luni, 11 februarie 2008

Asa se fac lumanarile


Fara maicile din Manastirea Dragomirna, Suceava, nici un ritual religios din zona Moldovei nu ar putea fi indeplinit. Asta deoarece aceasta manastire din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor e singurul loc unde se produc lumanarile care se aprind in toate bisericile, schiturile si manastirile din nord-estul tarii.

In spatele zidurilor manastirii, intr-o hala dominata de doua role imense, zece maici fa-brica, zi de zi, 400 de kilograme de lumanari din ceara si parafina. Programul calugaritelor incepe dimineata, la 9.00 si dureaza pana dupa-amiaza, la ora 16.00, cu o scurta pauza de masa.

In hala cu ciment pe jos maicile topesc ceara si parafina in cuve mari. Apoi peste niste roti imense trec firele de sfoara in jurul carora se prinde ceara, intind lumanarile, le racesc, le taie la dimensiunile uzuale si le impache-
teaza.

Femeile lucreaza mai mult in picioare

Munca este grea, maicile stau mai mult in picioare sau in genunchi, in mirosul patrunzator de ceara topita.

Croiesc si vesminte preotesti

Pe langa fabrica de lumanari, la Manastirea Dragomirna, din judetul Suceava, mai exista un atelier de pictat icoane pe lemn si sticla, un atelier de croitorie si unul de broderie. De exemplu, croirea unui vesmant de episcop, brodat cu fir aurit, inseamna cateva luni de munca, costa circa 25.000 de lei, iar unul obisnuit, de preot, se vinde cu cateva mii de lei, in functie de calitatea materialului si complexitatea broderiei.

"Ard pentru vii si pentru morti"

'Suntem multumite stiind ca lumanarile iesite din mainile noastre vor arde pentru vii si pentru morti in toate bisericile si manastirile din zona Moldovei', spune maica stareta Heruvima (foto). Gestionarea partii comerciale catre bisericile din zona Moldovei este efectuata in intregime de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

0 comentarii: