marți, 2 septembrie 2008

Etapele corecte ale termoizolării



Termoizolarea corespunzătoare a pereţilor unei clădiri poate aduce o micşorare a costurilor la încălzire a unei locuinţe, mai exact a unui imobil, cu cîteva zeci de procente. Sistemul de termoizolaţie pentru pereţii exteriori ai unei clădiri constă în aplicarea de plăci de polistiren termoizolante cu un adeziv special, şpăcluirea suprafeţei lor cu un strat protector de mortar armat cu reţea din fibră de sticlă şi acoperirea suprafeţei cu un strat de tencuială decorativă. Cu un asemenea sistem de termoizolaţie creşte confortul termic: iarna pereţii nu sînt reci, menţin căldura, iar în timpul verii, în special pe caniculă, în interior se menţine o temperatură suportabilă.

Principalele variante ale sistemelor folosite pentru termoizolare se deosebesc, în funcţie de materialul utilizat, tipul de mortar şi de tencuială de exterior. Dar, modul de aplicare este asemănător.

Vă vom prezenta paşii ce trebuie urmaţi în executarea termoizolaţiei exterioare a unui imobil şi chiar dacă unele proceduri vi se vor părea dificile, nu trebuie decît să fiţi atenţi şi să nu săriţi peste nici o etapă.

Pregătirea suprafeţei

Trebuie să se verifice, în primul rînd, calitatea stratului suport, de regulă cu ajutorul unui ciocan. Sunetul "a gol" indică lipsa aderenţei tencuielii la perete şi este necesar ca aceste zone să fie decopertate. Este posibil ca în partea nordică să apară igrasie. Treceţi imediat la îndepărtarea ei şi curăţaţi locul cu o perie. Aplicaţi apoi o soluţie anti mucegai.

În cazul în care daţi peste o vopsea rezistentă la foc şi care nu se desprinde, trebuie să ştiţi că aceasta este suficient de aderentă. Totodată este indicat să nu îndepărtaţi doar numai părţile de tencuială friabile ci şi tencuiala glafurilor, ferestrelor şi uşilor.

Atenţie! Dacă aceste zone nu sunt termoizolate, pereţii se vor umezi la interior şi în jurul tocurilor.

Zonele de unde a fost dată jos tencuiala trebuie reparate cu mortar de ciment. Atenţie! În zona glafurilor nu mai este necesar să tencuiţi. Plăcile termoizolante vor fi fixate direct pe perete.

Peretele trebuie bine curăţat: mai întîi îndepărtaţi praful. Spălaţi apoi cu un jet de apă sub presiune. Pereţii din cărămidă, netencuiţi, necesită foarte multă grijă la curăţare. Important! Lăsaţi pereţii pe care i-aţi spălat să se usuce complet şi abia apoi treceţi la următoarea etapă.

Zidăriile din BCA sau blocurile de silicaţi, mai exact pereţii care absorb foarte uşor, trebuie trataţi în prealabil cu grund.

Important! Plăcile termoizolante ascund toate imperfecţiunile zidurilor. Inegalităţile de pînă la 2 centimetri pot fi corectate cu un strat mai gros de mortar. În cazul inegalităţilor mai mari, se recomandă folosirea unor plăci de grosimi diferite.

Pereţii pot fi consideraţi adecvaţi atunci cînd mostrele de polistiren se rup în bucăţi la încercarea de a le smulge de pe perete, după maxim 7 zile, de la lipire. Dacă polistirenul se dezlipeşte împreună cu statul de mortar, atunci trebuie folosite şi elemente de fixare mecanice.

Trebuie demontat tot ceea ce ar putea îngreuna acţiunea de aplicare a plăcilor termoizolante, de exemplu pervazuri, burlane. În locul burlanelor clasice puteţi aplica, provizoriu, burlane şi conducte elastice.