joi, 27 decembrie 2007

Sucevenii au "speriat" elita handbalului românesc

Sucevenii au


CS Universitatea Suceava a încheiat sezonul 2006-2007 pe o poziţie onorabilă, locul IX la egalitate cu locul VIII, evoluând cu mult curaj însă nu destul pentru a se putea opune marilor forţe ale handbalului masculin românesc. Pentru anul competiţional 2007-2008, conducerea echipei sucevene a decis să investească serios şi să aspire la un loc de cupă europeană. Beneficiind de o susţinere “adevărată”, începând cu Universitatea “Ştefan cel Mare” şi continuând cu Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului şi încheind grupul de sponsori coordonat de preşedintele Consiliului de Administraţie Viorel Nuţu, formaţia suceveană s-a schimbat “la faţă” prin aducerea a doi jucători de valoare, Leonard Bibirig şi Bogdan Pralea, primul preluând şi din responsabilităţile antrenorale ale actualului director tehnic Petre Ghervan.

În noua formulă, CS Universitatea Suceava a “atacat” sezonul competiţional cu mare încredere, chiar dacă primul adversar a fost Dinamo. Trebuie de amintit faptul că cei mai sceptici se gândeau la faptul că, într-o “fază norocoasă”, echipa suceveană ar fi putut fi pe zero după primele cinci etape.

Prima victimă a fost Dinamo

Cam aceasta era starea de spirit şi de fapt înaintea jocului cu Dinamo, una din forţele handbalului masculin românesc. Tinerilor sportivi suceveni le-a reuşit totul în jocul cu echipa bucureşteană care a fost prinsă pe picior greşit şi surprinsă de elanul gazdelor, scorul final fiind 32-31 în favoarea celor de la CS Universitatea Suceava. A fost o victorie meritată care a demonstrat că Suceava are o echipă şi publicul iubitor de sport merită să-şi pună speranţele în ea.

Dacă prima victorie a fost considerată un fel de accident, succesul de la Timişoara a schimbat ordinea de zi în handbalul românesc. Cu un moral excelent după succesul cu Dinamo, handbaliştii suceveni au evoluat fără greşeală în meciul cu Poli şi şi-a trecut în cont cea de-a doua victorie, o revanşă pentru eşecul din anul predecent.

Etapa a III-a a Ligii Naţionale de handbal masculin a programat pentru CS Universitatea Suceava o nouă “bucurie”, adversară fiindu-i de această dată Steaua. Sucevenii au evoluat din nou peste aşteptări şi numai ghinionul şi portarul Laufceac au făcut ca ei să piardă la limită în faţa bucureştenilor. Dacă în partida cu Dinamo bafta a fost de partea gazdelor, în disputa cu Steaua norocul le-a surâs oaspeţilor, “stranierii” lor fiind cei care a dezechilibrat balanţa.

După trei etape, CS Universitatea Suceava avea patru puncte după meciurile cu Dinamo, Poli Timişoara şi Steaua şi infirma părerile scepticilor de la începutul campionatului, anunţându-se o “nucă tare” pentru orice adversar.

Meci de infarct cu Minaur Baia Mare

Ca o confirmare a pregătirii fizice şi psihice excelente a venit şi rezultatul cu Minaur Baia Mare din deplasare, egalul valorând cât o victorie în compania unei grupări care cedează extreme de greu în prorpiul fief. A fost 27-27 după un meci de infarct, un meci în care portarii suceveni şi-au demonstrat clasa.

“Capac” la primele cinci runde, prima “parte neagră” considerată de “iubitorii” handbalului sucevean, a fost partida cu Pandurii Târgu Jiu. Meciul a fost mult mai greu decât se aştepta, însă experienţa lui Bibirig s-a dovedit a fi hotărâtoare în momentele decisive ale întâlnirii. Scorul final a fost 33-27 şi CS Universitatea Suceava se “amesteca” deja în “treburile echipelor de top ale handbalului românesc.

Probabil, mai curând sigur, cea mai “cruntă” înfrângere a formaţiei sucevene în prima parte a sezonului competeţional 2007-2008 a venit în runda cu numărul VI atunci când “prietenii” noştri de la CSM Medgidia ne-au învins cu 32-24. După o primă repriză echilibrată, gazdele s-au “supărat” şi “îndemnate” puţin şi de arbitri au făcut K.O. echipa CS Universitatea Suceava.

Nu a fost uşor de revenit dintr-un astfel de şoc, însă tinerii handbalişti suceveni au reuşit acest lucru pe “spinarea” celor de la Uztel Ploieşti. Bibirg, Chiruţ, Adomnicăi, Mitrea, Şuţu, Bursuc, Tcaciuc, Ignat şi compania au “măcelărit” practice formaţia ploieşteană, formaţia care, reţineţi, a învins cu 26-20 campioana României HCM Constanţa. Scorul final al disputei a fost 31-21 după un “galop de sănătate” al sucevenilor.

Etapa a VIII-a a opus celor de la CS Universitatea Suceava o formaţie nou promovată, HCM Oradea, formaţie care începuse şi ea suprinzător de bine sezonul. La fel ca şi la Baia Mare, handaliştii suceveni s-au descurcat bine şi au încheiat cu acelaşi scor disputa, 27-27.

Meciul cu HC Odorhei cel mai bun al handbaliştilor suceveni

Cel mai bun joc al grupării CS Universitatea Suceava a fost cel cu liderul la zi al campionatului în etapa a IX-a, HC Odorhei. Conduşi de pe bancă de valorosul technician Ştefan Constantin, oaspeţii au venit cu gânduri mari la Suceava şi au şi reuşit până cu cinci minute înainte de finalul primei reprize să ţină în şah echipa gazdă. În aceste cinci minute însă, sucevenii au venit ca un “tăvălug” peste apărarea celor de la HC Odorhei şi scorul la pauză a fost 15-11 în favoarea lor. Cum şi repriza secundă a început la fel cum se terminase prima, scorul a luat repede proporţii şi publicul a fost cucerit imediat de stilul de joc al celor de la CS Universitatea Suceava, devenind definitiv poate susţinătorul necondiţionat al acestora. Scorul final al disputei a fost 32-21, handbaliştii suceveni le-au administrat o “corecţie” pe cinste celor de la HC Odorhei, detronându-i din postura de lideri.

Moralul foarte bun după un astfel de meci şi încă o dată, pregătirea fizică deosebită, au făcut în aşa fel încât sucevenii să nu piardă nici cel de-al meciul de pe terenul echipei Ştiinţa Bacău. Mai mult chiar, CS Universitatea Suceava ar fi putut chiar câştiga dacă ultima fază a partidei ar fi fost judecată corect de arbitri. Oricum, rezultatul de egalitate, 25-25, a fost unul care a confirmat, dacă mai era nevoie, forţa grupării sucevene.

În runda cu numărul XI CS Universitatea Suceava a trecut lejer de “lantern roşie” a Ligii Naţionale de handbal masculin Romvag Caracal cu 36-24, după un meci fără istoric. Unul dintre cele mai modeste jocuri ale handbaliştilor suceveni a fost cel din deplasare cu UCM Reşiţa. Deşi au condus la un moment dat cu 9-4, prima repriză s-a încheiat cu un neverosimil 13-11 în favoarea bănăţenilor. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic de menţionat şi CS Universitatea Suceava a pierdut “aşteptat” partida cu UCM Reşiţa.

Testul de capacitate al formaţiei CS Universitatea Suceava a venit în ultima etapă a turului atunci când în sala LPS a venit HCM Constanţa. După un început de sezon mai mult decât dubios, campioana României îşi revenise şi venea la Suceava cu dorinţa de a reintra în lupta pentru titlu. Sucevenii nu au jucat rău în acest meci, însă nu au găsit cele mai inspirate aruncări şi au avut în faţă şi un portar bun, Rudi Stănescu. HCM Constanţa a învins în final cu 30-28, la capătul unei partide în care sucevenilor le-a lipsit şansa.

Speranţe de cupă europeană

Aceasta a fost scurta istorie a turului de campionat 2007-2008 al Ligii Naţionale de handbal masculin pentru CS Universitatea Suceava, o echipă omogenă şi performantă care a adus bucurie în rândul iubitorilor de sport din Suceava. Locul ocupat, VI, este unul care oferă şansa de participare într-o cupă Europeană, şansă pe care handbaliştii, suporterii, conducerea o merită, singura problemă fiind deocamdată sala neîncăpătoare a LPS-ului. Totuşi, s-au văzut dispute şi în spaţii mult mai restrânse şi Suceava merită o echipă care să o reprezinte la nivel European, pentru ca mai apoi cei care pot, să construiască o sală polivalentă la Suceava.

Cei care au făcut cinste Sucevei şi promit să facă acelaşi lucru şi în 2008 sunt I.Andrei, Pralea, Spiridon, Chiruţ, Mitrea, Adomnicăi, Bibirig, Tcaciuc, Gavriloaia, Bursuc, Şuţu, Ignat, Dospinescu, Zvanciuc, Cezar Mihai, Brădăţan, Hapenciuc.

Clasamentul Ligii Naţionale la finalul turului

1. Steaua 13 11 1 1 422-356 23

2. UCM Reşiţa 13 9 0 4 426-387 18

3. Ştiinţa Bacău 13 8 2 3 391-374 18

4. HCM Constanţa 13 7 3 3 357-331 17

5. HC Odorhei 13 7 2 4 360-357 16

6. CS U Bucovina Suceava 13 6 3 4 374-347 15

7. Dinamo 13 7 0 6 367-360 14

8. Minaur Baia Mare 13 6 2 5 366-361 14

9. CSM Medgidia 13 6 1 6 364-368 13

10. CSM Oradea 13 4 2 7 358-375 10

11. Poli Timişoara 13 5 0 8 324-329 10

12. Pandurii Tg.Jiu 13 5 0 8 333-353 10

13. Uztel Ploieşti 13 2 0 11 316-378 4

14. Romvag Caracal 13 0 0 13 307-389 0

0 comentarii: