marți, 4 martie 2008

Populaţia din zona afectată de inundaţii, vaccinată antitetanos


Sanatate



odette_nicolae Autoritatea de Sănătate Publică Suceava s-a aflat zilele acestea în zona afectată de inundaţii, un număr de 16 persoane fiind vaccinate antitetanos. Potrivit ASP Suceava, ploile torenţiale căzute în teritoriul Vatra Dornei, revărsările consecutive ale râului Bistriţa şi blocajele de gheţuri au afectat satul Ortoaia din Dorna Arini. Statistica ASP arată că au fost afectate 32 gospodării, din care 3 case, 20 anexe, 32 latrine, 30 persoane fiind evacuate şi adăpostite la rude sau vecini. Şeful ASP Suceava, Odette Nicolae a menţionat că 74 persoane se află în supraveghere epidemiologică, din care 8 copii.



Echipa de intervenţie a ASP Suceava –centrul teritorial de sănătate publică Vatra Dornei, mobilizată în teritoriul afectat de inundaţii, s-a aflat în teren duminică dimineaţă în vederea evaluării efectelor inundaţiilor din punct de vedere al riscului pentru sănătatea publică şi a instituirii primelor măsuri preventive.

„Pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor în rândul populaţiei din teritoriul afectat de inundaţii, ASP Suceava a desfăşurat şi va desfăşura, în continuare, acţiuni de supraveghere epidemiologică a populaţiei; raportare imediată a unor boli precum - boli diareice nespecifice, holeră, febră tifoidă, tetanos, hepatită acută virală de tip A, dizenterie, boli cu transmitere aerogenă - tuberculoză, rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă, dar până în prezent nu s-au înregistrat evenimente epidemiologice deosebite. Alte măsuri sunt asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate, de către medicii de familie; informarea populaţiei, prin discuţii purtate cu aceasta şi prin distribuire de afişe, cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor - păstrarea igienei individuale şi a condiţiilor igienice de preparare, depozitare şi consum a alimentelor, evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau alte boli, prezentarea imediată pentru consult la medicul de familie”, menţionează Odette Nicolae, care mai adăugă faptul că sursa de apă în zona afectată este reprezentată de izvoare captate.