marți, 4 martie 2008

Salvaţi de pompieri dintre sloiuri de gheaţă şi ape


Actualitate



barca pneumatica Fenomenele meteorologice din ultimele zile au dat mari bătăi de cap autorităţilor, localnicilor din zona de munte a judeţului, dar şi pompierilor. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei împreună cu Consiliul Local pentru Situaţii de Urgenţă Coşna, au intervenit duminică, în jurul prânzului, cu o autoapecială, o barcă pneumatică şi un utilaj, pentru îndepărtarea unui zăpor de gheaţă, care a blocat curgerea apei pârâului Teşna, izolând gospodăria cetăţeanului M. Gheorghe, din localitatea Teşna, comuna Coşna.

La sosirea gărzii de intervenţie, zăporul format a dus la inundarea drumului judeţean DJ 172 D în trei porţiuni şi exista pericolul de inundare a locuinţei.

Astfel, s-a trecut la îndepărtarea sloiului de gheaţă format, cu accesoriile din dotare şi cu utilajele sosite la faţa locului.

Tot duminică, Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei împreună cu Consiliul Local pentru Situaţii de Urgenţă Dorna Arini, au intervenit cu o autoapecială şi patru motopompe, pentru evacuarea apei adunate în curtea Vioricăi M., din localitatea Ortoaia, comuna Dorna Arini, unde exista pericolul de inundare a casei de locuit.

Când pompierii au ajuns la faţa locului, era inundată curtea pe o suprafaţă de cca. 300mp, datorită topirii zăpezii şi a scurgerii de pe versanţi. S-a trecut la evacuarea apei cu cele patru motopompe şi redirecţionarea scurgerii acesteia.

Pompierii din Fălticeni au salvat duminică după-amiază, un tânăr din localitatea Cornul Luncii, rămas izolat pe o fâşie de pământ, după ce râul Moldova s-a umflat din cauza creşterii debitului în urma precipitaţiilor şi a topirii zăpezii şi a gheţii. Potrivit ISU Suceava, Detaşamentul de Pompieri Fălticeni a intervenit cu o autoapecială şi o barcă pneumatică, pentru salvarea lui Ş. Petru, în vârstă de 19 ani, care a rămas izolat pe o fâşie de pământ în albia râului Moldova, în timp ce încerca să traverseze râul.

S-a trecut la salvarea persoanei, cu barca pneumatică şi acordarea primului ajutor medical.