marți, 2 septembrie 2008

Bucovinenii primesc bani pentru turismul religios



• ministerul Agriculturii lansează în septembrie două noi măsuri de finanţare • una se adresează zonei Bucovina, turismul specific pentru regiune fiind cel religios

Ministerul Agriculturii lansează în a doua jumătate a lunii noi măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Este vorba despre sprijinul pentru crearea şi dezvoltarea micro-întreprinderilor şi încurajarea activităţilor turistice. Alocarea financiară depăşeşte 900 de milioane de euro. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Cornelia Mihai, primele proiecte vor putea fi depuse după 15 septembrie. Potenţialii beneficiari ai programului de dezvoltare rurală pot începe să-şi scrie proiectele axate pe micro-întreprinderi sau pe turismul rural. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Cornelia Mihai, anunţă că, din a doua jumătate a lunii, ghidurile beneficiarilor pentru cele două măsuri vor fi publicate, iar sesiunea de depunere a proiectelor va fi deschisă.

Micile afaceri din agricultură vor fi sprijinite cu bani

Alocarea financiară pentru prima măsură, cea de sprijinirea a înfiinţării şi dezvoltării micro-întreprinderilor , depăşeşte 370 de milioane de euro. O analiză făcută în urmă cu doi ani arăta că numărul mediu al salariaţilor micro-întreprinderilor din mediul rural este de 100 de mii, adică 13 la sută din numărul total la nivel naţional. Asta înseamnă abia 4,2 micro-întreprinderi la 1000 de locuitori, majoritatea desfăşoară activităţi de comerţ. Măsura vine în sprijinul micilor întreprinzători pentru a-şi diversifica domeniul de activitate şi pentru a-şi creşte productivitatea. Activităţile turistice din mediul rural vor fi şi ele încurajate.

Turismul primeşte 540 milioane de euro

Alocarea financiară pentru măsura 313 depăşeşte 540 de milioane de euro. Zonele vizate sînt Bucovina, turismul specific pentru regiune fiind cel religios, Maramureş - turism arhitectural şi etnografic, Transilvania şi Delta Dunării. Pînă în acest moment, Ministerul Agriculturii a lansat primele trei măsuri din PNDR. Ele vizează modernizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi piscicole precum şi dezvoltarea satelor.