Subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, consideră că prefectul Alexandru Băişanu şi-a asumat un risc atunci când l-a nominalizat să se ocupe direct de monitorizarea, gestionarea şi organizarea lucrărilor de reconstrucţie a caselor şi infrastructurii distruse de inundaţii. Onofrei a precizat că această nominalizare îl onorează, însă a adus aminte că premierul României, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că persoanele responsabile de reconstrucţia caselor şi a infrastructurii, respectiv secretarii de stat şi prefecţii, trebuie să se preocupe de rezolvarea acestor probleme, sub sancţiunea demiterii din funcţie. „Ca şi subprefect în funcţie, dar demisionar, voi lua foarte în serios această atribuţie. Această atribuţie mă onorează şi mă surprinde plăcut. Asta pentru că prefectul şi-a luat un mare risc nominalizându-mă să răspund de această problemă, pentru că într-un fel domnul Băişanu şi-a pus mandatul la dispoziţia mea, pentru că ţine de modul în care eu mă voi achita de această sarcină”, a declarat Orest Onofrei. Subprefectul a adăugat că decizia lui Alexandru Băişanu arată că are încredere în el, dar şi că între ei a existat o relaţie bună în ultimii patru ani. Onofrei a precizat că până când demisia sa din funcţia de prefect va rămâne definitivă, dată estimată la 21 sau 25 septembrie 2008, îşi va duce la îndeplinire noile atribuţii primite.
Onofrei atenţionează Guvernul
Orest Onofrei a precizat că termenul de 31 noiembrie a.c., stabilit pentru finalizarea „la roşu” a caselor şi infrastructurii distruse de inundaţii, nu ar putea fi respectat dacă nu se va modifica procedura de atribuire a lucrărilor de construcţie. El a explicat că în hotărârile de Guvern prin care s-au alocat fonduri pentru aceste investiţii nu s-a specificat clar atribuirea lucrărilor în regim de urgenţă. În aceste condiţii, spune subprefectul, lucrările vor putea să înceapă după respectarea termenelor prevăzute în legislaţia privind achiziţiile publice. „Dacă este să respectăm toate aceste termene, este posibil ca nici la data de 31 noiembrie. Şi vom solicita Guvernului să precizeze clar în hotărârea de Guvern ca atribuirea lucrărilor să se facă după modalitatea folosită în situaţii de urgenţă”, a declarat Orest Onofrei.
Pe de altă parte, el a precizat că în momentul de faţă nu se respectă graficele cu privire la sosirea în judeţ a materialelor de construcţie pentru refacerea caselor. De asemenea, Onofrei a arătat că banii alocaţi de Guvern pentru manoperă, respectiv 20.000 de lei, nu acoperă necesarul. În aceste condiţii subprefectul a sugerat că a discutat deja cu primarii localităţilor afectate de inundaţii ca beneficiarii caselor să muncească şi ei la reconstrucţia acestora.
Făcând referire la investiţiile pentru refacerea infrastructurii distruse de inundaţii, Onofrei a subliniat faptul că singurii responsabili de modul în care se vor cheltui cele 60 de milioane de lei, fonduri primite de la Guvern, sunt primăriile localităţilor calamitate şi Consiliul Judeţean.
„Prefectura va da viza de legalitate pentru realizarea lucrărilor, dacă acestea sunt prinse în lista de investiţii necesare care a fost aprobată şi trimisă să Guvern. Singurii responsabili de cum se cheltuiesc banii vor fi cei de la Consiliul Judeţean şi primării”, a încheiat Onofrei.