joi, 27 decembrie 2007

Planetariul din Suceava, la zi aniversară… de Crăciun


Timp Liber



observator SuceavaA doua zi de Crăciun s-au împlinit 25 de ani de funcţionare a Planetariului din Suceava. Acesta a fost inaugurat în anul 1982 (fiind al treilea planetariu din ţară în ordinea deschiderii şi cel mai mare din ţară în ceea ce priveşte capacitatea sălii şi a diametrului cupolei) şi este destinat proiectării cerului din ziua respectivă, a cerului din emisfera sudică şi nordică, a sistemului solar, a planetelor vizibile, a sateliţilor galileeni etc.

În sala Planetariu, de formă circulară, cu o capacitate de 80 de locuri, este montat un proiector complex top ZKP 2, cu ajutorul căruia se pot proiecta Soarele, Luna, planetele şi aproximativ 6.000 de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal şi austral. Proiectoare auxiliare redau imaginea dinamică a sistemului solar, planeta Jupiter cu sateliţii galileeni, evoluţia cometei Donati, fenomenul „stelelor căzătoare” şi mişcarea unui satelit artificial.

La etaj se află o Mediatecă, o sală cu o capacitate de 100 de locuri, dotată cu aparatură audio-video, unde se organizează simpozioane, conferinţe, sesiuni de comunicări ştiinţifice şi se oferă publicului vizitator video-documentare. Terasa şi cupola mobilă sunt folosite pentru observaţii astronomice cu luneta (x120) şi telescopul de tip cassegrain (x375). Se pot observa petele solare, relieful lunar, Jupiter cu sateliţii stele.cazatoare galileeni, inelele lui Saturn, roiuri de stele, nebuloase galactice şi fenomene astrologice (eclipse, oculaţii etc.).

Planetariul dispune de un fond documentar care cuprinde cărţi şi periodice de specialitate, precum şi o donaţie de carte făcută de conf. dr. Elvira Botez.

În spaţiul expoziţional de la parter se pot vizita expoziţiile permanente: „Pagini din Istoria Astronomiei Româneşti”, „Observatoare şi Instrumentele Astronomice din Lume”, „Primul Sistem Solar”, „Dincolo de Calea Lactee”.

Aici se află şi un pendul panoramic, utilizat în cercetarea fenomenelor de gravitaţie, realizat după proiectul laureatului Nobel, Maurice Allais.

0 comentarii: