Guvernul a aprobat, in sedinta de pe 19 martie, unele modificari privind conditiile de functionare a centralelor termice si electrice de termoficare, aflate in proprietatea consiliilor judetene sau locale, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
Scopul acestui act normativ este de a crea cadrul legal pentru programe de dezvoltare, pentru cofinantarea investitiilor necesare sistemelor centralizate de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice, cat si pentru angajarea si utilizarea creditelor bugetare in limita prevederilor si a destinatiilor aprobate anual prin legile bugetare.
"Incepand din 2005 am acordat subventii importante, peste 20.000 de miliarde de lei vechi, aproximativ 700 milioane de euro, pentru retehnologizarea si modernizarea centralelor termice", a precizat seful Executivului.
O alta noutate este faptul ca, pentru a face posibila finantarea lucrarilor de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica, este necesar ca Ministerul Internelor si Reformei Administrative sa implementeze programe multianuale aprobate prin hotarare a Guvernului, finantate din sumele care se aloca anual din bugetul de stat sau alte surse atrase.
Premierul a afirmat ca a cerut in sedinta de guvern ministerelor Economiei si Finantelor si Administratiei sa prezinte o evaluare a modului in care au fost folositi banii dati de catre Guvern autoritatilor locale pentru retehnologizarea centralelor.
Primul-ministru a spus ca un bun exemplu de alocare eficienta a banilor pentru retehnologizarea centralelor termice este centrala de cogenerare de la Bacau. "Este o centrala moderna, eficienta, care produce energie termica la cel mai mic pret din Moldova. Este una dintre putinele realizari in care banii pe care i-am dat se vad. Trebuie sa avem garantia modului in care este folosit banul public", a afirmat primul-ministru.
duminică, 23 martie 2008
A fost stabilit cadrul legal pentru cofinantarea sistemelor centralizate de termoficare
sursa: administratie.ro