Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, Constantin Daniel Cadariu, atrage atenţia asupra pericolului blocării investiţiei la noul Spital judeţean de urgenţă pentru care guvernul şi-a dat acordul în vederea finanţării. El a arătat că în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean a purtat discuţii cu conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Suceava pe marginea proiectului noii unităţi spitaliceşti fiind informat că a avut loc licitaţia în vederea execuţiei proiectării, construcţiei şi dotării acestuia. Finalitatea acestei licitaţii, a spus Cadariu, are însă „asociată” o deficienţă importantă şi anume aceea că în devizul general privind cheltuielile necesare realizării obiectivului, ce face parte din oferta financiară a câştigătorului procedurii de achiziţie publică, nu s-au alocat resurse financiare în vederea amenajării terenului, în sensul demolării construcţiei existente. Potrivit vicepreşedintelui PD-L Suceava, această situaţie ar putea duce la blocarea acestei investiţii.
„Din păcate, la nivelul judeţului Suceava, mai avem un astfel de exemplu, referitor la componenta de gaz din cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Şi în acel caz, în devizul general nu s-au prevăzut sume pentru exproprieri, lucru care a dus în final la blocarea investiţiei pe componenta de gaz. Au trebuit executate devieri de traseu ce au ridicat costurile, iar în alte situaţii au trebuit întrerupte lucrările, situaţia generând cheltuieli suplimentare pentru noi organizări de şantier pe alte locaţii. Aceste aspecte au dus la creşterea costurilor pentru componenta de gaz şi depăşirea sumelor prevăzute în contractul de execuţie, motiv pentru care constructorul a încetat lucrările”, a explicat Cadariu.
Alte motive care duc la blocarea proiectului
Un alt motiv care duce la blocarea realizării noului Spital judeţean de urgenţă constatat de Cadariu se referă la faptul că, în acest moment, nu există nici o soluţie pentru a muta secţiile ce funcţionează în Spitalul Vechi, nici din punct de vedere al spaţiilor necesare, nici în ceea ce priveşte resursele financiare. „Faptul că nici în acest caz nu sunt prevăzute sumele necesare în devizul general, poate reprezintă un al motiv de blocare a proiectului.
Al treilea aspect referitor la acest subiect îl constituie faptul că, în conformitate cu prevederile legale, două dintre secţiile actuale, Oncologie şi Contagioase, nu vor putea funcţiona în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ce va fi construit, motiv pentru care este necesară găsirea, pentru viitor, a unei soluţii în vederea funcţionării acestora. De menţionat este faptul că nici acest aspect nu a fost abordat în soluţia financiară propusă pentru realizarea acestei mari investiţii pentru judeţul Suceava, în domeniul sanitar”, a conchis Cadariu.