vineri, 21 decembrie 2007

Eurodeputatul Nechifor va face lobby pentru o şansă în plus ţărilor codaşe la utilizarea fondurilor europene


Politica



Nechifor.Catalin.PSD În condiţiile în care Parlamentul European a primit competenţe sporite în domeniul bugetar, în urma semnării Tratatului de reformă al Uniunii Europene, eurodeputatul socialist Cătălin Nechifor, membru al Comisiei de bugete, consideră că România are şanse să obţină finanţări pentru proiectele prioritare.

Potrivit lui Cătălin Nechifor, în cadrul comisiilor Parlamentului European pentru bugete şi respectiv pentru control bugetar, s-au purtat discuţii pentru pregătirea ultimului an în care se mai aplică vechile proceduri în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2009, Parlamentul European va beneficia de un statut extins de codecizie, alături de Comisia Europeană, iar principalele modificări vizează bugetarea unor domenii care, până acum, nu erau de competenţa parlamentarilor cum sunt agricultura, pescuitul, transporturile şi fondurile structurale.

Europarlamentarul sucevean precizează că tocmai acestea sunt domeniile în care România, ca stat integrat de curând în Uniunea Europeană, înregistrează întârzieri serioase. „Ritmul schimbărilor la nivel guvernamental şi implementarea superficială a mecanismelor europene a determinat ca primul an european să fie o dezamăgire şi o pierdere de resurse financiare şi de timp, ale cărei repercusiuni se vor simţi în următorii ani”, precizează Cătălin Nechifor.

Pericolul ce pândeşte agricultura românească este riscul ca ţăranul şi fermierul să nu mai fie atras de aceasta, în lipsa subvenţiilor europene, care nu au putut fi acordate datorită inconsecvenţei politicilor agrare şi nerespectării condiţiilor impuse de către Comisia Europeană. Cât priveşte transporturile, acestea sunt deficitare, în special în domeniul căilor rutiere, acolo unde România a reuşit contraperformanţa de a construi în ultimii 17 ani câte 38 de centimetri de autostradă pe oră. Eurodeputatul socialist mai menţionează că şi drumurile naţionale şi regionale (judeţene şi comunale) au nevoie de finanţări pentru modernizare, reabilitare şi chiar pentru construirea de rute noi şi de centuri de ocolire a marilor aglomerări urbane.

Cătălin Nechifor mai spune că, în baza noilor prerogative în ceea ce priveşte alocările financiare, dar şi controlul cheltuirii banilor publici europeni, va încerca, din interiorul comisiilor pentru bugete şi pentru control bugetar, să-i convingă pe ceilalţi colegi parlamentari să acorde o şansă ţărilor care înregistrează deficienţe majore în privinţa utilizării fondurilor europene, România fiind fruntaşă în acest clasament.

0 comentarii: