miercuri, 5 decembrie 2007

Crăciun mai sigur

Luna decembrie, cunoscută drept luna cadourilor, înseamnă, în primul rând, cumpărături. Perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă este caracterizată de creşterea spectaculoasă atât a ofertei venite din partea comercianţilor, cât şi a cereririi consumatorilor de bunuri şi servicii.
Din dorinţa de a preveni situaţiile când cumparătorii sunt nemulţumiţi de produsul achiziţionat, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor demarează o amplă acţiune de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte produsele şi serviciile specifice sărbătorilor. De asemenea, se va insista pe educarea consumatorului, tentat să cumpere rapid jucăria de Crăciun dorită de copil, bradul ales sau excursia de revelion, fără a citi cu atenţie eticheta produselor, instrucţiunile de folosire sau contractul încheiat. Graba duce la achiziţionarea unor produse care pot, în unele cazuri, să nu corespundă aşteptărilor consumatorilor.

Organizată la nivel naţional, această acţiune are mai multe etape:
- Controale desfăşurate în toată ţara, în perioada 05 decembrie – 20 decembrie 2007, privind calitatea, comercializarea şi etichetarea alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă; supravegherea modului de vânzare a alimentelor de origine animală, în echipe mixte ANSVSA – ANPC; verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea jucăriilor.
- Comandamentul de iarnă, organizat în perioada 10 decembrie 2007 – 10 ianuarie 2008, în principalele staţiuni turistice din ţară. Astfel, vor exista birouri unde turiştii vor putea depune reclamaţii în Sinaia, Predeal, Bran-Moeciu, Vatra Dornei, Borşa, Arieşeni.
Amintim aici şi Protocolul de Colaborare încheiat cu Jandarmeria Montană, pe toată perioada Comandamentului.
- Campania de informare „E dreptul tău să ştii ce cumperi!”, realizată împreună cu Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, axată pe conştientizarea consumatorilor cu privire la drepturile pe care le au, garantate prin lege şi la paşii ce trebuie urmaţi dacă acestea sunt încălcate de către comercianţi.
- Concursul de eseuri de pe site-ul instituţiei, al cărui câştigător îl vom afla în ajunul Crăciunului.

De asemenea, ANPC desfăşoară în prezent controale privind respectarea legislaţiei în domeniul vânzării biletelor de avion, cunoscut fiind faptul că în luna decembrie firmele de transport aerian sunt asaltate de cererea mare pentru excursii de Crăciun şi revelion.

Mediatizarea acţiunilor de control înainte de efectuarea acestora, o premieră pentru Autoritate, se explică prin dorinţa expresă de a avea sărbători mai sigure şi lipsite de incidente. Se va acorda atenţie sporită zonelor considerate de risc, în special pieţe, supermarketuri şi hypermarketuri, acolo unde se comercializează produse în cantităţi mari şi unde afluenţa consumatorilor va fi considerabilă.

Experienţa anilor trecuţi a demonstrat faptul că şi reclamaţiile consumatorilor sunt în creştere în luna decembrie, fapt pentru care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va acorda întâietate soluţionării rapide a acestora.

Data de 5 decembrie este şi cea aleasă de comisarul european Meglena Kuneva pentru discuţia on-line despre un Crăciun mai sigur. Accesând site-ul ANPC, consumatorii şi toţi cei interesaţi îi pot adresa acesteia întrebări în direct, începând cu ora 18.00, ora României.

Biroul de presă
5 decembrie 2007

0 comentarii: