marți, 2 septembrie 2008

Amplasarea repartitoarelor de costuri



Repartitoarele de costuri se montează numai de către personalul autorizat al firmei care a furnizat aceste aparate şi cu care se încheie un contract. Demontarea lor şi orice încercare de a umbla la aceste aparate şi de a deteriora sigiliul cu care sînt asigurate este interzisă. Consecinţa în acest caz va fi pierderea garanţiei pentru repartitor.

În cazul în care se constată încercări de demontare a repartitorului şi de îndepărtare a sigiliului, pentru caloriferul în cauză se va calcula un consum egal cu valoarea maximă înregistrată în camere similare din imobil, majorată cu un procent conform modalităţii de calcul descrise şi acceptate pentru prestarea serviciului de repartiţie de costuri.

Atenţie! În cazul în care doriţi demontarea repartitorului (fie în scopul schimbării caloriferului sau în scopul efectuării de reparaţii), anunţaţi reprezentantul Asociaţiei de Proprietari şi cel al firmei care a montat repartitoarele. Acesta din urmă va lua măsura demontării şi remontării ulterioare, contra cost, a repartitorului în cauză.

De asemenea, este bine de ştiut că instalaţia de încălzire poate fi modificată numai dacă anunţaţi în prealabil firma care v-a montat repartitoarele, deoarece va trebui să se ia în considerare modificări la efectuarea calculelor de repartiţie de costuri.

Important! Repartitorul indică succesiv, în următoarea ordine: valoarea de consum momentan, testul display (ecran), data la care se memorează consumul anual sau luna anterioară, codul de verificare a citirilor, avertizare consum baterie, mesaje de eroare, valoarea de consum momentan, valoarea de consum memorată la sfîrşitul lunii precedente, test display (ecran), valoarea de consum memorată cu două luni în urmă.

Repartitoarele se citesc numai de către personalul instruit al firmei care s-a ocupat de furnizarea şi montarea lor, data citirii urmînd a fi anunţată, în prealabil, prin afişe puse la avizierul blocului. Dacă din diverse motive citirea nu poate fi efectuată, pentru fiecare repartitor se va considera consumul mediu înregistrat în încăperi similare din imobil. Dacă nu veţi permite efectuarea citirii sau verificarea echipamentelor, pentru fiecare repartitor se va lua în calcul consumul maxim înregistrat în încăperi similare din imobil, majorat cu un procent.

După citirea repartitoarelor veţi primi "nota de repartiţie" individuală cu costurile energiei termice consumate, valorile de consum pentru fiecare calorifer şi factorii de corecţie ai caloriferelor.

Atenţie! Nu acoperiţi repartitoarele cu haine şi nu plasaţi în faţa lor corpuri masive de mobilă sau draperii groase. Acest lucru conduce la creşterea locală a temperaturii în zona repartitorului şi la posibilitatea evidenţierii unui consum majorat de căldură.

Repartitorul nu trebuie lovit sau inundat cu lichide. Aceste situaţii conduc la defectarea provocată a echipamentului şi nu veţi beneficia de garanţie.