duminică, 14 septembrie 2008

Şcoala de vară “ Învăţarea prin servicii în folosul comunităţii”

Ediţia a II-a a Şcolii de vară cu tema “ Multiculturalismul şi învăţarea prin proiecte în folosul comunităţii” s-a desfăşurat în perioada 6- 11 septembrie 2008 la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Suceava, fiind finanţată de Ambasada S.U.A..
În cadrul programului au fost înscrie 13 echipaje formate din elevi de liceu şi profesori coordonatori din judeţele Suceava, Constanţa, Mureş, Bacău, Bucureşti şi Giurgiu.
Printre obiectivele urmărite de organizatorii acestui proiect, s-au numărat promovarea toleranţei etnice, interreligioase şi a opiniilor, dezvoltarea interesului elevilor pentru valorile democraţiei, promovarea dialogului intercultural, evidenţierea contribuţiei diferitelor culturi la patrimoniul şi stilul de viaţă al tinerilor, formarea şi dezvoltarea competenţelor civice, diseminarea unor experienţe de bune practici şi, cel mai important, proiectarea unor activităţi de servicii în beneficiul comunităţii.
Pentru a atinge scopurile propuse, elevii au participat la ateliere de lucru, mese rotunde, dezbateri, excursii de documentare, activităţi în echipe de proiect şi concursul de proiecte- proiecte realizate de către elevi pe perioada şcolii de vară, apelând la experienţa acumulată , fără să vină cu ceva gata făcut de acasă.

Premiul întâi a fost acordat echipei formată din Oxana Raluca Vîntur, Maria Minciună din Suceava, Carcalete Ana Maria din Rădăuţi şi Maruseac Adriana Ioana din Siret pentru proiectul „Dialogul ideilor multiculturale”. Premiul doi a revenit echipei alcătuită din Iulian Florin Foca şi Robert Fecioru din Suceava şi Simona Coroamă din Rădăuţi. Echipa formată din Florina Mihoc din Suceava, Bianca Elena Tîrlea din Bacău, Laura Spiru din Giurgiu şi Gabriela Oatu din Constanţa a obţinut premiul trei.
S-au acordat şi două menţiuni: echipei formată din Razvan Chirap din Suceava, Oana Dominte din Fălticeni şi Andreea Rebegea din Bacău şi respectiv echipei formată din Delia Nistor din Fălticeni, Daniela Revai din Gura Humorului, Rebeca Bîlu din Bacău şi Borali Yasemin Ferihan din Constanţa.
Proiectul a fost organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Asociaţia de Educaţie Civică, filiala Bucureşti, Ambasada S.U.A. şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" în colaborare cu Casa Corpului Didactic "George Tofan" Suceva, Colegiul Tehnic Rădăuţi, Colegiul Tehnic "Alexandru cel Bun" Gura Humorului, Palatul Copiilor Suceava, Centrul Şcolar Suceava, Consulatul Ucrainei la Suceava şi Dom Polski Suceava.
Şcoala de vară a fost coordonată de prof. Dorina Chiriţescu şi inspector de specialitate Laurenţa Hacman- I.S.J.Suceava.

Tatiana Vintur