Persoanele care candideaza pentru functia de primar nu vor putea sa-si depuna candidatura si pentru cea de presedinte al Consiliului Judetean, a decis Guvernul. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a explicat ca, in conditiile votului uninominal, daca o persoana castiga cele doua posturi si dupa aceea opteaza pentru unul, este necesara organizarea altor alegeri pentru functia vacanta.
"Nu este vorba de o restrangere a drepturilor. In cazul in care o persoana castiga doua voturi uninominale, primarie, de exemplu, si Consiliu Judetean si dupa aceea opteaza trebuie sa se organizeze inca o data alegeri pentru functia vacanta", a declarat prim-ministrul Calin Popescu- Tariceanu. Seful Executivului a aratat ca restrictia nu se aplica in cazul candidatilor pentru consiliile judetene, care pot candida si pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean.
Tariceanu a subliniat ca data alegerilor ramane neschimbata, respectiv 1 iunie - primul tur, 15 iunie - turul al doilea, la fel cum ramane neschimbata perioada de depunere a candidaturilor, precum si data inceperii campaniei electorale (2 mai).
Plafonul finantarii campaniilor electorale pentru functia de primar a fost stabilit la 2.500 salarii minime pe economie, in timp ce pentru campaniile candidatilor la presedintia Consiliilor Judetene a fost limitat la 3.500 salarii minime. In cazul campaniilor pentru functia de primar general al Capitalei finantarea nu va putea depasi plafonul de 10.000 salarii minime.
Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si a Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si campaniilor electorale. OUG coreleaza textul legii alegerilor locale cu aparitia votului uninominal pentru presedintii de consilii judetene, in sensul ca, in caz de vacantare a acestei functii, sa se poata organiza alegeri locale partiale si pentru presedintele CJ, in aceleasi conditii organizatorice ca si alegerile partiale pentru primari.
Guvernul a introdus de asemenea posibilitatea candidatilor independenti de a candida la presedintia consiliului judetean si a extins textul care se referea la posibilitatea unui sustinator al candidatului independent de a sustine o singura candidatura si la presedintia consiliului judetean. Actul normativ a reintrodus elementele tehnice privind procedura de numarare a voturilor si de centralizare a rezultatelor votarii introduse prin OUG 20/2008 cu introducerea in aceste proceduri si a notiunii de presedinte al consiliului judetean. S-a extins si prevederea conform careia nu se pot organiza alegeri partiale pentru primari cu un an inainte de data alegerilor la termen si pentru presedintii consiliilor judetene.
Executivul a introdus, in hotararea privind stabilirea datei alegerilor, modelul de buletin de vot pentru alegerea presedintelui consiliului judetean si un model de tabel ce va cuprinde lista de sustinatori ai candidatului independent la functia de presedinte al consiliului judetean. Prin hotararea Guvernului pentru modificarea si completarea HG nr. 272/2008 privind stabilirea modelelor proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatelor votarii la alegerile locale din anul 2008 s-au introdus doua noi modele de proces verbal, pe care se va face centralizarea rezultatelor alegerii presedintelui consiliului judetean la biroul electoral al sectiei de votare, respectiv la cel de circumscriptie judeteana.
duminică, 23 martie 2008
Guvernul interzice candidatura dubla la primarie si la presedintia CJ
sursa: administratie.ro