luni, 11 februarie 2008

Materiale documentare rare despre Ştefan cel Mare, pe holul Poliţiei



O serie întreagă de materiale documentare vechi, toate legate de Ştefan cel Mare şi Sfânt şi de Cetatea de Scaun a Sucevei, pot fi văzute începând de vineri în holul central de la intrarea în Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava.

Dorind să marcheze sărbătoarea de la finele săptămânii trecute, când Suceava a aniversat 620 de ani de atestare documentară, conducerea Poliţiei a acceptat propunerea unuia dintre angajaţi, pasionat colecţionar.

Comisarul Lucian Solcanu, în vârstă de 37 de ani, pasionat de personalitatea lui Ştefan cel mare şi Sfânt, strânge de ani de zile materiale documentare rare şi vechi despre marele domnitor, iar acum a găsit un bun prilej ca să-şi prezinte colecţia colegilor şi sucevenilor care ajung în sediul IPJ Suceava.

Medalii, monede, un pomelnic, o spadă

Pe holul Poliţiei cei interesaţi pot admira medalii şi monede jubiliare care vizează epoca lui Ştefan cel Mare.

De asemenea, cărţi rare, care evocă personalitatea lui Ştefan cel Mare ori istoria Cetăţii, scrise de mari nume ale istoriei la finele secolului XIX sau începutul secolului XX, fac şi ele parte din inedita expoziţia. Din vitrine nu lipsesc cărţi poştale, maxime şi timbre omagiale vechi care îl au în prim plan pe Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Ca piese de rezistenţă, care îi atrag pe cei care văd expoziţia, putem aminti de o spadă replică după cea a marelui domnitor, confecţionată în 2004 în Spania de o firmă care face replici după armele marilor personalităţi istorice, dar şi de un pomelnic cu rugăciuni, vechi din 1904, când s-au serbat 400 de ani de la trecerea în nefiinţă a ilustrului domnitor.

0 comentarii: