Mai multe cadre didactice din cadrul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava sunt acuzate că au dat note din burtă şi au promovat clasa mai mulţi elevi de la frecvenţă redusă care n-au trecut deloc pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate. Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Opt elevi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava sunt cercetaţi de procurorii suceveni pentru că în anii şcolari 2004-2005 şi 2005-2006 au reuşit să promoveze anul întrucât cei 18 profesori le-ar fi facilitat acest lucru, deşi elevii se aflau în afara graniţelor ţării. Practic, elevii în cauză au fost scoşi la tablă, au fost ascultaţi, li s-au pus note, iar în catalog nici urmă de absenţe, deşi se aflau la mii de kilometri distanţă. Conform regulamentului, într-un an şcolar, tinerii de la frecvenţă redusă trebuie să vină la şcoală trei săptămâni în luna noiembrie, alte trei la sfârşitul lunii mai, plus alte trei săptămâni în luna septembrie, în cazul în care situaţia şcolară nu este încheiată şi trebuie să-şi dea corigenţele. Dascălii prinşi cu mâţa-n sac sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals, iar tinerii “promovaţi” vor trebui să răspundă acuzaţiilor de instigare la fals şi uz de fals.
PROFU’ DE FIZICĂ. Povestea a început în 2006, atunci când mai mulţi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au sesizat verbal conducerea liceului de faptul că în locul unui elev de la frecvenţă redusă, care absentase de la ore, se prezentase o altă persoană pentru a i se încheia primului situaţia şcolară. Mai mult, au existat suspiciuni conform cărora mai multor elevi le-a fost încheiată situaţia şcolară şi în 2005, şi în 2006, deşi în tot acest interval de timp tinerii fuseseră plecaţi în străinătate. Cu toate acestea, conducerea liceului nu a luat nici o măsură. Cel care a început să facă sesizări scrise în legătură cu situaţia gravă din cadrul unităţii de învăţământ a fost profesorul de fizică, Valentin Dimofte. Prima adresă a fost către conducerea şcolii, în care cerea să verifice la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava această situaţie. A doua adresă a înaintat-o Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ). Ulterior, Consiliul de Administraţie al liceului i-a cerut profesorului de fizică să renunţe la prima adresă, iar el s-a conformat, menţionând însă că nu va renunţa şi la cea de-a doua sesizare, către Inspectoratul Şcolar. “Răspunsurile au fost de o incompetenţă crasă, dorindu-se doar muşamalizarea faptelor respective. Dovadă e răspunsul IŞJ Suceava pe care l-am contestat şi la care nici până astăzi nu am primit răspuns. M-am adresat şi Poliţiei Suceava, care, în urma verificărilor, a confirmat veridicitatea afirmaţiilor mele. S-a decis, astfel, începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Ştiu că în prezent dosarul se află la Procuratura Suceava”, ne-a declarat Valentin Dimofte. Dosarul a fost trimis Parchetului Suceava de poliţiştii suceveni, care au constatat că cei opt elevi au fost plecaţi din ţară, timp în care au fost notaţi la anumite discipline de curs. Potrivit poliţiştilor, profesorii au declarat pe parcursul anchetei că nu-i cunoşteau după fizionomie pe elevi, întrucât la cursurile cu frecvenţă redusă erau doar trei-şase ore pe semestru şi nu au legitimat niciodată elevii, fiind posibil ca în locul elevilor plecaţi să fi fost alte persoane. Astfel, poliţiştii au trimis dosarul procurorilor, cu propunerea de aplicare a unor sancţiuni administrative, având în vedere situaţia familială a acestora, pericolul social scăzut al faptelor şi că învinuiţii nu au antecedente penale.
“VOR SĂ MUŞAMALIZEZE!”. Cu toate acestea, profu’ de fizică nu-şi poate explica de ce “se tergiversează de mai bine de un an cazul şi netrimiterea în judecată a celor vinovaţi”. Dimofte ne-a mai declarat: “Consider că acest dosar trebuia disjuns, deoarece sunt convins că este posibil ca profesorii în cauză să fie mai puţin vinovaţi faţă de conducerea liceului şi a IŞJ Suceava, care ştiau de evidenţa acestei situaţii şi care, prin atitudinea lor şi prin abuz, au tergiversat lucrurile, evident încercând să muşamalizeze faptele”. Profesorul revoltat susţine că s-au făcut presiuni asupra lui, pentru a renunţa la a mai scoate la lumină ilegalităţile din unitatea de învăţământ suceveană: “Drept dovadă este şi faptul că nu mi s-a răspuns la niciuna din contestaţiile mele în care m-am angajat chiar să plătesc verificările în cauză dacă s-ar fi confirmat că nu am dreptate”.
BĂTUT ÎN FAŢA CASEI. Demersurile profesorului de fizică, legate de neregulile din instituţia în cadrul căreia profesează, nu s-au lăsat fără urmări. Cel puţin aşa crede Dimofte. În noiembrie anul trecut, dascălul nostru a fost atacat în faţa casei de doi inşi “utilaţi” cu bâte de baseball. Profesorul susţine că incidentul cu pricina a fost comandat de conducerea de atunci a liceului, deoarece, cu o seară în urmă, Dimofte avusese o dispută verbală cu fostul director, Violeta Cleja, în legătură cu activitatea unor profesori şi inspectori. Actualmente, Cleja este director adjunct, făcând rocadă cu Buda, care a devenit director general. Potrivit unor surse judiciare, cele două, Cleja şi Buda, alături de alţi cinci membri ai Consiliului de Administraţie al liceului, ar fi cercetate în dosarul privind promovările în lipsă ale elevilor de la frecvenţă redusă, dosar ce se află pe rolul Parchetului Suceava.
Fără comentarii
Pentru a afla punctul de vedere al conducerii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, am luat legătura cu directorul instituţiei, Crăiţa Buda Niga. Aceasta ne-a declarat: “Până acum, şcoala nu a fost informată cu privire la starea actuală a cercetărilor. Nu am primit nici o informaţie oficială legată de acest dosar. Dar nu avem nimic de ascuns. Şi eu, alături de încă 17 profesori, sunt implicată în acest dosar, dar nu ştiu ce sa vă spun mai mult. Asta este situaţia. N-am nimic în plus de declarat”.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu