miercuri, 9 iulie 2008

Notele cele mai mari la bacalaureat, obţinute de absolvenţii Colegiului „Petru Rareş”

Din nou primii



Primii în topul şcolilor în ceea ce priveşte admiterea la liceu, primii şi la absolvirea liceului. Absolvenţii din acest an ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” au obţinut notele cele mai mari la examenul de bacalaureat. 241 de absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ au susţinut bacalaureatul şi toţi l-au promovat. Cea mai mică medie de la bacalaureat obţinută de un candidat al Colegiului „Petru Rareş” este 8,19.

Colegiul Naţional „Petru Rareş” este liceul în care au învăţat trei dintre cei cinci absolvenţi din judeţ care au trecut bacalaureatul cu media generală 10. 175 dintre candidaţii la bacalaureat au obţinut medii generale la acest examen cuprinse între 9,97 şi 9,50, iar restul candidaţilor, până la totalul de 241 de concurenţi, a obţinut medii până la 8,19.

Directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş”, Daniela Dungeanu, a declarat că „promovabilitatea de 100% nu este o noutate, pentru că în ultimii trei-patru ani nu am avut elevi respinşi la bacalaureat”.

O generaţie de olimpici

Rezultatele obţinute vorbesc de la sine de pregătirea elevilor şi absolvenţilor de la Colegiul „Petru Rareş”.

Daniela Dungeanu a spus că „selecţia elevilor la liceu este foarte dură, ultimele medii de intrare sunt mari, şi avem doar elevi foarte bine pregătiţi”.

Mai mult, directorul Dungeanu a mai adăugat că „anul acesta a absolvit liceul o promoţie de olimpici, iar rezultatele la bacalaureat sunt doar un punct final al traseului unor elevi foarte buni din şcoală”. În ceea ce priveşte ultima medie cu care a fost promovat bacalaureatul în această sesiune, şi anume 8,19, Daniela Dungeanu a spus că „este prima oară, în ultimii ani, când ultima medie este peste nota opt. Până acum am avut cele mai mici medii undeva sub nota opt”.

Promovabilitate de 100% în 13 licee

După Colegiul Naţional „Petru Rareş”, următoarele poziţii în clasament, în ceea ce priveşte mediile de promovabilitate la bacalaureat a candidaţilor, dar şi promovabilitatea de 100%, sunt ocupate de către Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni. 159 de absolvenţi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” au susţinut bacalaureatul în această sesiune şi toţi l-au promovat. Cea mai mare medie de promovabilitate este 9,98 iar cea mai mică este 7,02.

La Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, examenul de bacalaureat a fost susţinut de 225 de absolvenţi, iar promovabilitatea a fost de 100%. Media cea mai mare obţinută la Colegiul „Nicu Gane” este 9,97, iar media cea mai mică la bacalaureat a fost 8,13.

Clasamentul continuă cu Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, unde toţi cei 125 de absolvenţi au promovat bacalaureatul. Prima medie a fost 9,82, iar ultima medie obţinută la acest liceu a fost 8,74.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” este o altă instituţie de învăţământ din judeţ unde promovabilitatea la bacalaureat a fost de 100%. Absolvenţii de la Şcoala Creştină „Filadelfia” au promovat, de asemenea, în procent integral, examenul de bacalaureat.

Şi absolvenţii Liceului cu Program Sportiv din Suceava au promovat în proporţie de 100% examenul de bacalaureat, însă spre deosebire de celelalte licee menţionate până acum, la această instituţie de învăţământ doi candidaţi au absentat de la examen.

Promovabilitate de 100% în rândul absolvenţilor, însă cu medii mai mici decât cele menţionate până acum, cu un număr mai mic de candidaţi înscrişi, dar şi cu candidaţi care au absentat de la examen, se înregistrează la Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, la Grupul Şcolar din Broşteni, la Grupul Şcolar Bivolărie, Grupul Şcolar Cajvana, la Liceul Economic „Ţara de Sus” din Vatra Dornei şi la Liceul Particular nr.1 din Suceava.

Medii peste 9 în majoritatea liceelor din judeţ

Nu trebuie excluse din acest clasament al liceelor celelalte două instituţii de învăţământ din judeţ în care cea mai mare notă de promovabilitate a fost 10. Este vorba despre Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” şi Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, unde deşi s-au înregistrat absenţe în rândul concurenţilor, precum şi candidaţi nepromovaţi, mediile maxime obţinute de doi dintre absolvenţi plasează aceste şcoli în topul naţional al liceelor cu cei mai buni absolvenţi.

Colegii naţionale, licee sau grupuri şcolare importante din judeţ trebuie menţionate în acest top al celor mai bune note de promovare a examenului de bacalaureat, deşi înregistrează absenţe şi candidaţi nepromovaţi. Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic Rădăuţi sau Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni sunt doar câteva dintre instituţiile de învăţământ liceal ai căror absolvenţi au promovat bacalaureatul cu medii peste 9.