor veneau la meciuri şi huiduiau”, a precizat Lungu. Acesta a mărturisit că o serie de jucători i-au lăsat un gust amar prin modul în care au înţeles să-şi facă datoria faţă de club. Primarul l-a amintit aici pe Mihai Roman, fotbalist care practic a fugit la FC Braşov, după ce „noi l-am adus în lumea fotbalului de performanţă de pe imaşul de la Vicov”. Pentru a nu se mai repeta astfel de cazuri, s-a ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună este încheierea de contracte pe termen lung cu fotbaliştii. „În momentul de faţă echipa joacă un fotbal spectaculos. Marian Pană are credit total din partea mea, iar prin ceea ce a făcut până acum cred că a demonstrat că este un antrenor cu calităţi. Mai e mult până la îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus, dar important este că ne aflăm pe drumul cel bun”, a concluzionat Ion Lungu.
Circa 20 de miliarde de lei vechi pentru fotbal în ultimii ani
Dacă în alte locuri s-au cheltuit sume importante pentru susţinerea activităţii fotbalistice, la Suceava banii alocaţi de la buget pentru acest sport au fost relativ mici. Potrivit calculelor, Primăria Suceava a cheltuit puţin peste 20 de miliarde de lei vechi în ultimii trei ani pentru finanţarea echipei de fotbal. „Având în vedere sumele investite pot spune că am avut performanţe. Am fost nevoiţi să plecăm de la zero, am făcut şi greşeli în aceşti ani, dar pe ansamblu ne-am descurcat onorabil. Rămâne deziluzia că am retrogradat, dar cred că a fost vorba şi de ghinion”, a declarat Ion Lungu.
Complexul sportiv de la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, un proiect ambiţios
Dacă viitorul stadion constituie o prioritate pentru municipalitate, nici celelalte sporturi nu au fost uitate. Astfel, pe suprafaţa de 12 hectare de teren de la ieşirea din Suceava spre Fălticeni se intenţionează ridicarea altor două obiective importante. Este vorba de un bazin olimpic de înot şi de o sală polivalentă. „Este un proiect curajos, dar eu spun că vom reuşi să-l ducem la capăt, mai ales că am promisiuni că vom primi fonduri şi de la nivel central pentru realizarea acestor obiective. Trebuie să creăm condiţii optime atât pentru sportul de performanţă cât şi pentru cel recreativ”, a mărturisit primarul municipiului Suceava.
miercuri, 19 septembrie 2007
Ridicarea unui stadion nou, prioritate pentru fotbalul sucevean
sursa: Monitorul de Suceava
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu