miercuri, 19 septembrie 2007

Primarul şi educatorii vor să-i ducă pe copiii de grădiniţă în sala de judecată

• Judecătoria Rădăuţi a respins dreptul de servitute asupra clădirii în care funcţionează grădiniţa din Voitinel, clădire amplasată pe proprietatea mamei unui consilier local

• Practic, potrivit hotărârii judecătoreşti, cei 300 de copii din Voitinel nu au dreptul să intre în grădiniţă, pentru că trebuie să treacă pe terenul altuia

• „Preşcolarii ar trebui să meargă la grădiniţă cu elicopterul, să fie paraşutaţi, iar la finalul orelor să fie recuperaţi cu elicopterul”, a declarat prefectul Orest Onofrei, referindu-se la interzicerea accesului copiilor către grădiniţă

Preşcolarii, dar şi elevii din Voitinel riscă să rămână fără clădirea în care se desfăşoară acum cursurile, întrucât proprietarul pe care este amplasată grădiniţa a solicitat în instanţă şi clădirea. Situaţia este destul de serioasă în comuna Voitinel, deoarece singura grădiniţă din localitate, în care învaţă la ora actuală aproximativ 300 de şcolari, în trei schimburi, este revendicată în instanţă de mama unui consilier local, proprietar al terenului pe care este amplasată instituţia de învăţământ.
Mai mult, în urmă cu câteva zile, accesul copiilor în grădiniţă, clădire aflată în proprietatea Primăriei Voitinel, a fost îngrădit în instanţă, când judecătoria municipiului Rădăuţi a respins dreptul de servitute asupra clădirii, şi potrivit hotărârii date de judecător, preşcolarii şi elevii nu mai au voie să treacă pe terenul aflat în proprietatea Reveicăi Coroamă, teren pe care este amplasată unitatea de învăţământ.
Primarul comunei Voitinel, Maria Pleşca, a declarat că „problemele au început din anul 2005, când Primăria a achiziţionat de la Fedaral Coop, fostul proprietar al clădirii, un spaţiu pe care l-am amenajat, compartimentat şi l-am transformat în grădiniţă”.
Primarul susţine că preşcolarii din Voitinel nu au un alt spaţiu în care să înveţe, iar singura soluţie, în cazul în care care nu vor avea câştig de cauză, va fi să-i ducă în sala de judecată. „Voi închiria două autobuze, îi voi duce în sala de judecată şi acolo să mi se spună unde să-i duc pe copiii aceştia să înveţe”, a declarat primarul Maria Pleşca. Potrivit acesteia, problemele cu proprietarul terenului pe care este construită grădiniţa sunt vechi, iar în ultimii trei ani şcolari, copiii au putut intra în spaţiu doar cu ordonanţă preşedinţială. „Dacă era clădirea lor, construită de ei şi apoi luată abuziv de stat, înţelegeam, dar clădirea a fost construită de Federal Coop, cu banii de la contribuabili, iar noi de la această societate am cumpărat-o şi suntem proprietari”, a mai spus primarul Pleşca.

• Proprietarul terenului cere acum în instanţă şi grădiniţa

Potrivit primarului Pleşca, în şedinţele de consiliu local a fost invitat şi proprietarul terenului şi i s-au propus despăgubiri în bani sau în teren în schimbul celui pe care se află amplasat grădiniţa. „Am primit refuz, mi-a spus că este terenul părinţilor şi nu renunţă la el. Singura propunere vehiculată, care a ajuns la urechile mele, este că ar renunţa la teren contra unei sume de 200 de mii de euro, preţ pe care nu-l putem plăti nicicum”.
Primăria Voitinel aşteaptă acum de la Judecătoria Rădăuţi motivarea pentru respingerea dreptului de servitute, urmând ca apoi să facă recurs la Tribunalul Suceava, aceasta fiind şi ultima cale de atac pe care primăria o mai are. Totodată, pe 8 octombrie 2007 va avea loc procesul în care proprietarul terenului solicită instanţei constatarea dreptului de proprietate şi asupra clădirii. „Proprietarul ne tot spune că i se încalcă dreptul de proprietate asupra terenului, dar şi nouă ni se încalcă tot un drept de proprietate, dar instanţa se pare că nu vede”, a mai spus primarul Pleşca.

• Conducerea şcolii consideră că problemele invocate de primarul comunei nu există

Problema cu grădiniţa din Voitinel este cunoscută şi de oficialităţile judeţene, iar prefectul Orest Onofrei a declarat că „preşcolarii din comuna Voitinel ar trebui să meargă la grădiniţă cu elicopterul, să fie paraşutaţi, iar la finalul orelor să fie recuperaţi tot cu elicopterul”, pentru a nu călca pe terenul aflat în proprietatea altuia.
Situaţia din Voitinel este privită diferit de conducerea şcolii din localitate. Dacă primarul Maria Pleşca susţine că există probleme, iar comuna riscă să rămână fără un spaţiu destinat educaţiei celor mici, conducerea şcolii susţine că aceste probleme nu există şi nimeni nu le-a interzis să intre în spaţiu şi să-şi desfăşoare activitatea. „Nu este nici o problemă, cursurile se desfăşoară normal şi nu întâmpinăm nici un obstacol din partea proprietarului terenului”, a declarat directorul şcolii din Voitinel, Rodica Cîrdei.
Potrivit acesteia, primarul comunei, Maria Pleşca, a sesizat neîntemeiat Inspectoratul Şcolar şi Prefectura cum că la Voitinel ar exista probleme la deschiderea anului şcolar.

0 comentarii: