vineri, 14 decembrie 2007

Bolnavii de Diabet au posibilitatea unor analize gratuite


Sanatate



Cristina_IordacheLToţi bolnavii de diabet din judeţul Suceava aflaţi în evidenţele medicilor specialişti şi ai celor de familie vor putea beneficia până pe data de 24 decembrie de analizele privind hemoglobina glicozilată. In acest sens, pacienţii se vor adresa medicului în evidenţa căruia se află (diabetolog, cu competenţă în diabet sau medicului de familie) pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectivă. Cu recomandarea primită de la medic, pacientii vor merge la unul din cele 10 laboratoare aflate în relaţie contractuala cu CAS Suceava.

Medicii de familie vor putea emite recomandările de analize pacienţilor aflaţi în evidenţele lor cu această boală cronică. În perioada de sfârşit de an laboratoarele vor transmite medicilor diabetologi, respectiv medicilor de familie rezultatele analizelor, iar medicii de familie le vor înregistra în evidenţele proprii. În funcţie de rezultatele obţinute medicii de familie vor continua tratamentul sau vor recomanda pacienţilor consultaţii de specialitate la medicii diabetologi. Suma alocată furnizorilor de servicii medicale paraclinice pentru efectuarea acestor analize, la nivelul judeţului nostru, este de 174.000 lei.

"Această sumă a fost repartizată laboratoarelor cu care suntem în contract, în mod egal, prin acte adiţionale cu valoare orientativă. Decontarea hemoglobinei glicozilate (HbA 1 c) se face în funcţie de serviciile realizate de fiecare furnizor, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie la nivelul CAS Suceava. Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii laboratoarelor am înţeles că există dificultăţi în procurarea reactivilor necesari efectuării hemoglobinei glicozilate motiv pentru care pacienţii pot fi reprogramaţi. Dispunem în momentul de faţă de finanţare ce poate acoperi un număr de 8.000 de analize pentru sfârşitul anului 2007. Această finanţare a fost primită în urmă cu câteva zile şi sperăm ca un număr cât mai mare de diabetici să beneficieze de această investigaţie”, a declarat Preşedintele Director General al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel.

0 comentarii: